Paikoillanne, Valmiit, Tulorekisteri!

Tällä hetkellä ei voi olla törmäämättä tulorekisteritietoon ja -keskusteluihin. Tulorekisteri tulee käyttöön 2019 alusta, joten valmisteluiden ja perehtymisen tulisi olla yrityksissä jo käynnissä. Tietoa on paljon tarjolla ja tekemistä riittää mutta mihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota?

Tällä hetkellä ei voi olla törmäämättä tulorekisteritietoon ja -keskusteluihin. Tulorekisteri tulee käyttöön 2019 alusta, joten valmisteluiden ja perehtymisen tulisi olla yrityksissä jo käynnissä. Tietoa on paljon tarjolla ja tekemistä riittää mutta mihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota? Tässä muutamia vinkkejä:

1. Yhteys

Selvitä millainen yhteys käyttämistänne palkka- ja matkalaskujärjestelmistä tulee tulorekisteriin. Suositeltavin tapa on käyttää teknistä rajapintaa, jolloin tiedot siirtyvät tulorekisteriin suoraan järjestelmistänne ilman manuaalisia ja aikaa vieviä työvaiheita.

 • Käytettäessä teknistä rajapintaa, organisaatio tunnistetaan varmenteen avulla. Varmenteen hakemisesta ja palvelusopimuksen teosta löydät tietoa Verohallinnon sivuilta.

2. Kohdistaminen

Yksi tärkeimmistä asioista on palkkalajien kohdistaminen tulorekisterin tulolajikoodeihin sekä tarvittavien henkilötietojen täydentäminen. On olemassa järjestelmäkohtaisia eroja, milloin tätä käytännössä pääsee tekemään mutta tähän on syytä varata aikaa sekä osaavat resurssit.

3. Vastuu

Suorituksen maksaja vastaa siitä, että tulorekisteriin annetut tiedot ovat oikein. Tietojen oikeellisuus on erittäin tärkeää, koska niiden perusteella tehdään mm. sosiaalietuuksiin liittyviä päätöksiä.

4. Tiedottaminen

Uudistus vaikuttaa koko organisaatioon, ei pelkästään palkkahallinnon työtehtäviin. Sisäistä tiedottamista ei kannata unohtaa.

 • Palkkatietojen ajantasaisuus ja oikeellisuus korostuvat, joten taustat mm. sisäisten prosessien ja käytäntöjen muutoksille ovat helpommin perusteltavissa
 • Palkansaajat pääsevät katsomaan omia tulotietojaan tulorekisteristä. Tehdään tulorekisteri tutuksi kaikille, niin palkkahallinnon saamat ylimääräiset kyselyt ja selvittelyt vähenevät jatkossa.

Vielä ollaan lähtökuopissa, nyt valmistaudutaan starttiin huolella ja onnistutaan yhdessä!

Mikäli tulorekisteri on sinulle vielä uusi asia, niin voit lukea aiheesta lisää aiemmista blogeistani;
Palkkahallinnon ammattilainen – miten KATRE muuttaa työtäsi?
Päättäjä – onhan KATRE jo To Do -listallasi?

Lataa käyttöösi kätevä tarkistuslista ja aloita valmistelutoimet nyt – säästät aikaa myöhemmin! Lataa tästä 

Tutustu myös Visma Payroll -palkanlaskentaohjelmaan, joka tukee Tulorekisteriä.

 

Tutustu kattavaan tietopakettiin

Tutustu koottuun tulorekisteriä koskevaan ohjeistukseen osoitteessa https://www.visma.fi/tietopankki/tulorekisteri/

Lue lisää

Suosituimmat

 • Työaikalaki 2020

  Työaikalaki 2020 tuo modernin työn tekemisen muodot lakiin

  Työaikalakiin on viimein 2020 alussa tullut muutoksia, jotka eivät äkkiä vaikuta kovin radikaaleilta, mutta mahdollistavat oikeasti nykyaikaisen työn tekemisen muodot lainkin puitteissa. Uudistus siis todella tukee niitä työnantajia, jotka ovat jo oivaltaneet, mihin suuntaan yrityksen tärkeimmän voimavaran mieli halajaa; helppouteen, joustavuuteen ja vapauteen.

 • Mikä on työaikapankki ja miten se toimii?

  Työaikapankin avulla on mahdollista säästää ja yhdistää työaikaa, vapaita tai vapaaksi muutettuja etuuksia. Työaikapankki mahdollistaa työn ja vapaan yhteensovittamisen ja lisää joustoa työpaikalla.