Siirry sisältötekstiin

Unelmia ja perintähommia

Oikeustieteen opiskelija innostui perintähommista! Lue blogista lisää kesätyöstä ja osa-aikaisesta työstä perintätoimistossa.

Tammikuussa 2018 aloitin työni Visma PPG:llä osa-aikaisena perintäneuvojana. Ehdin olla töissä neljä päivää, kun yllättäen tuli tieto, että Visma PPG ja Visma Duetto fuusioituvat yhdeksi kokonaisuudeksi ja minut lähetettiin hommiin kipeästi työvoimaa tuolloin kaivanneelle Duetolle. Päädyin yritysperintään tuuraamaan asiakasvastuullisia perintäneuvojia kompaktiin eSaaS –tiimiin (Software as a Service, e-etuliite tulee sanasta expert). Tälle tielle jäin, mukavasti työelämän ohituskaistaa kiitäen. 

Saatavienhallintaa ammattitaidolla ja tunteella

Aloittaessani työni en tiennyt perinnästä käytännössä mitään ja insolvenssioikeuden osaaminen oli jokseenkin ohutta. Ainoana kokemuksenani perinnästä oli satunnainen huomautuskirje, jos en joskus ollut huomannut maksaa jotain laskua. Odotukseni perintätyötä kohtaan perustui lähinnä siihen mitä olin yleisesti kuullut esimerkiksi lehdistä tai keskustelupalstoilta. Luonnollisesti velalliset eivät aina ole mielissään, kun laskut ovat jääneet maksamatta ja tästä on aiheutunut heille ylimääräisiä kuluja. Ilokseni sain kuitenkin huomata, että perinnän asiakaspalvelu hoitui lähes poikkeuksetta positiivisissa merkeissä. Kun perintä hoidetaan ammattitaidolla ja ihmisläheisesti, niin kaikki osapuolet pysyvät varmasti tyytyväisinä. Usein sain kuulla velallisilta jopa kiitosta hyvin hoidetuista asioista. Inhimillisyys on hyvin tärkeässä osassa perintätyötä.

Ensimmäiset kuukaudet työstä meni uusia asioita ja perinnän käytäntöä opetellessa. Opeteltavaa oli paljon ja suurimman vaikutuksen tekivät erityisesti työkaverit, jotka jaksoivat väsymättömästi vastailla kaikkiin kysymyksiini, olivatpa ne millaisia tahansa. Huomasin, että kaikkein parhaiten ja syvimmin opin perinnän monimutkaiset kiemurat ammattitaitoisilta työkavereiltani. Mielenkiintoiset ja samalla perehdyttävät keskustelut syvensivät erinomaisesti tietämystäni saatavienhallinnasta.

Vastuullista, joustavaa ja palkitsevaa työntekoa

Tällaiselle oikeustieteen opiskelijalle perintätyö on varsin palkitsevaa ja mielenkiintoista. Työhön liittyy yllättävän paljon juridiikkaa, vaikka en työskennellytkään lakipalveluissamme. Työ asiakasvastuullisten kanssa oli hyvin vastuullista, koska tein käytännössä samaa työtä kuin hekin, eli hoidin meidän omien vakituisten toimeksiantajiemme asiakassuhteita ja saatavia. Ongelmat tuli ratkaista ammattitaitoisesti ja huolehtia siitä, että toimeksiantajamme sekä tietysti velallisasiakkaat ovat tyytyväisiä toimintaamme. Erityisen palkitsevaa oli, kun suuria ja mahdollisesti osin riitaisia saatavia oli perittävänä ja toimeksiantajalta tai kollegoilta tuli kiitosta hyvin hoidetusta tapauksesta, kun oli saanut vietyä tapauksen alusta loppuun asti maaliin.

Ilokseni sain huomata, miten joustavaa työn tekeminen oli. Joustavat työajat ja lounastauot toivat työhön vaihtelevuutta ja työt pystyi hyvin suunnittelemaan omien menojen ympärille. Vismalla työnantaja selvästi luottaa työntekijöihinsä, mikä on omasta mielestäni erittäin tärkeää toimivalle ja rennolle työympäristölle.

Mitä on jäänyt käteen?

Työelämän ohituskaistalla tarkoitin sitä tunnetta, että työssä mennään selkeästi eteenpäin ja mahdollisuudet edetä uralla ovat valtavat. Visma on monipuolisena yrityksenä mielenkiintoinen ja erityisesti nyt fuusion aikaan mahdollisuuksia avautuu varmasti lisää ja odotan innolla, että viekö tie Vismalla mahdollisesti vielä pidemmälle. Tähän asti käteen on jäänyt mahtavat työkaverit ja esimiehet, varsin kattava tietämys saatavienhallinnasta, mutta ei pelkästään perinnästä, vaan koko prosessista ja siitä miten yritysten maksuliikenne toimii. Jopa kirjanpidolliset asiat ovat tulleet osittain tutuksi erilaisia maksuliikenneongelmia selvittäessä.

Tommi Manninen
oikeustieteen opiskelija
osa-aikaisena työntekijänä Visman perintäpalveluissa

Suosituimmat