Siirry sisältötekstiin

Työmaan automaatiot — miksi automatisoida henkilö- ja urakkailmoitukset?

Työmaan automaatiot sujuvoittavat työntekijöiden arkea huomattavasti. Työmailla riittää arkisia askareita joka lähtöön, eikä raportointi ja dokumentointi ole niistä varmastikaan vähäisin. Automatisoimalla henkilö- ja urakkailmoitukset säästät valtavasti aikaa työmaiden arjessa.

Työmaan raportointi on työlästä ja aikaavievää

Työnjohdon arki on täynnä erilaista tekemistä, raportointia ja dokumentointia. Raportointiin ja ilmoituksiin liittyvät viranomaisvaatimukset vain lisäävät mestarien ja insinöörien työmäärää.

Visma Movenium -järjestelmää suunnitellessamme kohtasimmekin työmailla useita erilaisia dokumentaatiota vaativia asioita: 

 • henkilö- ja työnantajatiedot tulee kirjata ja tallentaa
 • pätevyydet ja Luotettava kumppani -raportti täytyy tarkastaa ja tallentaa jokaisen työntekijän ja työnantajan kohdalla
 • uusien työntekijöiden perehdytyksen dokumentointi
 • kuukausittaiset henkilö- ja urakkailmoitukset verottajan vaatimassa muodossa

Näiden lisäksi työmaahenkilöstöllä tulee olla koko ajan ajantasainen tieto työmaan paikallaolijoista, ja AVI:n tarkastajakin saattaa tulla milloin vain kysymään ketä työmaalla juuri sillä hetkellä liikkuu.

Monella työmaalla näiden asioiden dokumentointiin ja raportointiin käytetäänkin edelleen paperi-skanneri-rei’itin-mappi-yhdistelmää. Työlästä? Niin minunkin mielestäni.

Yllä kuvattu dokumentointi ei varmasti ole työn pihvi, mutta tärkeä osa työmaan arkea. Viranomainen vaatii valvontaa, joten tietojen tulee olla ajan tasalla ja tarkistettavissa. Saattaa herätä kysymys: eikö tätäkin prosessia voisi jotenkin automatisoida?

Automaatiolla helpotusta työmaan arkeen

Moveniumia kehittäessämme halusimme ratkaista työmaaraportoinnin ja viranomaisvaatimusten haasteita, joita työmailla tunnistimme. Rakensimme järjestelmän, jonka avulla hoidat lakisääteiset kulun- ja työajanseurannat kätevästi ja täytät rakentamisen tiedonantovelvollisuuden. Tässä muutama konkreettinen esimerkki Moveniumin arkea helpottavista raportoinnin ratkaisuista:

 1. Voit kirjata perehdytettävän työntekijän tiedot helposti näyttämällä Valttikorttia Moveniumin leimalaitteeseen tai kirjaamalla työntekijän veronumeron. Samalla unohdat muovikorttien pläräilyn kun työntekijän pätevyydet siirtyvät automaattisesti Vastuu Groupin (entinen Tilaajavastuu) Taitorekisteristä Moveniumiin. Jos jotain puuttuu, tallennat puuttuvat pätevyydet Moveniumin Korttirekisteriin – Ei enää tarvetta skannaukselle ja mapeille!
 2. Luotettava kumppani -raportit tallentuvat ajantasaisesti alihankkijan työnantajan tietoihin. Päivitä tarvittaessa nappia painamalla.
 3. Perehdytät käyttäjät papereiden sijasta mobiililaitteella tai tietokoneella ja annat sähköiset kulkuluvat helposti järjestelmässä. Allekirjoituksen voit ottaa suoraan näyttöruudulle. Tiedot voit jakaa helposti kaikille niitä tarvitseville.
 4. Seuraa reaaliaikaisesti ketä työmaalla on ja ota tarvittaessa ulos lista kaikista paikallaolijoista. Reaaliaikainen seuranta perustuu leimauslaitteeseen Valttikortilla tai RFID-tunnisteella laimanneiden tietoihin. Ajantasaista AVI-raporttia voitte tutkia yhdessä tarkastajan kanssa suoraan järjestelmästä tai voit toimittaa sen pyydettäessä valvovalle viranomaiselle.
 5. Järjestelmä toimittaa kerätyn datan perusteella verottajailmoitukset automaattisesti määräpäivään mennessä verottajalle. Palvelu ilmoittaa sinulle etukäteen sähköpostilla, mikäli raportointiin vaadittavia tietoja puuttuu. Moveniumissa saat: 
  • Muistutusviestit työmaan yhteyshenkilön sähköpostiin ja rakentamisilmoituksen yhteyshenkilölle mahdollisista puutteista henkilö- tai työnantajatiedoissa – vähennä virheiden etsintää
  • Automaattisen verottajaraportin lähetystoiminnon
  • Verottajan vastauksen suoraan Moveniumiin
  • Helpon korjausilmoitusten lähetyksen yhdellä napin painalluksella

Kuulostaako siltä, että näillä keinoin aikaa säästyisi ja voisit keskittyä olennaiseen eli rakentamiseen? Sanoisin, että oikeassa olet. Kun työntekijä- ja urakkailmoitukset, erilaiset tarkastukset ja mahdolliset poikkeavuusilmoitukset on automatisoitu, eivät ne haukkaa suurta osaa työpäivästä.

Kokeile Visma Moveniumia maksutta 14 päivän ajan!

Aloita maksuton koekäyttö

Visma Movenium on rakennusalan suosituin työmaa­järjestelmä, joka sisältää helppokäyttöiset sähköiset työkalut työmaan hallinnointiin. Moveniumin avulla hoidat työajan- ja työturvallisuudenseurannan, kulunvalvonnan, verotusilmoitukset ja perehdytykset yhdessä ohjelmistossa.

Oletko jo Moveniumin käyttäjä, muttet vielä ole automatisoinut henkilö- ja urakkailmoituksia? Lue Community-käyttäjäyhteisöstä ohjeet, miten saat käyttöösi Moveniumin Korttirekisterin ja Automaattisen verottajaraportoinnin!

Suosituimmat