Siirry sisältötekstiin

Tilitoimistot ja sähköisyyteen siirtymisen tuska

Vieläkö tilitoimistosi miettii sähköisyyteen siirtymistä? Kokosimme yhteen vinkkejä tilitoimistoille, jotka haluavat nykyaikaistaa toimintaansa.

Työssäni tapaan paljon tilitoimistoja, jotka edelleen miettivät sähköisyyteen siirtymistä. Monia mietityttää etenkin ohjelmiston vaihdon haasteet ja asiakkaiden suhtautuminen. Usein suurimmat esteet sähköisyyteen siirtymisessä ovat pelko siitä, haluavatko asiakkaat siirtyä sähköisyyteen ja tuleeko ohjelmiston vaihdosta liian työlästä.

Paikalleen asennettavia ohjelmistoja käyttävät tilitoimistot ovat kuitenkin vaarassa jäädä edelläkävijöiden jyräämäksi. Perustettavien tilitoimistojen on helppo aloittaa toiminta suoraan sähköisyydesta. Sähköisyyteen jo siirtyneillä on taas ollut aikaa mukautua uuteen toimintamalliin.

Uuden ohjelmiston käyttöönottaminen ja sähköisen toimintamallin omaksuminen vie toki aikaa ja vaatii suunnittelua, mutta hyvin tehty työ palkitsee, kun arki saadaan rullaamaan massatoiminnot ja automaatiot apuna. Pelkkä pilvipalvelukaan ei vielä takaa menestystä, se vaatii koko yrityksen ja henkilökunnan ajattelumallin ja työtapojen muutoksen. 

Tässä muutama vinkki tilitoimistoille, jotka haluavat nykyaikaistaa toimintansa

1. Tee päätös sähköisyyteen siirtymisestä

Muutoksen on hyvä lähteä omasta halusta, ei pakosta esimerkiksi silloin, kun nykyinen ohjelmisto vanhentuu käsiin.

2. Kilpailuta ohjelmistot

Varmista, että ohjelmisto mahdollistaa yhteiskäytön asiakkaan kanssa ja tarjoaa kaikki sinun ja asiakkaittesi tarvitsemat ydintoiminnallisuudet samassa järjestelmässä. Huomaathan, että aito pilvipalvelu ei tarvitse toimiakseen etätyöpöytää, kuten citrixiä. Mikäli asiakkaasi eivät käytä vielä sähköisiä palveluita, on hyvä varmistaa, että ohjelmisto tarjoaa myös mahdollisuuden tehdä perinteistä kirjanpitoa tehokkaasti. Näin asiakkaat voidaan houkutella sähköisyyteen pikkuhiljaa.

3. Käy läpi ohjelmistokumppanin tarjoamat partnerimallit myös asiakkaan kannalta

Tilitoimisto ei nykypäivänä tarjoa enää ainoastaan tilitoimistopalveluita, vaan myös ohjelmistoa. Onko ohjelmiston hinnoittelu asiakkaille järkevää? Miten tilitoimistoni hyötyy? Osa ohjelmistotaloista tarjoaa ohjelmistoa “ilmaiseksi” tilitoimiston käyttöön ja asiakas maksaa hinnan. Mitä jos voisit itse päättää tarjoamasi kokonaispaketin hinnasta ja sitouttaa näin asiakkaat toimimaan kanssasi?

4. Suunnittele käyttöönotto, asiakkaiden siirto ja henkilökunnan kouluttaminen huolella

“Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” ei tässä mene todellakaan hukkaan. Huolellinen suunnittelu, aikatauluttaminen ja henkilöstön sitouttaminen on tärkeää uuden järjestelmän käyttöönoton onnistumisen kannalta.

5. Mukauta hinnoittelusi ja toimintasi pilvipalvelumalliin

Moderni tilitoimisto ei veloita tositteiden määrän tai työtuntien perusteella, vaan tarjoa kokonaispalvelua kiinteällä kuukausihinnalla. Tee asiakkaalle selväksi mitä hintaan kuuluu ja helpota näin palvelupaketin valintaa.

Lue myös:
Lataa opas: Tilitoimistojen liiketoimintamalli muuttuvassa maailmassa
– näin käännät toimintaympäristön haasteet mahdollisuuksiksi

Opas: Tulevaisuuden tilitoimiston menestystekijät
Onko tilitoimistollasi kehitysvelkaa?
Tilitoimisto, digitalisaatio on mahdollisuutesi
Asiakastarina: Hyppy sähköisyyteen onnistui vuodessa

Lue lisää Visma Fivaldista: fivaldi.fi

Suosituimmat