Siirry sisältötekstiin

Työelämän murros haastaa työntekijän

Miten usein pysähdyt miettimään miltä tulevaisuuden urapolkusi näyttää kun teknologian murros muokkaa työelämää? Millaisia uusia taitoja tarvitset, jotta osaamisesi olisi relevanttia työnantajille? Mitä jos tulevaisuudessa ei ole enää yhtä selkeää urapolkua?

Miten usein pysähdyt miettimään miltä tulevaisuuden urapolkusi näyttää kun teknologian murros muokkaa työelämää? Oma kristallipalloni ei ole niin kirkas, että voisin varmasti tietää, miltä oma urapolkuni tulee näyttämään kymmenen vuoden kuluttua. Juuri sen vuoksi pidän tärkeänä, että työelämän muutoksesta puhutaan.

Kiinnostavin työn tulevaisuutta pohtiva suomalainen raportti, minkä olen itse lukenut, on Marjaana Toimisen kokoama Välähdyksiä tulevaisuudesta -raportti Sitralle ja TELAlle. Raportissa on haastateltu lukematon määrä asiantuntijoita eri yrityksistä, jotka herättivät minut pohtimaan työn murrosta oman työurani kannalta. Miten oma työnkuvani mahtaa muuttua lähivuosina? Onkohan rooliani edes olemassa tällaisenaan? Millaisia uusia kykyjä minun pitäisi hankkia, jotta osaamiseni olisi relevanttia työnantajille?

Välähdyksiä tulevaisuudesta -raportissa esitettiin myös näkemys, että tulevaisuuden työelämässä ei välttämättä olisikaan enää yhtä selkeää urapolkua, vaan työntekijällä saattaisi olla yksi päärooli ja muutamia erilaisia sivurooleja. Myös Martelan ja Jarenkon Draivi-kirjasta mieleeni on jäänyt niin kutsuttu Hollywood-malli, mikä nimensä mukaisesti tarkoittaa työn tekemistä elokuvaprojektien tapaan. Kenties tulevaisuudessa osaajat valitsevat missä projekteissa haluavat olla mukana, kerääntyvät yhteen työskentelemään ja projektin päättyessä siirtyvät seuraavien projektien pariin. Tämä olisi aika erilainen tapa työntekoon kuin mihin olemme arjessamme tottuneet.  

Jatkuva oppiminen on investointi tulevaisuuteen

Työnteko epäilemättä muuttuu mutta uskon, että työtä riittää tulevaisuudessakin ja meillä itsellämme on paljon valtaa sen suhteen, millaiseksi oman urapolkumme rakennamme. Voi hyvinkin olla, että monet työtehtävät katoavat mutta uutta myös syntyy vanhan tilalle. Itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen ovat varmasti parhaita keinoja varautua tulevaan. Mieli avoimena ja uteliaan innokkaana jokaiseen päivään.

Kätemme ulottuvilla on tänä päivänä pilvin pimein oppimateriaalia Internetin välityksellä. Erilaiset verkkokurssit, e- ja äänikirjat tai vaikkapa Youtube-videot ovat muutaman napin painalluksen takana. Tiedon saavutettavuus on aiempaa helpompaa ja opiskeluun käytetty aika onkin paras sijoitus, mitä jokainen meistä voi tehdä.

Millaisista taidoista olisi hyötyä tulevaisuudessa?

Kaikkia tulevaisuuden työtaitoja ei ole vielä tunnistettu, eihän ole täyttä varmuutta millaista työtä teknologian myötä syntyy. Selvää kuitenkin on, että ihmissuhdetaidot, kyky sopeutua, oppia uutta ja sietää epävarmuutta ovat kullanarvoisia taitoja muutoksessa. Näiden lisäksi aion itse luottaa siihen, että oman motivaation seuraaminen ja niiden asioiden opiskelu, joista itse aidosti innostun, on oikea valinta jatkossakin. Samaan aikaan pyrin suhtautumaan uteliaasti kaikkeen mikä liittyy informaatioteknologiaan, sillä uskon, että teenpä tulevaisuudessa mitä tahansa, tietotekniikan ymmärtäminen edes pintapuolisesti on avuksi.

Satuin kysymään ennen kesää Linkedinissä myös muiden mielipiteitä siihen, millaisia taitoja työntekijältä vaaditaan työn murroksessa. Sain vastauksia oman verkostoni jäseniltä sekä minulle tuntemattomilta henkilöiltä. Tällaisia kykyjä ja ominaisuuksia nostettiin esille:

 • Kyky nähdä mahdollisuuksia
 • Joustavuus ja mukautuminen
 • Keskittymiskyky ja pitkäjänteisyys
 • Tunneäly ja luottamuksen rakentaminen
 • Oppimiskyky ja ajattelukulmien joustavuus
 • Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen
 • Muiden kuunteleminen ja huomioiminen
 • Omien arvojen mukaan toimiminen
 • Myyntitaidot, sosiaaliset ja digitaaliset taidot
 • Kyky luoda merkityksellisiä suhteita ja yhteistyötaidot
 • Kyky antaa ja vastaanottaa rakentavaa ja ajatuksia herättävää palautetta

Sain Linkedinin kautta myös kommentin, joka mielestäni tiivistää asian hyvin; koska on mahdotonta tietää, millaisia taitoja tulevaisuudessa tulemme tarvitsemaan, on hyvä opiskella mahdollisimman laajasti erilaisia taitoja. Tämän ohjenuoran myötä toivotan oppimisen iloa syksyysi!

Suosituimmat