Siirry sisältötekstiin

Muistinko kiittää?

Perjantaina 28.9. vietettiin valtakunnallista kodin ja koulun päivää. Se on oiva mahdollisuus päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille pitää yllä yhteistyötä kotien kanssa. Vanhemmille se tarjoaa tilaisuuden päästä tutustumaan oman lapsen arkeen.

Kodin ja koulun päivä

Perjantaina 28.9. vietettiin valtakunnallista kodin ja koulun päivää. Se on oiva mahdollisuus päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille pitää yllä yhteistyötä kotien kanssa. Vanhemmille se tarjoaa tilaisuuden päästä tutustumaan oman lapsen arkeen.

Tämän vuoden teemana kodin ja koulun päivässä oli kiitoskulttuuri, “Muistinko kiittää”. Sillä halutaan kannustaa positiivisuuteen ja toinen toistemme kiittämiseen. Kiitoksella on suuri voima, oli kohteena sitten opettajat, koulun henkilökunta, oppilaat, vanhemmat tai kaverit.

Halusin käyttää tilaisuuden hyväkseni ja käydä kurkistamassa kuopukseni koulupäivään. Aamulla lapsi jo patisteli ajoissa matkaan, ettei nyt ainakaan äidin takia Wilmaan tule myöhästymismerkintää. “Vähänkö olis noloa.

Paluu pulpettiin

Ensimmäisellä tunnilla on luvassa ruotsia. Oppilaat neuvovat auliisti luokkaan saapuville vanhemmille mistä löytyy tyhjiä pulpetteja. Tervehdimme opettajaa “god morgon!”, ja sitten alkaa läksyjen tarkistuksen jälkeen kertaaminen tulevaan ruotsin kokeeseen. Puhelin värisee taskussa viestien merkiksi, olen kaivamassa sitä kunnes hoksaan: hetkinen, olen oppitunnilla ja siellä ei puhelimia räplätä. Johan se antaisi nuorisollekin ihan vääränlaista esimerkkiä.

Opettaja kuitenkin yllättää. Tunnin lopuksi saakin ottaa puhelimet esiin ja avata Kahoot!-sovelluksen – kertaamme ruotsia sen avulla! Oppilaat ovat innoissaan. Vanhemmatkin saavat osallistua, ja innostus tarttuu. Kilpailuvietti nostaa päätään ihan huomaamatta. Opettajaa naurattaa – ei tässä tosissaan olla… On tässä nykypäivän koulunkäynnissä hiukan eroa omiin kouluvuosiin verrattuna. Toisaalta taas vanha tuttu liitutaulu on edelleen mukana menossa, sitä ei sentään kokonaan ole hylätty.

Positiivisuudella potkua päivään

Tässä yhteydessä on hyvä pysähtyä miettimään myös kiitoskulttuuria missä tahansa työssä, ei pelkästään koulutyössä. Milloin viimeksi kiitit kollegaa? Kun viimeksi sait itse positiivista palautetta, miltä se tuntui? Kiitos on pieni sana, jolla on iso vaikutus. Sen sanominen ei vie paljon aikaa, mutta sillä saa toiselle hyvän mielen.

Ehkä Wilmaankin on usein helpompi klikata se myöhästymismerkintä kuin kiitosmerkintä. Mutta vaikka se kiitos ei Wilmassa asti näkyisi, parhaiten se toimiikin ihan kasvotusten ja välittömänä palautteena – kuten nytkin open “Hyvä!”-kannustukset oppilaille.

Entä muistinko kiittää? Kyllä vain! Ope sai ansaitut kiitokset kivasta ruotsin tunnista ja vanhempainyhdistyksen edustajat aamukahvitarjoilusta.

Suosituimmat