Siirry sisältötekstiin

Milloin kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen?

Ammattitaitoinen lakimies auttaa varautumaan riskeihin. Lue blogista, milloin kannattaa ottaa lakimies avuksi.

Milloin yrityksen kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen?

”Lähetän teille luonnoksen yhteistyösopimuksesta sähköpostitse”, toteaa yhteistyötä ehdottaneen yrityksen toimitusjohtaja puhelimessa iloisesti. Eipä aikaakaan kun sähköpostiin saapuu monisivuinen asiakirja ja saatekirjeenä toive tapaamisesta seuraavalle viikolle allekirjoituksien merkeissä. Selailet sopimusta epävarmana. Vieraita termejä, viittauksia lainsäädäntöön ja jokin sopimussakkokin. Asiakirja avautuu yhtä hyvin kuin naapurikorttelissa sijaitsevan kiinalaisen ravintolan lounaslista.  Olisiko nyt hyvä kääntyä lakimiehen puoleen? Mutta eihän meidän yrityksessä ole sellaista! Ehkä voisi soittaa jollekin? Tartut jo puhelimeen, mutta lasket sen kuitenkin takaisin pöydälle varsin nopeasti. Lakimiehen laskutus alkaa varmasti jo puhelimeen vastaamisesta. Ei kai tässä pakko ole keneltäkään mitään kysyä? Ei kai Suomessa mitään lakimiespakkoa ole? Netistä löytyy varmasti ilmaisiakin neuvoja? Itse tekemällä säästää varmasti satoja euroja? Kuulostaako tutulle?

Ammattitaitoinen lakimies auttaa varautumaan riskeihin

Lakimiehen käyttäminen koetaan monesti vieraaksi ja pelätään asiantuntijatyön aiheuttamia kustannuksia. Ammattitaitoinen lakimies voi kuitenkin auttaa jo ennakolta varautumaan moniin riskeihin, jotka ilman huolellista ennakkosuunnittelua voivat aiheuttaa huomattavasti paljon suurempia kustannuksia kuin mitä itse asiantuntija-avun käyttämisestä aiheutuu. Lakimiehen apu voi tulla tarpeeseen erilaisissa vaiheissa yrityksen elinkaarta, esimerkiki yritystä perustettaessa tai yrityksen kasvaessa voimakkaasti.

Meillä Visma Duetto Oy:ssä palveluihimme kuuluu aina maksuton alkuneuvottelu. Kustannusten pelossa yhteydenottoa ei siis kannata koskaan jättää tekemättä! Ole huoletta yhteydessä lakipalveluihimme ja saat selkeät suositukset siitä, miten oikeudellisen ongelman suhteen kannattaa toimia. Lakimiehen käyttäminen varmistaa, että tilanne tulee otetuksi huomioon kokonaisuutena. Vasta ongelman kartoittamisen jälkeen sovitaan toimeksiannosta.

Lakimies auttaa laatimaan yrityksellesi turvalliset ja toimivat sopimusehdot

Lakimiehen käyttö ei ole pakollista, mutta suurimmassa osassa asioita asiakas saa paremman lopputuloksen ottaessaan mahdollisimman ajoissa yhteyttä asiantuntijaan. Esimerkiksi netistä löytyvien valmiiden asiakirjapohjien kaavamainen käyttö ilman taustalla olevien säädösten ja juridisten käsitteiden tuntemista voi johtaa suuriinkin oikeudellisiin ja taloudellisiin menetyksiin. Kun sopimusluonnos käydään huolella läpi asiantuntijan kanssa, voi olla että ehdotettu yhteistyösopimus ei enää kuulostakaan niin iloiselta. Toisaalta ensimmäinen luonnos on aina vasta alku ja sitä muokkaamalla saatetaan saada molempia osapuolia hyödyttävä hedelmällinen yhteistyö alulle, kun vain riskit ja mahdollisuudet ovat yhtälailla kummankin sopijapuolen tiedossa.

Yritystoiminta perustuu pitkälti sopimuksiin ja sopimusoikeuteen perehtynyt lakimies pystyy tehokkaasti ennakoimaan sopimukseen liittyvät riskit. Kaikkia riskejä hyvällä ennakkosuunnittelullakaan ei voi välttää ja lakimiehen puoleen kannattaa kääntyä myös sopimusrikkomustilanteissa. Lakimiehestä on apua sovinnollisissa neuvotteluissa, jotka ovat aina ensisijainen keino riitojen ratkaisuun.

Lakimies ratkaisee riidat ammattimaisesti

Kaikki riidat eivät kuitenkaan ratkea sopimalla, ja jos asia etenee oikeudenkäyntiin, kannattaa lainoppineen avustajan puoleen kääntyä mahdollisimman aikaisin.  Yleisesti voikin todeta, että lakimiehen puoleen on syytä kääntyä heti, kun tuntee itsensä epävarmaksi oikeudellisen kysymyksen edessä. Lakimiehen pohtiessa oikeudellista ongelmaa voit rauhassa keskittyä yrityksesi ydinliiketoiminnan pyörittämiseen.

Jos haluat oppia lisää reklamaatioiden hoidosta ja ennaltaehkäisystä, lue oppaamme ”Viisi toimintaohjetta, jos asiakkaasi reklamoi”.

Lotta Joronen
lakimies, varatuomari

Suosituimmat