Työvaihdossa Irlannissa

Visman työntekijöillä on mahdollisuus hakea työvaihtoon muutamaksi päiväksi jonnekin konsernin lukuisista toimipisteistä. Olin haaveillut matkasta Irlantiin, joten yhdistin työn ja lomailun kätevällä tavalla.

Visma Ambassador

Visman työntekijöillä on mahdollisuus hakea työvaihtoon muutamaksi päiväksi jonnekin konsernin lukuisista toimipisteistä ympäri Eurooppaa. Yhtenä aamuna tutkin eri vaihtoehtoja ja haaveilin pääseväni kokonaiseksi viikoksi Irlantiin. Muutaman tunnin kuluttua esimieheni kulki ohitseni ja huikkasi ”Jani, hae vaihtoon jonnekin Visman toimipisteeseen”. Minä huikkasin takaisin, että ”Ajattelin mennä viikoksi Irlantiin”. Nopeana päätöksentekijänä tunnettu pomoni heitti takaisin ”Anna mennä”. Siltä istumalta täytin hakemuksen, ja muutaman viikon kuluttua aikataulut ja kaikki muukin asiaan liittyvä oli lyöty lukkoon. Tulisin viettämään Visman Irlannin toimistolla juhannusviikon maanantaista torstaihin.

Miksi Irlanti?

En voi väittää, etteikö Irlannin maine kauniiden maisemien ja mukavien ihmisten maana olisi vaikuttanut valintaani ja kun siihen vielä sopivasti sattui se, että siellä tehdään tuotekehitystä, vahvistui päätökseni. Todellisuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää ja niin oli myös reissun anti.

Cork

Helpoiten määränpäähäni Corkiin pääsi lentämällä Helsingistä Dubliniin ja sieltä edelleen junalla matkaa jatkamalla. Matka-aika Dublinin ja Corkin välillä ei ole kuin noin 2,5 tuntia, vaikka Cork on lähes niin etelässä kuin vain meri antaa myöten. Olin Corkissa jo hyvissä ajoin sunnuntai-iltapäivällä ja ehdin luoda pikaisen yleiskuvan kaupungista tekemällä muutaman tunnin kävelylenkin. Corkin kaupungissa asuu noin 120 000 asukasta, mutta lähikunnat mukaan lukien asukasluku on 400 000. Kaupungissa on yliopisto ja monilla isoilla kansainvälisillä yrityksillä on siellä Euroopan pääkonttori (Apple, Pfizer, EMC, VMWare jne.)

Lee-joki halkaisee kaupungin kolmeen osaan. Kaupunki on hiukan karu, jotenkin teollisuusmainen, mutta se on täynnä viihtyisiä pubeja, ravintoloita ja kahviloita. Vanhat jo hiukan nuhjaantuneet tiilitalot luovat kivaa tunnelmaa ja pari isoa komeaa kirkkoa kruunaavat kokonaisuuden. Autoilta täysin rauhoitettuja kävelykatuja on kaupunki täynnä ja tästä me suomalaiset voisimme ottaa mallia. Tämä on sellaista Irlantia, jollaiseksi olin sen ajatellut.

Tuttuja maisemia Game of Thrones -sarjasta.

Maanantaina suuntasin sovitusti toimistolle, joka oli vain muutaman sadan metrin päässä majapaikastani, joka puolestaan oli kunnon vanha majatalo eikä mikään tylsä kliininen hotelli. Toimistolla minut otettiin peri irlantilaisesti hyvin iloisesti vastaan ja ei aikaakaan, kun oltiin jo työn touhussa. Neljän päivän ajan kävimme läpi menetelmiä ohjelmoinnista ja testauksesta aina tuotehallintaan ja myyntiin saakka. Päivät olivat todella antoisia ja opin paljon asioita, joita voidaan hyödyntää meidänkin yrityksessä. Yhtenä isona perusteluna Irlantiin tulolle oli kielitaidon parantaminen, ja sitä se totisesti teki. Irkkuaksentilla puhuttua englantia aamusta iltamyöhään pisti aivot töihin, mutta kyllä sinne jotain myös tarttui.
Irlantiin päästyäni käytin tilaisuutta hyväkseni ja jäin vaihtojakson päätteeksi tutustumaan maahan muutamaksi päivaksi. Kiersimme avovaimon kanssa paikkoja pohjoisen The Dark Hedgesista (tuttu ainakin sarjan Game of Thrones -katsojille) aina länsirannikon Cliffs of Moheriin. Vasemmalla ajaminen alkoi sujua jo ihan mallikkaasti, mutta paikallisten pitämään vauhtiin jäi vielä matkaa. Muutaman päivän jälkeen oli aika jättää hyvästit tälle vihreälle saarelle, joka oli puolentoista viikon visiitin aikana näyttänyt vain hyviä puoliaan aina säästä alkaen. Irlannissa ei nimittäin satanut kertaakaan koko matkan aikana.

Mitä opin tällä matkalla?

No, ainakin seuraavat asiat jäivät päällimmäisenä mieleen:

– Uusien työkalujen opiskelu kannattaa aina.
– Etänä voi hoitaa valtaosan asioista.
– Ihmiset ja luonto ovat Irlannissa parasta antia.
– Ihan vähäisellä ajokokemuksella ei kannata lähteä ajelemaan kapeaa rantareittiä. Itse olen joskus melkein juuret autoon kasvattanut ja silti välillä vähän pelotti.
– Majoitustilaa löytyy kohtuullisen helposti lennosta, varsinkin, jos pystyy käyttämään nettiä päivän aikana.

Irlantiin palaan vielä. Kiitos kaikille, jotka mahdollistivat tämän kokemuksen!

Visma Ambassador-ohjelma

Jani Vertanen työskentelee Visma Enterprise Oy:ssä tuotepäällikkönä.

Suosituimmat