Siirry sisältötekstiin

Työaikalaki 2020 toi modernin työn tekemisen muodot lakiin

Työaikalakiin on viimein 2020 alussa tullut muutoksia, jotka eivät äkkiä vaikuta kovin radikaaleilta, mutta mahdollistavat oikeasti nykyaikaisen työn tekemisen muodot lainkin puitteissa. Uudistus siis todella tukee niitä työnantajia, jotka ovat jo oivaltaneet, mihin suuntaan yrityksen tärkeimmän voimavaran mieli halajaa; helppouteen, joustavuuteen ja vapauteen.

Työaikalaki 2020

Työaikalakiin on viimein vuoden 2020 alussa tullut muutoksia, jotka eivät äkkiä vaikuta kovin radikaaleilta, mutta mahdollistavat nykyaikaisen työn tekemisen muodot lainkin puitteissa. Monissa moderneissa työyhteisöissä (jollaiseen myös allekirjoittanut kuuluu) on etätöiden monipuolinen tekeminen jo mahdollista. Etätyö on kuitenkin ollut sidottuna johonkin tiettyyn paikkaan ja osoitteeseen. 

Työaikalaki 2020 tuo työaikapankin käytön järjestäytymättömille työnantajille, mahdollisuuden mm. joustotyöaikoihin sekä pieniä muutoksia yötöihin.

Työaikalaki 2020 mahdollistaa vihdoin modernin työn

Tiesitkö, että edellinen työaikalaki on säädetty jo vuonna 1996? Digitalisaatio on ottanut valtavia loikkia 1990-luvun faxista ja lankapuhelimesta, samalla myös työelämä on muuttunut. Vielä menneinä vuosikymmeninä töiden tekeminen kesämökin laiturilta tai etelän lämmöstä oli utopiaa – paitsi presidentti Kekkoselle, joka pystyi tekemään työt ja vielä hyvää PR:ää vaikka palmun latvasta käsin (googlaa vaikka!).

Nykyiset sukupolvet haluavat työltään vapautta. Oman työajan ja paikan päättäminen ja säätäminen on noussut ja nousee jatkossa yhä isompaan rooliin. Nykyinen teknologia on mahdollistanut etätöiden tekemisen muualla kuin työn virallisessa osoitteessa jo pitkään. Vain lainsäädäntö on ollut meidän konttorirottien riesana, koska työaikalaissa ei ole huomioitu sellaisia kummallisuuksia kuin läppärityöntekijät.

Työaikalaki 2020 mahdollistaa sen kuuluisan kesämökin laiturin ja töiden oikeasti joustavan tekemisen vieläpä niin, että työnantajan tapaturmavakuutus korvaa myös märällä laiturilla liukastumisen, jos moderni työnantajasi on laajentanut työtapaturmavakuutuksen koskemaan myös vapaa-aikaa. Uudistus siis todella tukee niitä työnantajia, jotka ovat jo oivaltaneet, mihin suuntaan yrityksen tärkeimmän voimavaran mieli halajaa; helppouteen, joustavuuteen ja vapauteen. Se myös luo työmarkkinoille kilpailutekijän siitä, kuka osaa ottaa uudet mahdollisuudet käyttöönsä.

Työaikalaki ei poista työajanseurantaa, mutta tuo mahdollisuuksia

Ei uusi lainsäädäntö silti halua poistaa mm. työajanseurannan pakollisuutta, sen sijaan siihen tuodaan hienoja mahdollisuuksia. Laissa säädetään mm. työaikapankin käytöstä järjestäytymättömille työnantajille. Lisäksi tarjotaan mahdollisuus joustotyöaikoihin, jossa työntekijä itse päättää työajat ja tekopaikat – työnantaja vain määrittää tavoitteet ja kokonaisaikataulun.

Myös liukumien, eli tutummin saldojen, osalta halutaan lisätä työntekijöiden työaikajoustoja. Pieniä muutoksia tehdään myös yötöihin, joissa työntekijälle annetaan mahdollisuus määrittää tarkemmin oman jaksamisen mukaan, tekeekö vielä pari lisäyötä, kun ennen työnantaja pystyi sen teettämään kyselemättä. Enää ei siis ole pelkästään UKK, joka saa palmun latvassa tai katveessa tehdä tärkeitä päätöksiä itsenäisesti, pitää palavereita tai kasvattaa kansantaloutta omilla toimillaan.

Aktivoi maksuton koekäyttö! Kokeile Visma Entry työajanseurantaa 14 päivää maksutta ilman sitoutumista ja koe työajanseurannan helppous!

Lue lisää ja aloita maksuton koekäyttö

Mitä moderni työajanseuranta kustantaa?

Ymmärrän tietenkin, että monen pk-yrityksen johdossa hierotaan ohimoita miettien, miten tämänkin lystin seuraamisen ja työmarkkinoilla houkuttelevana toimijana pysymisen järjestää ja kustantaa. Voi jopa käydä mielessä ajatus, voiko tuollaisia vapauksia työntekijöille antaa tai miten pysyn kärryillä, kuka on missäkin päin maailmaa tällä kertaa ja millekin projektille työskentelemässä?

Onneksi on palveluita, jotka myös mahdollistavat kaikenkokoisille toimijoille esimerkiksi työaikapankin tai joustotyöajan käyttöönoton ja seurannan käyttäjäystävällisesti ottaen huomioon myös nykyisten ja tulevien sukupolvien vaatimukset. Työntekijällä on siihen halu, lainsäätäjäkin on siihen herännyt ja työkalutkin nykyaikaiseen työajanhallintaan löytyvät. Rohkeutta on olla kiva paikka tehdä töitä. Ole siis rohkea!


Nykyaikaisena pilvipalveluna tuotettu Visma Entry vastaa nykyajan työelämän vaatimuksiin ja liikkuvan työn tarpeisiin. Hyvän työajanseurantajärjestelmän avulla pk-yritykset säästävät työaikaa ja minimoivat virheet työaikojen kirjauksessa ja tulkinnassa. Aikaa säästyy, kun kaikki työajanseurantaan tarvittava tieto löytyy yhdestä järjestelmästä. Tutustu Visma Entry työajanseurannan ratkaisuun tästä »

Aktivoi maksuton koekäyttö! Kokeile Visma Entryä 14 päivää maksutta ilman sitoutumista ja koe työajanseurannan helppous!

Kokeile Visma Entry työajanseurantaa maksutta

Lue myös:
Opas: Pikaopas työajanseuranta­järjestelmän valintaan
Parhaat työajanseurantajärjestelmät 2021
Millainen on hyvä työajanseurantajärjestelmä pk-yritykselle?
Mikä on työaikapankki ja miten se toimii?
Onko työajanseuranta ajan haaskausta?
Kausityöntekijöiden työajanseuranta helpoksi

Suosituimmat