Siirry sisältötekstiin

Tähtäimessä kuuden tunnin alitus

Visma Solutionsin toimitusjohtaja Ari-Pekka Salovaara valmistautuu 60 kilometrin hiihtoon suunnitelmallisella treenillä. Huhtikuinen Ylläs-Levi-hiihto kuluttaa energiaa yhteensä 60 banaanin verran.

Visma Solutionsin toimitusjohtaja Ari-Pekka Salovaara osallistuu Ylläs-Levi-hiihtoon
Visma Solutionsin toimitusjohtaja Ari-Pekka Salovaara osallistuu Ylläs-Levi-hiihtoon

Visman kolme toimitusjohtajaa lähtevät hiihtämään Visma Ski Classics Ylläs-Levi-kisaan. Huhtikuussa on luvassa 60 kilometrin hiihto perinteisellä tyylillä. Blogisarjassa selvitetään toimitusjohtajien tunnelmia ja ajatuksia kisaan valmistautumisesta. Nyt vuorossa on Visma Solutionsin toimitusjohtaja Ari-Pekka Salovaara.

Vajaa kuukausi aikaa kisoihin, mikä fiilis?

Kyllä siitä varmaan hengissä selvitään. Ostin juuri uudet sukset, sellaiset karvapohjaiset skin-sukset. Jos niissä olisi vähän enemmän pitoa kuin edellisissä, marraskuussa ostamissani suksissa.

Mikä sai sinut innostumaan osallistumaan Ylläs-Leviin?

Jos haluat rehellisen vastauksen, niin pomo huijasi. Olin juttelemassa jostain ihan muusta, kun Eivind (Gundersen) sanoi jotain ja tuli käsi ojossa minua kohti. En tiennyt mistä hän puhui mutta, kun tartuin hänen käteensä, meistä otettiin valokuva ja tajusin, että olen mukana kisassa. Kun kuulin, että Terhi (Karasjärvi) ja Juhakin (Mäntylä) ovat lähdössä, niin en halunnut jäädä huonommaksi.

Miten paljon olet hiihtänyt viime vuosina?

Aikaisemmin olen hiihtänyt vain luisteluhiihtoa, niin että perinteisen treenaaminen on aloitettu melkolailla nollasta. Viimeksi perinteistä on tullut hiihdettyä joskus armeijassa. Perinteinen on niin eri laji kuin luisteluhiihto, mutta paljon tässä on jo tapahtunut kehitystä.

Miten valmistaudut huhtikuiseen koitokseen?

Tähän mennessä olen hiihtänyt noin 150-200 kilometriä. Viime viikolla hiihdin 30 kilometriä ja tavoitteena on hiihtää nyt viimeiset viikot joka viikko vähintään 30 kilometriä. Lisäksi osallistuin helmikuussa punnerrus- ja vatsalihashaasteeseen, jossa tehdään ensimmäisenä päivänä kymmenen etunojaa ja vastalihasta ja siitä eteenpäin joka päivä kymmenen lisää, niin että viimeisenä päivänä tein molempia liikkeitä 280 kappaletta. Sillä sai ylävartaloa parempaan kuntoon.

Tässä loppuajasta pitää myös testailla urheilujuomia ja energiageelejä, jotta tietää mitkä niistä on minulle sopivia. Sykemittarin mukaan minulla kuluu 60 kilometrin matkan aikana noin 5000 kilokaloria, mikä vastaa noin 60 banaania. En varmaankaan pysty sitä määrää banaaneja kuljettamaan mukana.

Miltä treenaaminen on tuntunut tähän mennessä?

Ihan hauskalta ja koko ajan tuntuu vaan hauskemmalta, kun tekniikka ja kunto paranee. Mutta ihan älyttömästi se vaatii aikaa. Kun ajatellaan, että esimerkiksi Lappeenrannan lentokentän ladun kiertäminen kahteen kertaan kestää noin 1,5 tuntia ja siihen pitää laskea autolla ajot ja muut päälle, niin se on aika paljon arki-iltana.

Miten muuten liikut?

Meillä on tässä työpaikan alakerrassa kuntosali, jossa tulee käytyä aika usein lounastauolla. Nyt ei ole tosin tarvinnut käydä vähään aikaan, kun oli se helmikuun haaste.

Mikä on tavoitteesi Ylläs-Levi-hiihdossa?

Ensimmäinen tavoite oli päästä hengissä maaliin mutta nyt, kun kunto on kohonnut, on aikatavoite koko ajan hieman laskenut. Tällä hetkellä tähtäin on jossain kuudessa tunnissa, että jos siihen pääsisi niin se olisi hyvä. Meistä kolmesta toimitusjohtajasta veikkaan, että Juha pärjää varmaan parhaiten. Hän, kun on jo käynyt sen kilparadan kertaalleen hiihtämässä.

Ari-Pekka Salovaara työskentelee Visma Solutionsin toimitusjohtajana.

Lue myös Visma Passelin toimitusjohtajan Terhi Karasjärven ja Visma Softwaren toimitusjohtajan Juha Mäntylän haastattelut.

Suosituimmat