Siirry sisältötekstiin

Palkkahallinnon ammattilainen – miten Tulorekisteri (KATRE) muuttaa työtäsi?

Palkkahallinnossa työskenteleville muutos on pysyvä olotila. KATREn (Kansallinen tulorekisteri) myötä palkanlaskennan ammattilaiset ajavat sisään yhden palkanlaskennan suurimmista muutoksista ikinä kun työntekijöiden palkkatiedot ilmoitetaan sähköiseen tulorekisteriin 1.1.2019 alkaen. 

Palkkahallinnossa työskenteleville muutos on pysyvä olotila. KATREn (Kansallinen tulorekisteri) myötä palkanlaskennan ammattilaiset ajavat sisään yhden palkanlaskennan suurimmista muutoksista ikinä kun työntekijöiden palkkatietojen ilmoittaminen sähköiseen tulorekisteriin alkaa 1.1.2019.

KATRE ei kuitenkaan ole pelkästään palkkahallinnossa työskentelevien juttu, se koskettaa koko yritystä, kaikkia palkansaajia. Palkkahallinnon ammattilaisena olet kuitenkin keskeisessä roolissa tulorekisterin sisäänajossa yrityksessänne.

Mikä sitten muuttuu KATREn myötä?

Lisävaihe, joka tuo helpotusta: Maksukohtainen ilmoittaminen on uusi lisävaihe, mutta tällöin saat hoidettua ilmoittamisen kerralla oikein useille tahoille.

Virheettömyyttä toimintaan: Reaaliaikaisen raportoinnin myötä tietojen virheettömyyden merkitys korostuu entisestään koko yritykselle, kaikille palkansaajille. Tulorekisteriin ilmoitetun tiedon vastaanottajina ovat myös etuuksien maksajat.

Eroon palkkatodistuksista: KATREn laajentuessa tarve lähettää palkkatodistuksia esim. tukia ja etuuksia haettaessa vähenee tai parhaimmillaan poistuu.

Ei enää aikaa vieviä selvityksiä: Palkansaajat voivat tarkistaa omat ansiokertymänsä suoraan tulorekisteristä reaaliajassa. Reaaliaikaisuus vähentää myös tarvetta muutosverokorteille.

Ja Mikä parasta – Goodbye vuosi-ilmoitukset, welcome rauhallisempi vuodenvaihde

Tekemistä riittää ennen kuin tästä kaikesta päästään hyötymään. Vaikka kuluva vuosi raportoidaan vielä entiseen tapaan, samanaikaisesti opetellaan uutta, kartoitetaan ja varmistetaan sekä yrityksen prosessien toimivuus että käytössä olevien järjestelmien KATRE -yhteensopivuus ja -käyttöönotto.

Kuluva vuosi, varsinkin sen loppupuolisko ja vuodenvaihde, on työntäyteinen. Mutta parhaimmillaan tähän aikaan ensi vuonna hymähtelemme, miten monimutkaisesti asiat ennen tehtiinkään.

Lisätietoa KATREsta  saat Visman koulutuksista tai esimerkiksi Verohallinnon sivuilta. Lue myös edellinen kirjoitukseni ”Päättäjä, onhan KATRE jo To Do -listallasi”

Tutustu kattavaan tietopakettiin

Tutustu koottuun tulorekisteriä koskevaan ohjeistukseen osoitteessa https://www.visma.fi/tietopankki/tulorekisteri/