Siirry sisältötekstiin

Toiminnanohjausjärjestelmät Suomessa 2021 – vertailu eri kokoisille yrityksille sopivista ERP-järjestelmistä

Millainen toiminnanohjausjärjestelmä sopii pk-yritykseen parhaiten? Mikä on sopiva ERP suurelle yritykselle? Vertailimme suomalaisten yritysten suosimia ohjelmistoja.

Toiminnanohjausjärjestelmän valinta on merkittävä asia kasvavalle yritykselle. Siksi valintaan kannattaa käyttää sekä aikaa että ajatusta.

Kokosimme tähän artikkeliin vertailun Suomessa saatavilla olevista toiminnanohjausjärjestelmistä. Vertailun pääpaino on kunkin järjestelmän erityispiirteissä, ja niiden sopivuudessa erikokoisille ja eri toimialojen yrityksille. 

Vertailun tiedot perustuvat ohjelmistojen verkkosivuillaan kertomiin tietohin sekä asiantuntijanäkemyksiin ja siinä käydään läpi seuraavat ohjelmistot: 

  • Microsoft 365 Dynamics
  • Visma Nova
  • Lemonsoft
  • Visma.net ERP
  • Oscar
  • Netsuite

Aluksi kuitenkin muutama yleisohje yrityksen toiminnanohjausjärjestelmän hankintaan ja valintaan.

Toiminnanohjausjärjestelmän valinta: kuvaa yrityksen tarpeet riittävän tarkasti

Ennen itse vertailua muutama sana järjestelmän valinnasta. Koska toiminnanohjausjärjestelmien painopisteet eroavat toisistaan, on tärkeintä, että yrityksessä on tehty omien tarpeiden määrittely huolellisesti. 

Tarvemäärittely tarkoittaa käytännössä sitä, että yrityksen tarpeet eri prosesseihin, esimerkiksi tuotannonohjaukseen, materiaalihallintoon ja varastonhallintaan sekä taloushallintoon liittyen on tunnistettu ja kirjattu – ja mielellään myös kuvattu mahdollisimman tarkkaan.

”On tärkeää, että yrityksessä on tehty omien tarpeiden määrittely huolellisesti.”

Sen sijaan, että yrityksessä todetaan esimerkiksi, että “haluamme toiminnanohjausjärjestelmän, jossa on tuotannonohjaus”, on fiksumpaa määrittää, millaiseen valmistukseen ja tuotantolinjaan ohjelmiston tulee sopia, millaisia työvaiheita sen pitää ymmärtää ja millaisia tietoja siitä halutaan saada ulos. Lisäksi on tärkeää selvittää ja listata kaikki tarvittavat rajapinnat eri ohjelmistoihin – näin vältytään yllätyksiltä. 

Kun tarvemäärittely on tehty sekä kuvattu huolellisesti ja riittävän yksityiskohtaisesti, on erilaisten järjestelmien ja ohjelmistojen ominaisuuksien vertailu helpompaa. Ohjelmistotoimittajat voivat näin myös kartoitusvaiheessa kertoa suoraan, taipuuko heidän tuotteensa yrityksen tarpeisiin. 

Ja sitten itse asiaan, eli Suomessa tarjolla olevien toiminnanohjausjärjestelmien vertailuun!

Microsoft 365 Dynamics

Ominaisuudet:

Microsoft 365 Dynamics on yhden itsenäisen ERP-järjestelmän sijaan valikoima yhteensopivia moduuleja, joista yritys voi rakentaa tarvitsemansa työkalun. Aiemman yhden järjestelmän sijaan tarjolla ovat mm. Microsoft 365 Dynamics Supply Chain Management -ratkaisu ja erillinen Microsoft 365 Dynamics Finance

Ohjelmistot sisältävät mm. paljon tekoälyominaisuuksia ja niiden ekosysteemi on laaja, eli lisäpalveluita on saatavilla paljon. Kokonaisuutta voi kustomoida käytännössä niin pitkälle kuin on tarvis. Kokonaisuus pyörii pilvessä, mutta siitä on tarvittaessa saatavilla myös on-premise-palvelu. 

Hinta:

Ei julkisia hintatietoja saatavilla. Koska käyttöönottoon tarvitaan aina konsultaatiota, on aloitusinvestointi usein melko merkittävä. 

Millaiselle yritykselle sopii?

Kansainvälisille yrityksille, jotka haluavat omaan maahansa lokalisoidun järjestelmän. Yrityksille, jotka toimivat jo voimakkaasti Microsoftin ympäristöissä tai kumppaneina. Yrityksille, jotka kaipaavat kosolti data- ja AI-ominaisuuksia. Etenkin Microsoftin CRM-palveluita käyttäville yrityksille toimiva ratkaisu. 

Millaiselle yritykselle ei sovi?

Pienyritykselle tai yritykselle, jolle konsultoinnin investointi on liian suuri. 

Visma Nova

Ominaisuudet:

Modulaarinen, pitkään suomalaisten yritysten kanssa kehitetty Visma Nova on hyvä toiminnanohjausjärjestelmä erityisesti valmistavan teollisuuden, tukku- ja erikoiskaupan sekä PK-yritysten tarpeisiin. Kattaa kaikki ominaisuudet materiaalihallinnosta varasto-, henkilöstö- ja taloushallinto-ominaisuuksiin. On-premise-järjestelmä, jota voi käyttää myös selaimesta yhteysohjelmiston välityksellä. 

Nova on logiikaltaan helppokäyttöinen kokonaisuus: toimintalogiikka kulkee samanlaisena läpi järjestelmän. Kieliversiot suomi, englanti ja ruotsi. Järjestelmä on ollut markkinassa jo yli 20 vuotta, nyt voimakkaassa kehitysvaiheessa. 

Hinta:

Hinta perustuu valittuihin ominaisuuksiin ja moduuleihin, ja niiden käyttäjien määrään. Keskihintainen järjestelmä, hinnoittelussa on ajateltu nimenomaan PK-yrityksiä. 

Millaiselle yritykselle sopii?

Teollisuus, tukku- ja erikoiskaupan yrityksille ja muille yrityksille, joille materiaalihallinto ja kattava taloushallinto ovat tärkeitä ominaisuuksia. Nova on hyvä valinta myös yrityksille, jotka haluavat tiiviin käyttöönottoprojektin. 

Millaiselle yritykselle ei sovi?

Nova ei sovi yritykselle, joka keskittyy tuotannolliseen projektityöhön, tai jolla on tytäryhtiöitä useissa maissa.

Lemonsoft

Ominaisuudet:

Lemonsoft on modulaarinen on-premise-järjestelmä, jota voi käyttää myös selaimesta etäyhteyden avulla. Järjestelmä sopii monenlaisiin integraatioihin. 

Laaja toiminnanohjausjärjestelmä sisältää materiaalihallinnon, taloushallinnon, palkat, henkilöstöhallinnon ja tuotannonohjauksen sekä projektinhallinnan ja varasto-ominaisuudet. Moderni ulkoasu.

Hinta:

Hinta saatavilla tarjouspyynnön perusteella. Konsulttipalveluiden viitehinnasto ja tarvittavien palvelimien hintalaskuri ovat saatavilla verkossa.

Millaiselle yritykselle sopii?

Lemonsoft sopii useimmille toimialoille, sekä valmistaville että kauppaa käyville yrityksille. 

Millaiselle yritykselle ei sovi?

Projektipohjaiseen valmistukseen, tai yrityksille joilla globaalia toimintaa.

Visma.net ERP

Ominaisuudet:

Visma.net ERP on täydellinen SaaS-ratkaisu, eli toiminnanohjausjärjestelmä, joka toimii täysin pilvessä. Kansainvälinen tuote on lokalisoitu Pohjoismaiden lisäksi Hollantiin. Moderni ja nykyaikainen toiminnanohjausjärjestelmä, joka valtaosasta poiketen ei sisällä henkilöstöhallinnon ominaisuuksia tai tuotannonohjausta. Palkkahallinnon integrointi järjestelmään kuitenkin onnistuu. 

Hinta:

Samassa linjassa muiden vertailtujen järjestelmien kanssa. Pilvipalvelu ei kuitenkaan edellytä yhteysohjelmisto- tai tietokantalisenssejä.

Kenelle sopii?

Erityisesti pohjoismaisille konserniyrityksille – samaa järjestelmää voidaan käyttää läpi kaikkien maiden. Osto- ja myyntitoimintaa tekeville yrityksille. Yrityksille, jotka haluavat suoraviivaisen käyttöönottoprosessin. 

Kenelle ei sovi?

Tällä hetkellä Visma.net ERP ei sovi valmistavan teollisuuden yrityksille, sillä siinä ei ole mukana tuotannonohjausmoduulia. 

Oscar

Ominaisuudet:

Oscar ERP on “perinteinen ERP”, joka on ollut saatavilla noin 15 vuotta. Myös Oscarin ominaisuuksia voi käyttää sovelluspalvelun avulla pilvipalveluna. 

Oscar tarjoaa varsin kattavat ominaisuudet, tilaus-toimitusketjun hallinnasta taloushallintoon ja erilaisiin lisäpalveluihin. Järjestelmä mahdollistaa monenlaiset asiakas- ja toimialakohtaiset sovitukset, myös erikoisemmille toimialoille. Jokainen ohjelmistoratkaisu sovitetaan asiakkaan tarpeisiin. 

Hinta:

Hinta arvioidaan tarjouspyynnön perusteella. Yrityksen koko- ja toimialatiedot edellytetään sähköisen tarjouspyynnön jättämistä varten. 

Millaiselle yritykselle sopii?

Sopii parhaiten yrityksille, jotka haluavat omiin prosessihinsa sovitetun järjestelmän, ja jotka pystyvät myös varmistamaan sen, että räätälöinnin edellyttämä investointi maksaa itsensä takaisin.  

Kenelle ei sovi?

PK-yrityksille, jotka kokevat järjestelmän sovittamisen parametrien avulla liian suurena investointina, tai yrityksille, jotka kaipaavat valmista, modulaarista ratkaisua. Oscarissa ei myöskään ole palkkaohjelmistoa. 

Netsuite

Ominaisuudet:

Netsuite on Oraclen omistukseen hiljakkoin siirtynyt toiminnanohjausjärjestelmä suurempien yritysten tarpeisiin. SaaS-palvelu, joka sisältää kaikki toiminnanohjauksen perusmoduulit ja jota voi täydentää lisäpalveluin. On-premise-versiota ei ole saatavilla. 

Käyttöönotto tehdään useimmiten jatkuvan kehityksen mallilla, eli kyseessä on usein melko suuri ohjelmistohanke ja sitä myöten myös investointi. 

Hinta:

Ohjelmistoprojekti, jonka hinta määräytyy ominaisuuksien, rajapintojen, räätälöinnin ja tarvittavan konsultoinnin mukaan. 

Millaiselle yritykselle sopii?

Yrityksille, jotka kaipaavat räätälöityä, täysin pilvipohjaista ratkaisua ja jotka ovat valmiita sitoutumaan pitempään ohjelmistokehityshankkeeseen. 

Millaiselle yritykselle ei sovi?

Yrityksille, jotka edellyttävät nopeaa tai tiivistä käyttöönottoa, tai joille räätälöinti on liian raskas investointi. 

Etsitkö yrityksellesi toiminnanohjausjärjestelmää, tai haluatko tutustua eri toiminnanohjausjärjestelmiin tarkemmin? Maksuttomat demot ja esittelyt ovat siihen mainio keino. 

Tästä pääset varaamaan ajan Visma Novan demoesittelyyn, jonka avulla voit selvittää asiantuntijan avustuksella, sopisiko Nova yrityksesi tarpeisiin.

Varaa aika Visma Novan demoesittelyyn

Lue myös:
Milloin on hyvä aika vaihtaa ERP-järjestelmää?
Case Lapinlahden Koneistus Oy: Toiminnanohjausjärjestelmän huolellinen käyttöönotto vähentää teollisuusyrityksen kasvukipuja
Tulevaisuuden toiminnanohjausjärjestelmissä hyödynnetään entistä enemmän automaatiota

Suosituimmat