Siirry sisältötekstiin

Oma intohimo löytyi ohjelmistoalalta – matkassa mukana hiekkakakut, yrittäjyys ja haute couture

Laura haaveili lapsena muotisuunnittelijan urasta, mutta päätyikin insinööriopintojen kautta ohjelmistoalalle. Laura kertoo matkastaan, mihin on kuulunut myös hiekkakakkujen leipomista ja yrittäjyyttä.

Lapsena haaveilin muotisuunnittelijan urasta, esikuvani uravalinnalle oli isoäitini, joka oli ompelija.  Ensimmäiset lehdet, joita lapsena luin, olivat isoäidin Voguet. Haaveilin luovani omia haute couture -pukuja. Opiskelin lukion jälkeen ompelijaksi, mutta valmistuttuani havahduin vaateteollisuuden karuun maailmaan ja päätin hankkia elantoni vakaammalta alalta.

Työskentelin kuitenkin muutaman vuoden siihen aikaan alan tunnetuimmassa kotimaisessa liikkeessä, Morsmaikussa. Samaan aikaan aloitin tuotantotalouden insinööriopinnot. Insinööriopintoni painottuivat ohjelmistotekniikkaan. Itse näen ompelijan ja insinöörin rooleissa paljon samaa, molemmat vaativat kykyä hahmottaa moniulotteista lopputulosta etukäteen ja molemmissa tietynlaisista matemaattisista ja loogisista valmiuksista on hyötyä.

Hiekkakakkuja ja yrittäjyyttä

Mielestäni ompelijan opinnoista ja monista muista yllättävistäkin asioista voi olla hyötyä myös softakehityksen parissa työskennellessä, vaikkei itse koodaisikaan. Päädyin opiskeluaikana töihin ohjelmistojen pariin ja niiden parissa on vierähtänyt kohta lähes parikymmentä vuotta. 

Olen ollut myös vanhempainvapaalla ja sain kaksi hurmaavaa poikaa. Lisäksi tein paljon muutakin, kuin leivoin hiekkakakkuja. Ensimmäisen lapsen kohdalla päivitin tutkintoni insinööristä (AMK) diplomi-insinööriksi ja valmistuin samana päivänä kuin toinen lapsistani syntyi.

Toisen lapsen kohdalla päädyin perustamaan ystävieni kanssa verkkokaupan. Tämä kokeellinen yritysprojekti oli todella mielenkiintoinen ja opetti minulle paljon mm. asiakaskokemuksesta, käytettävyydestä, kuluttajamarkkinoinnista jne. Myimme liiketoiminnan ja sen operaatiot pääomasijoittajalle vuosi vanhempainvapaan päättymisen jälkeen.

Viimeinen tehtäväni vanhempainvapaan pääteeksi oli purkaa vanha talo tontilta, jonka ostimme ja johon rakensimme uuden talon. Jälkeenpäin ajateltuna rennomminkin olisi voinut ottaa. 😀

Oma intohimo löytyi IT-alalta

Viime vuodet olen työskennellyt tuotehallinnan parissa ja voin sanoa, että olen löytänyt oman intohimoni työssä. Tuotehallinnassa työskentelen tiiviisti koko organisaation ja asiakkaiden kanssa. Jokainen päivä tuo eteen uusia mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä.

Omalta osaltani voin sanoa olevani onnellinen, että työskentelen IT-alalla naisena: kukaan ole koskaan kyseenalaistanut ammattitaitoani siksi, että olen nainen tai äiti. Toivottavasti en myöskään koskaan törmää näihin ilmiöihin ja samaa toivon kaikille muille! Työnantajalla on varmasti merkittävä vaikutus tähän kokemukseen. IT-alalla monesti korostuu koodaaminen, mutta kuten ehkä omasta taustastani näkee, täällä työskentelee ihmisiä monipuolisilla taustoilla erilaisissa tehtävissä. Haluankin rohkaista hakeutumaan IT-alalle ja etsimään omaa urapolkua täällä.  

IT-alalla monesti korostuu koodaaminen, mutta kuten ehkä omasta taustastani näkee, täällä työskentelee ihmisiä monipuolisilla taustoilla erilaisissa tehtävissä.

Tällä hetkellä vapaa-aikani kuluu perheen kanssa touhutessa, puutarhahommissa, neuloessa, lukiessa, polkujuostessa sekä joogamatolla. Osallistun motivaation ylläpitämisen vuoksi yleensä muutamiin polkujuoksukisoihin vuoden aikana. Juokseminen on minulle myös keino jäsennellä ajatuksia, ja saatan mahdollisuuksien mukaan käydä lounaslenkillä. Tämä on myös yksi IT-alan hyvistä puolista, melko monissa tehtävissä voit itse määrittää aikataulusi. Tämä vaatii myös kurinalaisuutta ja itseohjautuvuutta, sillä harvoin kukaan antaa täysin selkeitä tehtäviä, mutta tuloksia täytyy tuottaa. 

Laura Saarainen tekee töitä Visma Public Oy:llä Product Marketing Managerina. 

Haemme Vismalle jatkuvasti osaajia enemmän tai vähemmän teknisiin rooleihin. Jos siis ura yritysten kasvua ja menestystä edistävien ohjelmistojen parissa tuntuu omalta, kannattaa katsoa meidän avoimet työpaikat täältä

Suosituimmat