Työmatkapyöräilystä täydet tehot irti työntekijöille ja -antajille

Jotkut saattavat pitää työmatkapyöräilijöitä reippaina ja aktiivisina, mutta voin paljastaa, että osa meistä valitsee pyörän kulkupeliksi myös ihan laiskuuttaan. Oma työmatkani esimerkiksi on niin lyhyt, että se kestää vähemmän aikaa pyörällä, kuin julkisilla kulkuneuvoilla.  Autoa en omista, eikä sille löytyisi näiltä nurkilta kovin helposti parkkipaikkaakaan.

Pyörällä pääsen kätevästi ovelta ovelle,  eikä matkani eteneminen ole riippuvainen muista tekijöistä (esim. myöhästelevistä busseista). Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että toimistomme sijainti mahdollistaa matkan taittamisen turvallisesti pyöräteitä pitkin ja mainioita maisemia ihaillen. Voin vahvasti suositella kaksipyöräistä vaihtoehtoa kaikille, joilla siihen vain on mahdollisuus. Talvi toki tuo omat haasteensa tähänkin asiaan ja hyötyjä on siksi puntaroitava tarkasti.

Pyöräilyn terveydellisistä ja psyykkisistä hyödyistä yksilölle sekä tietenkin vihreistä arvoista on puhuttu paljon ja googlaamalla löytyykin varmasti monta hyvää artikkelia aiheesta. Kysymys kuitenkin kuuluu; mitä hyötyä työnantajille on siitä, että henkilöstö pyöräilee työmatkansa?

Tässäpä vinkkinä muutama perustelu, miksi henkilöstöä kannattaisi kannustaa työmatkapyöräilyyn:

 • Työntekijät pysyvät liikkeessä ja työkunto kohenee
  Raitis ilma ja mukavat maisemat vaikuttavat positiivisesti myös mielialaan
 • Pyörä on nopein ja joustavin kulkuneuvo lyhyillä matkoilla
  Pyöräilijä ei jää tavallisesti jumiin liikenneruuhkiin tai myöhästy julkisen liikenteen häiriöiden vuoksi
 • Pyöräily on ympäristöystävällistä
  Tämä kannattaa huomioida etenkin, mikäli yrityksesi arvoissa painotetaan vihreitä arvoja
 • Pyöräily on edullista ja siitä koituu yrityksellekin taloudellisia hyötyjä
  Kantakaupungissa toimivien yritysten on usein helpompaa ja edullisempaa tarjota parkkipaikkoja pyörille kuin henkilöautoille

Työmatkapyöräilyn taloudellisista hyödyistä on vuoden alussa julkaistu tutkimuskin, johon voit halutessasi tutustua tästä linkistä. Yritykselle ja yhteiskunnalle koituvan taloudellisen hyödyn perusteena on esimerkiksi liikunnan ansiosta pienentyvät terveysmenot ja lisääntyvä hyvinvointi.

About

Kati Pankka works as Sales and Marketing Coordinator at Visma Services in Finland. Specializing in digital marketing and marketing automation.
Connect with Kati: