Ostanko yrityksen vai perustanko itse?

Nopein tapa toimivan yrityksesi laajentamiseksi on ostaa naapurikaupungissa toimiva yritys. Yrityksen ostaminen on turvallisempi tapa yrittäjän tielle lähtemisessä kuin kaiken rakentaminen tyhjästä. Miksi noita mahdollisuuksia ei käytetä useammin? Syytä lienee sysissä, jos on sepissäkin!

Olen yhtäjaksoisesti jo yli kuuden vuoden ajan saanut olla työni puolesta juttusilla satojen yrittäjäksi aikovien kanssa. Monella yrityksen perustajalla on ylikorostunut ”tee se itse”-asenne. Hurjimmillaan se tulee ulos lauseena ”miksi maksaisin tuhansia euroja yrityksestä, kun kaupparekisterimaksulla saan yrityksen pystyyn viikossa”.

Todellisuudessa tyhjästä aloittava saa tehdä kovasti töitä ja uhrata markkinointiin paljon rahaa sekä aikaa saadakseen syntymään liikevaihtoa edes oman palkkansa verran, saati palkatakseen muita. Tyhjästä aloittavalla on melkoisesti takamatkaa valmiiseen tunnettuun yritykseen, joka tekee tulosta, ja jolla on asiakkaita sekä osaavia työntekijöitä.

Liikearvossa olisi ainesta vakuudeksi

Valitettavasti rahoituksen saaminen ostettavaan tuloskuntoiseen yritykseen, joka ei omista kiinteää omaisuutta, on hankalampaa kuin esimerkiksi liikekiinteistön rakentamiseen. Finnvera paikkaa tätä aukkoa jonkin verran yrittäjälainalla, mutta paljon olisi vielä asialle tehtävissä.

Pankkien vakuusvaatimus ei valitettavasti täyty tulevalla tuloksella. Liikearvo kun ei kelpaa vakuudeksi, miksihän ei? Uskokaa pankkiirit, liikearvossa on ainesta vakuudeksi. Jonkun tulee vain tehdä hyvä keksintö menetelmästä ja toteutuksesta!

Laske, arvioi ja tutki – ja anna asiantuntijan auttaa

Eräs hidaste on (jopa yrityskauppakulttuuriimmekin kuuluvassa), monella ostajalla esiintyvässä uskomuksessa, että kaikki kaapit ovat luurankoja täynnä. Tämä kuuluu esimerkiksi lauseina: ”Eihän se noin kovaa tulosta tekevää yritystä myisi, jos jotain ei olisi menossa pieleen” tai ”Liikekiinteistö on varmasti homeinen tai laho, ei se sitä muuten minulle tarjoaisi.”

Toki sinun pitää ottaa selvää ja tutkia! On tärkeää tehdä omat itsenäiset arviot ja laskelmat tuloksenteosta sekä kassavirrasta vaihdoksen jälkeen sekä tutkituttaa kiinteistö alan asiantuntijalla ja tarpeen tullen tehdä Due Diligence -tarkastus.

Se vaan on niin, että joku osaa ja haluaa rakentaa kannattavia liiketoimintoja, kun taas toiset henkilöt osaavat pyörittää niitä tasaisessa juoksussa. Molemmille on helpompaa, kun opimme pitämään yrityskauppaa yhtä luonnollisena kuin asuntokauppaa.

Eläkkeelle jäämässä olevia yrittäjiä on Suomessa kylät ja kaupungit täynnä, käytä tilaisuutta hyväksesi ja menesty yrittäjänä.

0