Siirry sisältötekstiin

"Se on tehty"

Ohjelmistokehitys koostuu palasista, joista sitten taas valmistuu isompia palasia. Kun jotain on työstetty pitkään ja hartaasti, on kokonaisuuden valmistuminen aina hieno hetki. Wilman varhaiskasvatustiimissä koettiin työn iloa, kun odotettuja ominaisuuksia valmistui. Lue tunnelmista blogistamme.

“Ilmassa oli suurta urheilujuhlan tuntua. Vain hetkeä aiemmin oli kiskaistu miehekäs ja naisekas yhteislaulu – tuttuun Piiri, pieni pyörii -lastenlauluun sovitetuilla sanoituksilla. Pöytä oli katettu Frozen-lautasilla ja serveteillä sekä koristeltu omilta lapsilta lainatuilla My Little Ponylla, Dumbo-pehmolla ja nallella. Seinät oli koristeltu niin ikään Frozen-viireillä ja lattialla lojui 98 värikästä ilmapalloa…”

Wilma tunnetaan läheisesti koulunkäyntiin liittyvänä ohjelmana. Oppilaitosten tarpeiden rinnalla olemme viime vuosina kehittäneet Wilmaa niin, että ohjelmaa voisi hyödyntää sujuvasti myös varhaiskasvatuksen arjessa. Uutta syntyy välillä pienemmissä palasissa, välillä taas isommissa. Yksi iso etappi oli Varda-siirtojen mahdollistaminen, ja nyt oli seuraavan isomman palasen vuoro, kun odotettuja ja merkittäviä varhaiskasvatuksen ominaisuuksia valmistui  tuotekehityksen työpöydältä. 

“…Jännitys alkoi olla käsin kosketeltavaa, ilma suorastaan väreili. Etäosallistujien kiihtyvät sydämenlyönnit kajahtelivat kokouskaiuttimesta läsnäolijoiden pulssien tärisyttäessä pöytää. H-hetki alkoi olla käsillä. Product Owner (PO) tarkisti ajan ylisuuresta rannekellostaan ja loi merkitsevän katseen Arkkitehtiin – tulikomento oli tuloillaan: ”3..2..1..Tulta!” Arkkitehdin ilmekään ei värähtänyt hänen laittaessaan PO:n käskyn täytäntöön vain nappia painamalla. Muiden tiimiläisten otsalla nähtiin hikikarpaloita ja limaisia hiuksia. Tuotekehityspäällikkö ei uskaltanut pitää silmiään auki vaan peitti ne kädellään, toisen käden puristaessa tiukasti penkkiä. Tuotepäällikön kalju kiilsi ja heijasti ikävästi komentokeskuksen kirkkaita valoja…”

Tiimissä on tehty lujasti töitä päiväkotien tarpeiden eteen, ratkottu haasteita yhdessä, hikoiltu yhdessä, onnistuttu yhdessä. Työ on tärkeää, ja sen tulos tulee olemaan hyödyksi monille päiväkodeille ja huoltajille  – aivan kuin Wilma on jo nyt monille kouluille ja kotiväelle. Ei ihme, että tunnelmat ovat koodareillakin vähän kuin omaa lastaan saattelisi maailmalle. 

“…Laukaisu oli tapahtunut. Taustalla jyskytti kohtalokkaasti Europen The Final Countdown, kun osallistujat seurasivat ohjausmittaristosta version siirtymistä päivityspalveluun. Rivi riviltä, vääjäämättömästi, se läheni päätepistettään. Hetki tuntui kestävän ikuisuuden ja ikuisuus tuntui kestävän melko kauan. Aika ja liike tuntuivat pysähtyvän. Toimitusjohtaja sometti.

Vihdoin arkkitehti puhalsi pasuunaan – ammus oli osunut maaliin! Galaksit räjähtivät ja URSA havainnoi ainakin kolmen supernovan purkaukset. Kaikki läsnäolijat hypähtivät pystyyn osoittamaan suosiotaan yhden ehkä elämänsä arvokkaimman hetken kunniaksi. Ihmisiä tanssi ja ilakoi suihkulähteissä, vaikka olikin helmikuu. Korvia huumaavan jälkivavahtelun ja ilon kiljahdusten taustalla, sumun ja savun keskellä, PO painoi päänsä alas. Hänen tuuhean ja elinvoimaisen leijonanharjaa muistuttavan hiuspehkon laskeutuessa kulmakarvojen yli, hän lausui hiljaa mutta miehekkäällä – ellei basso – niin vähintäänkin matalan baritonin äänellä:

– ”Se on tehty.”

Iso palanen tarpeellisten varhaiskasvatuksen ominaisuuksien tuomiseksi Wilmaan on nyt tehty. Huoltajat voivat jatkossa varata hoitoaikoja omalla Wilma-sovelluksellaan. Päiväkodin henkilöstö puolestaan voi hoitaa lasten sisään- ja uloskirjaukset uudella Wilma Daycare -mobiilisovelluksella, joka on ladattavissa Google Play– ja App Store -sovelluskaupoista. Erillisiä tageja ei tarvita, vaan mobiilisovellus on se, jolla henkilökunta kirjaa lapsen sisään hoidon alkaessa, ja ulos hoidon päätyttyä. Saman sovelluksen kautta henkilökunta pääsee myös merkitsemään poissaoloja ja siirtämään ryhmiin varalapsia. Wilman selainkäyttöisen päiväkirjatoiminnon avulla päiväkodinjohtaja voi tarkistaa kuukausikohtaisesti merkinnät kunkin ryhmän osalta ja kuitata päiväkirjat.

Tämä on yksi etappi Wilman “pikkusiskon” tarinassa. Työ ei toki lopu tähän, vaan tekemistä riittää monella saralla. Tätä etappia kohti on kuitenkin suunnattu pitkään, eikä sitä olisi saavutettu ilman rautaista tiimiä ja yhteistyötä – niin tuotekehityksen kuin asiakkaidenkin kesken. 

Tekstin lainaukset ovat tuotekehityksen Product Ownerin Janne “James” Saarelan kirjoittamia tunnelmapaloja sisäisestä varhaiskasvatustoimintojen julkaisutilaisuudesta.

Lue myös: Kuinka Wilmaa tehdään?

Suosituimmat