Rullaavasti ensi vuoteen

Rullaavasti ensi vuoteen

Jos unohtaisit kaiken, mitä olemme vuoden aikana kirjoittaneet blogissamme muuttuvasta toimintaympäristöstä, sen vaikutuksista liiketoimintaan ja tulevaisuuden ennustamiseen, voisit laittaa pisteen yrityksesi vuosibudjetille, verrata sitä vielä kerran toteumaan ja todeta pääsittekö tavoitteisiin. Uusi budjetti ensi vuodelle olisi laadittu jo hyvissä ajoin syksyn kuluessa ja sitä olisi jo ehditty käyttää vertailupohjana arvioidessa esimerkiksi ensi vuoden ensimmäisen kvartaalin tavoitteisiin pääsyä. Yrityksesi työntekijät pohtisivat, oliko budjetti tänäkin vuonna loistava bonus-automaatti, vai oliko budjetti kuitenkin tänä vuonna laadittu ”väärin”. Jos oli, pidettiin vuoden viimeiset kuukaudet huolta siitä, että tulos saatiin ohjattua ensi vuodelle ja samalla paremmat mahdollisuudet budjettiin pääsyyn ja bonuksiin ensi vuonna. Oliko budjettinne lopulta vain pelinappula?

Morgan Housel vastaa väittämään ”Earnings missed estimates” artikkelissaan Stupid Things Finance People Say seuraavasti:

”No. Earnings don’t miss estimates; estimates miss earnings. No one ever says ”the weather missed estimates.” They blame the weatherman for getting it wrong. Finance is the only industry where people blame their poor forecasting skills on reality.”

Viime viikolla eräs meteorologi ennusti tv-lähetyksessä juhannusaaton säätä. Ulos katsoessa tämä toki olisi mahdollistakin, mutta kyse oli tietenkin vain inhimillisestä virheestä, meteorologin tarkoittaessa uuden vuoden aattoa. Se on kuitenkin kärjistettynä hyvä vertauskuva vuosibudjetin laadintaan; juhannusaaton säätä oli mahdotonta tietää viime viikolla, kun tämäkin viikko tuotti haasteita. Samalla tavalla on mahdotonta arvioida, mikä on talouden ja yksittäisen yrityksen liiketoiminnan tilanne vuoden aikajänteellä.

Jos kokoat yhteen kaiken sen, mistä olemme tämän vuoden kuluessa julkaistuissa blogiteksteissämme kirjoittaneet, voit todeta lähitulevaisuuden olevan kohtalaisen hyvin hallinnassasi. Parhaatkaan ennusteet ja arviot tulevasta kassavirrasta eivät tule jatkossakaan muuttumaan automaattisesti todeksi, etkä pääse lainauksen kaltaisesti toteamaan, että liiketoimintasi olisi kulkenut ennusteet huomioonottaen väärään suuntaan. Paras tapa varautua muuttuvan taloustilanteen tuomiin haasteisiin, myös ensi vuonna, on toimintaympäristön jatkuva seuraaminen ja sen vaikutusten arvioiminen liiketoimintaasi sekä näiden pohjalta tehtävien ennusteiden tekeminen.

Visma toivottaa kaikille blogimme lukijoille menestystä vuodelle 2014!

Emilia Ottela

Taloushallinnon asiantuntija
Visma Services Oy
www.visma.fi 

About

Visma on Pohjoismaiden johtava yritysohjelmistojen, taloushallinnon palveluiden sekä IT-projekti- ja konsultointipalveluiden tarjoaja. Suomessa Visma-perheeseen kuuluvat yritykset työllistävät yhteensä yli 900 asiantuntijaa ja palvelevat yli 50 000 asiakasta.
Connect with Visma: