Siirry sisältötekstiin

Teknologian kehittyminen näkyy toimitusjohtajan arjessa

Minulta kysyttiin taannoin, miten teknologian kehittyminen on muuttanut työtäni ja tapojani johtaa yritystä. Alkuun hieman nauratti, muistanhan hyvin, miten sihteerit muutama vuosikymmen sitten kirjoittivat tarjouksia puhtaaksi IBM:n pallokoneilla.

Ei tarvitse mennä edes yhtä kauas historiassa kun faksit ja sähköpostit mullistivat työelämää. Jos kuitenkin katson peruutuspeiliin hieman lyhyemmällä syklillä ja mietin, mitkä asiat ihan viimeisten kuukausien tai vuosien aikana ovat muuttaneet työtapojani niin tässä konkreettisia muutoksia omasta arjestani.

Allekirjoitan sopimukset sähköisesti aamumetrossa

Itselleni vielä suhteellisen tuore mutta erittäin mieleinen asia on sopimusten allekirjoittaminen sähköisesti. Vasta viime viikolla metrossa istuessani sain hyväksyttyä tilintarkastajien sopimukset sähköisesti, joten toimistolle päästessäni saatoin aloittaa työpäivän rauhassa. Se, ettei enää tarvitse mennä fyysisesti johonkin paikkaan sopimuksia, pöytäkirjoja, valtakirjoja muita papereita allekirjoittamaan, on omassa työssäni erittäin iso ajansäästö. Mikään ei stressaa niin paljon kuin tekemättömät työt ja tämänkaltaiset pienet mutta merkittävät nykyteknologian mahdollistamat asiat saavat oman työkuorman pienenemään.

80 hallituksen kokouksesta 79 on hoidettu virtuaalisesti

Vismalla oloni aikana meillä on ollut hallituksen kokouksia yhteensä 80. Niistä 79 olemme pitäneet virtuaalisesti. Aamuseitsemän ja iltakuuden kokoukset ovat jääneet historiaan. Matka-aikaa säästyy ja asioiden eteenpäin vieminen sujuu suunnitellusti. Nykyisillä pilviohjelmistoilla kokouksiin liittyminen ja niissä presentoiminenkin onnistuvat mutkattomasti, silloinkin kun osa osallistujista on maapallon toisella puolella.

Matkapäiviä on vähemmän

Meillä Visma Softwarella konttoreita on viidellä eri paikkakunnalla. Tapoihimme on kuulunut, että johtoryhmä pitää henkilökunnalle kuukausittain katsauksen, joissa käydään läpi liiketoiminnan tilanne ja muita ajankohtaisia asioita. Aikanaan tämä tarkoitti, johtoryhmämme matkusti jokaiseen toimipisteeseen kertomaan samat viestit. Nykyisin hoidamme nämä kuukausikatsaukset virtuaalisesti, jolloin jokainen henkilökuntamme jäsen saa saman viestin yhdellä kertaa ja estyneet voivat katsoa nauhoitteen. Myös yhä useammin osa asiakasprojektien tapaamisista ja jopa myyntitapaamisista tapahtuu verkossa. Matkustaminen on kohdallani vähentynyt dramaattisesti.

Saunamaratonit ovat historiaa

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana työelämä on muuttunut selvästi tervehenkisempään suuntaan. Ja hyvä niin. Oli aika, jolloin asiakkaiden kanssa istuttiin saunailloissa joka viikko useita tunteja. Keskusteluille ja yhteiselle ajalle varattiin vähintään viisi tuntia saunanlauteilla, kun tänä päivänä samalle asialle varataan tehokas parituntinen ja keskustelu hoidetaan mahdollisesti vielä etänä. Itse huomaan, että työpaikalla vietetty aika on  selvästi lyhentynyt entisestä ja teknologia mahdollistaa työn tekemisen missä ja milloin vain. Enemmän saa tehoja irti työstä, kun pystyy tämän vapautuneen ajan käyttämään hyödyksi.

Onko tulevaisuuden toimitusjohtaja tekoälyllä varustettu robotti?

Hirmuisen paljon puhutaan nykyään tekoälystä, koneoppimisesta ja roboteista. Pohditaan, korvaako teknologia ihmisen työelämässä ja mitkä työt poistuvat ensimmäisten joukossa. Jos mietin toimitusjohtajan työtä, niin ihmisten johtamista ja motivointia ei kyllä mielestäni mikään tekoäly tai robotti hoida. Toki teknologian avulla voidaan tunnistaa asioita, mihin tarvitsee puuttua ja saadaan johtamisen tueksi dataa. Tarkkuus ja nopeus tulevat varmasti kasvamaan entisestään. Uskon kuitenkin ennemminkin siihen, että tulevaisuudessa työntekijät ottavat yhä enemmän vastuuta itse itsensä johtamisesta. Hierarkkinen johtaminen tulee kokemaan inflaation ja toimitaan yhä enemmän tiiminä yhteisen tavoitteen eteen.

Lue opas: Toimitusjohtajan tietopaketti ERP-projektista

Suosituimmat