Mietitäänpäs millaista konsultin työ oli vielä joitain vuosia sitten. Ennen etäyhteyttä kouluttaja matkusti lähes aina asiakkaan luokse. Asiakkaan luona käytössä olivat omat pöytäkoneet ja palvelimet. Käytössä oli pääsääntöisesti PC ja käyttöjärjestelmiä oli vain muutama.
Konsultti toi mukanaan asennettavat järjestelmät tai päivitykset CD-rompuilla tai levykkeillä. Kuulin myös tapauksen, jossa asiakaskohtaista räätälöintiä varten tehty koodinpätkä faksattiin ja asiakkaalla oleva konsultti kopioi faksista koodin merkki merkiltä. Näinä aikoina muutosvastarinta kohdistui yleisesti tietokoneisiin ja tietojärjestelmiin.
Jos palataan tähän päivään, niin tuohon verrattuna konsultin työ on nykypäivänä varmasti kivaa ja helppoa. Pilvipalveluissahan päivitykset tapahtuvat ilman, että ohjelmistoon tarvitsee koskeakaan ja koulutukset hoituvat etäyhteyksillä!
No ei nyt ihan niinkään, vaikka moni asia on toki helpottunut. Etäyhteyksien avulla matkustaminen on vähentynyt, joka on hyvä sekä ympäristön että konsultin oman hyvinvoinnin kannalta. Ajansäästön lisäksi mukavana etuna vähempi matkustaminen säästää myös kuluja sekä meiltä että asiakkaalta.
Mihin niitä konsultteja enää tarvitaan?
Itse koulutustilanteissa oman mausteensa työhön tuovat useat käyttöjärjestelmät ja eri laitteet (pöytäkoneet, tabletit, puhelimet), sekä asiakkaiden tietoteknisen osaamisen eri tasot. Osalla käyttäjistä saattaa olla takanaan jopa kymmeniä vuosia tietyn ohjelmiston parissa, ja kiintymys vanhaan voi olla todella suurta hankaloittaen uusien järjestelmien käyttöönottoa. Nuoret, jotka ovat tottuneita käyttämään mitä tahansa laitetta, eivät koe tarvitsevansa koulutusta. Kokeneemmilta taas kuulee “Mä olen niin monet ohjelmat kuule ottanut käyttöön, kyllä mä nää hommat osaan”. Vaikka osaa ruotsia, ei se automaattisesti tarkoita että osaisit saksaa – jos kaikki ohjelmistot toimisivat samalla tavalla, ei niitä tarvitsisi kuin yhden. Nykypäivänä monelle pelkkä tilanteeseen keskittyminen saattaa olla haastavaa ja kesken koulutuksen saatetaan hoitaa sähköpostia ja vastailla puhelimeen.
Jatkuva kiire ja tiukat aikataulut näkyvät ohjelmistojen käyttöönotoissa, kaikki halutaan heti ja nyt, mieluummin jo eilen. Järjestelmähankintoja ei ehditä suunnittelemaan kunnolla, eikä henkilökunnan kouluttamista ja osaamisen ylläpitämistä mietitä pitkällä aikavälillä. Etäyhteyksien ja teknologian mahdollistama ajansäästö kannattaisi käyttää koulutusten ja osaamisen kehittämisen suunnitteluun. Kun koulutukset suunnitellaan etukäteen, varaudutaan tuleviin muutoksiin ja osaamista kehitetään suunnitelmallisesti, voidaan ainakin joltain osin päästä eroon jatkuvasta kiireestä ja tunteesta, että asiat kaatuvat syliin, mutta mistään ei saa apua.
Konsultin työssä henkilökohtaisen koulutuksen määrä vähenee, kun perusasioihin tuotetaan itseopiskelumateriaalia. Toisaalta tämä tulee näkymään myös materiaalien laadun paranemisessa, jotta asiakas pystyy itsenäisesti opiskelemaan niiden avulla. Laadukkaiden materiaalien tuottamisen ohella konsulttien työ tulee keskittymään monimutkaisempien ongelmien ratkaisuun sekä asiakaskohtaisiin räätälöinteihin. Kuten monessa muussakin työtehtävässä, osaaminen pitää pukea järkevään muotoon, niin että teknologia saadaan valjastettua meidän ja asiakkaidemme hyödyksi.