Siirry sisältötekstiin

Tehoton laskutusprosessi – "Ei makseta vielä, ne kyllä odottaa."

Haluatko lainata rahaa nollakorolla?

Pk-yrittäjillä on usein vakioasiakaskunnassaan yrityksiä, jotka eivät maksa laskuja eräpäivinä. Nämä asiakkaat myös tietävät yritysten toimintatavat ja hyödyntävät velkojan pitkämielisyyttä maksamalla tarkoituksella myöhässä – ilman korkoja ja kuluja. Tällä välin velkojan on täytynyt rahoittaa oma toimintansa muulla tavoin, mikä on velkojalle kallista tai vähintäänkin työlästä, kun joudutaan sopimaan maksujärjestelyjä omien laskujen maksamisesta.

Yrityksillä on usein vakiintuneet tavat huomauttaa erääntyneistä saatavista, ja asiakkaat tuntevat nämä tavat. Kun yritys lähettää eräpäivän jälkeen viikon-parin päästä huomautuksen, parin viikon päästä soittaa ja parin viikon päästä lähettää vielä ”viimeisen huomautuksen ennen perintään siirtämistä”, on aikaa kulunut viikkoja, jopa kuukausia. Asiakas tietää, että maksamalla ainoastaan pääoman tämän ”viimeisen huomautuksen” saatuaan hän välttyy korkojen ja kulujen maksamiselta. Käytännössä asiakas on saanut rahoituksen nollakorolla. Tämä on asiakkaalle helppo ja täysin maksuton tapa rahoittaa omaa toimintaa, kun taas velkojalle tämä aiheuttaa järjestelyitä ja usein myös kuluja, jos omia laskuja ei pystytä asiakkaan vitkuttelun vuoksi maksamaan ajallaan.

Kyseiset ongelmatilanteet saataisiin helposti ratkaistua ja yrityksen rahankiertoa nopeutettua huomattavastikin, jos saatavien eräpäivien jälkeinen seuranta ja huomauttaminen siirrettäisiin ammattimaisen toimijan hoitoon. Pk-yrittäjät usein kuitenkin pelkäävät, että asiakkaat hermostuvat tästä ja lopettavat yhteistyön. Kuitenkin samat pk-yrittäjät ymmärtävät itse, että heidän oman ostolaskunsa maksuviivästyksessä voi saatavasta tulla huomautus, joka maksetaan korkoineen ja kuluineen, ja tämän jälkeen yhteistyötä jatketaan kuten ennenkin. Miksi siis omat asiakkaat eivät tätä ymmärtäisi?

Kun yrityksen laskutus- tai huomautuskäytäntöä muutetaan, on tästä asianmukaista informoida asiakkaita. Asiakastiedotteella asiakas saa tiedon siitä, että jättäessään laskun maksamatta asia siirtyy ulkopuolisen ammattilaisen hoitoon ja korot ja kulut tulee tällöin suorittaa. Asiakas voi tällöin harkita, jättääkö hän jonkun muun laskun maksamatta vaiko maksaako hän viivästyksestään korot ja kulut. Samaan aikaan velkojan ei enää tarvitse tehdä maksuvalvontaa, erilaisia huomautustoimenpiteitä ja maksujärjestelyitä, vaan yritys voi keskittyä omaan ydintoimintaansa. Säännönmukainen ja asiallinen toimintatapa antaa myös hyvän kuvan yrityksen toiminnoista ja ammattimaisuudesta, kustannus- ja resurssisäästöjen lisäksi.

Jos asiakas tarvitsee maksuaikaa, neuvottelee hän siitä huomautuspalvelun tuottajan kanssa, joka varmistaa velkojalle parhaan lopputuloksen. Velkoja välttää ikävät tilanteet, joissa vastakkain ovat asiakkaan huolet, murheet ja pyynnöt verrattuna omien rahojen kotiuttamiseen.

Haluatko vapauttaa itsesi ikävistä tilanteista ja turhasta työstä?

Jos vastaus on kyllä, ota yhteyttä Visman laskutuspalveluun

Visma Financial Solutions Oy on laskutuksenperinnän ja juridiikan asiantuntijatalo. Monipuoliset Credit Management- ratkaisumme kattavat koko ketjun laskun lähetyksestä maksusuoritukseen. Tehtävämme on tehostaa erikokoisten asiakkaidemme liiketoimintaa ja nopeuttaa asiakasyritystemme rahankiertoa. Visma Legal -lakipalvelut tukee kokonaisuutta tarjoamalla ratkaisuja sekä suurten että pienten yritysten juridisiin tarpeisiin. Palvelemme asiakkaitamme yli 120 asiantuntijan voimin ja jatkuva palveluiden kehitystyömme pohjautuu tiiviiseen yhteistyöhön asiakkaidemme ja kumppaniverkostomme kanssa.

Suosituimmat