Visma Blog Finland

Tavoitteilla on taipumus toteutua

Ari Korhonen kasvatti autotallifirmasta 20 vuodessa 100 hengen yrityksen.

Ari Korhonen aloitti lokakuussa 2007 Severan hallituksen puheenjohtajana ja osaomistajana. Tämä 48-vuotias diplomi-insinööri on hankkinut osaamisensa Komartekin ja WM-datan parissa. Viimeisen vuoden ajan hän on työskennellyt sijoittajana, hallitusammattilaisena ja mentorina.

Korhonen on erittäin kova vahvistus Severan tiimiin. Mutta mitä on ”bisnesenkelin” osaaminen pähkinänkuoressa? Mitkä ovat tärkeimmät asiat, joita vuosien työkokemuksesta on plakkariin jäänyt?

– Kokemukseni on hankittu Komartekissa, johon menin töihin vuonna 1984. Yritys oli silloin tyypillinen autotallifirma, sillä aloitin työskentelyn yksin toisen professoriperustajan kodin varastohuoneessa. Komartekin sarkaa olivat toimialaohjelmistot mm. energia- ja kiinteistöaloille. Aloitin ohjelmistosuunnittelijana, sitten etenin myyntipäälliköksi, toimitusjohtajaksi ja lopulta päätoimiseksi hallituksen puheenjohtajaksi. Toimimme Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Puolassa. Omistajaksi pääsin pankkilainalla jo 1987 ja siitä saakka ostin osakkeita vuosittain, kunnes vuonna 1995 ostin enemmistön firman perustajilta. WM-data osti yrityksen vuonna 2004 ja toimin siellä sen jälkeen johtajana vielä 2,5 vuotta. Yhteensä tämä rupeama kesti siis yli 20 vuotta, ja tuona aikana yrityksestä kasvoi 100 henkeä työllistävä ja 8,1 miljoonan euron suuruisella liikevaihdolla neljässä maassa toimiva firma, joka vei tuotteitaan kymmeneen eri maahan.

– Tietyt tuona aikana oppimani asiat ovat yleispäteviä, ja uskon niiden olevan käännettävissä minkä tahansa yrityksen toiminnassa vahvuuksiksi. Esimerkiksi tavoitteilla on pääsääntöisesti taipumus toteutua, siksi tavoitteita kannattaa asettaa. Riskit voivat realisoitua joskus, esimerkiksi tuotekehitysriskit. Käyrät eivät aina mene ylöspäin, vaan tulee myös taantumia. Ulkomaille meno siten, että perustaa tytäryrityksen, on kallista ja aikaavievää puuhaa. Markkinoita pystyy valtaamaan myös yritys- ja liiketoimintaostoin. Ostojen kautta saatua tuote- ja palvelukirjoa pystyy konsolidoimaan, esimerkiksi yhdistämään kaksi tuotetta yhteen tai korvaamaan toisella tuotteella toisen. Kannattava kasvu on mahdollista, ja vain kannattava yritys pystyy panostamaan tulevaisuuteen. Henkilöstö on ainut voimavara, joka yrityksellä on. Kilpailussa pärjää se, joka antaa parasta asiakaspalvelua. Sekin on kiinni koko henkilöstöstä ja sen asenteesta.

Mitä tavoitteita sinulla Severan suhteen on?

– Severa on tärkein projektini ja Severassa on potentiaalia kansainväliseen kasvuun.Tiimi on hyvä ja täällä on mukava tehdä hommia. Haluan nähdä Severan kehittyvän maaliinsa ja olla mukana luomassa suomalaista menestystarinaa. Uskon voivani antaa liiketoimintaosaamista kansainvälistymisessä, kasvuyrityksen johtamisessa ja kannattavassa kasvussa. Tiedän myös, mitä liittyy brändin luomiseen, liiketoimintamalleihin ja markkinoiden konsolidointiin.

– Ylipäätään bisnesenkeleitä on Suomessa liian vähän. Meiltä puuttuvat riittävät mekanismit yrittäjien ja yksityisestä sijoittamisesta kiinnostuneiden osaajien kohtaamiseen. Yksityisen rahan käyttö yritysten rahoituksessa vähentäisi julkisen rahoituksen tarvetta, joten näkisin, että bisnesenkeleiden sijoituksille voisi harkita vaikka veroetuja, jolloin ”hiljaisen tiedon” osaajia aktivoituisi lisää nuorten yrittäjien toimintaa tukemaan. Julkisten tahojen tehtävänä näkisin yrittäjien ja bisnesenkelien kohtaamisten organisoinnin sekä yksityisen rahoituksen moninkertaistamisen julkisella rahoituksella yrityskohtaisesti. Esimerkiksi Sitran PreSeed-tiimi Risto Kalskeen johdolla on tehnyt hyvää työtä näiden asioiden parissa valtakunnallisesti ja myös EU-tasolla. Julkisen rahoituksen tukemana myös Technopolis Kareltek Ventures Oy on tehnyt tätä työtä Lappeenrannassa mentorointitoiminnan muodossa aluksi Hannu Lappalaisen ja sittemmin Lauri Haikon johtamana. Kyseisessä mentorointitapahtumassa minäkin tutustuin ensimmäistä kertaa Severaan ja siitä tämä kaikki alkoi.

Lue myös: Ari Korhosen ajatuksia jutussa Ajatuksin, sanoin ja teoin

Teksti: Salla Brunou

Kuvat: Kimmo Metsälä

0