Aika tavaran tai palvelun toimittamisesta laskun maksuun on yritykselle hankalaa aikaa. Työ on tehty, mutta rahat kotiutuvat vasta tulevaisuudessa. Ihannetilanteessa kassavirta on tasainen ja yritys pystyy ennakoimaan, milloin rahat kotiutuvat tilille. Saatavienhallinta on yritykselle erinomainen keino toiminnan suunnitteluun, ja tästä olemme kirjoittaneet kattavasti aiemmassa blogissa.
On kuitenkin useita tilanteita, joissa rahan tarve poikkeaa normaalista tai rahan tavanomainen kiertonopeus ei riitä: Kasvuyrityksen pitää saada toimintansa vauhtiin, yksittäinen ison projekti kaipaa rahoitusta tai toimittaja vaatii ennakkomaksun ennen tavaran lähettämistä.
Myös asiakaskunnan koostumus tai yrityksen toiminnan luonne vaikuttavat rahan kiertoon. Varsinkin suuret yritykset suosivat pitkiä maksuaikoja, jolloin laskut makaavat pitkään maksamattomina. Tämä on pienemmälle toimittajalle tai alihankkijalle hankalaa, kun omatkin laskut pitäisi saada maksettua. On myös toimialoja, joilla laskutus ei ole vuoden aikana tasaista, vaan tulot tulevat kausittain pyrähdyksinä.
Milloin laskurahoitusta kannattaa käyttää?
Mitä siis tehdä, jos rahan tarve on akuutti, ja laskut jumittavat maksamattomina? EU:n pk-yritysten rahoitusta käsittelevässä SAFE SME 2020 -tutkimuksessa [PDF] 45 % yrityksistä kertoi, että niille aiheutuu ongelmia maksuviiveiden takia, joten ongelma on suuri ja todellinen. Tällaisissa tilanteissa laskurahoitus on yksi hyvä tapa parantaa omaa maksuvalmiutta.
Yksinkertaistettuna factoring-tyyppisessä laskurahoituksessa yritys panttaa laskunsa rahoitusta myöntävälle yhtiölle ja saa niitä vastaan välittömästi luottoa. Usein rahoitusyhtiö (itse tai kumppanin toteuttamana) hoitaa tämän jälkeen laskutuksen hallinnan eli maksuvalvonnan ja tarvittaessa maksumuistutukset sekä perintätoimenpiteet.

Luoton osuus ei ole yhtä suuri kuin koko laskun summa, vaan osa siitä, esimerkiksi 80 %. Kun lasku on maksettu, rahoitusyhtiö tilittää loppusumman vähennettynä omalla provisiollaan. Rahoitusyrityksen provision suuruus riippuu tavallisimmin laskun maksuehdoista. Tyypillisesti: mitä lyhyempi maksuaika, sitä pienempi provisio laskusta menee.
Kenelle laskurahoitus sopii?
SAFE SME 2020 -tutkimuksen mukaan Suomessa factoring-rahoitusta käyttää noin 10 prosenttia yrityksistä, mikä on kaksinkertaisesti EU-alueen keskiarvoon verrattuna. On hienoa, että suomalaiset ovat löytäneet laskurahoituksen mahdollisuudet, mutta kasvun varaakin vielä on.
Tutkimuksen mukaan factoringin käyttö on meillä keskittynyt keskisuuriin yrityksiin. Alle 10 työntekijän mikroyrityksistä vain 4 % hyödyntää tätä rahoitusmahdollisuutta. Yrityskoko ei kuitenkaan ole mikään rajoite, vaan laskurahoitus sopii ihan kaiken kokoisille yrityksille millä tahansa toimialalla.
Nopea ja joustava rahoitusmalli
Moneen muuhun rahoitusinstrumenttiin verrattuna laskurahoitus on nopeaa. Kun asiakassuhde on luotu rahoitusyhtiön kanssa, rahat saa tilille parhaimmillaan jopa saman päivän aikana. Factoring-rahoitus toimii parhaiten silloin, kun yrityksellä on vakiintunut asiakaskunta ja pitkät maksuajat. Yritys voi sen avulla käyttää pitkiä maksuaikoja myös kilpailuetuna. Asiakkaille voidaan tarjota reilua maksuaikaa, mutta rahat saa nopeasti käyttöön oman liiketoiminnan pyörittämiseen.
On syytä muistaa, että factoring-rahoituksessa riski säilyy yrityksellä. Jos laskua ei ole maksettu tietyn ajan kuluessa eräpäivästä, sillä ei enää ole vakuusarvoa. Yritys voi myös myydä saatavansa kokonaan rahoitusyhtiölle. Tällaisessa laskujen ostossa myös riski siirtyy, mutta rahoitusyhtiö ottaa luonnollisesti silloin selvästi suuremman siivun laskun summasta.
Jokaiselle sopiva laskurahoitus
Kun laskurahoitusvaihtoehtoja on useita erilaisia, mikä sopii kenellekin parhaiten? Yksiselitteistä vastausta on vaikea antaa, koska jokainen tarve ja tapaus on yksilöllinen. Paras ratkaisu löytyy yleensä yrityksen ja rahoitusyhtiön välisten neuvottelujen kautta. Seuraavien kysymysten avulla voi lähteä haarukoimaan sopivaa ratkaisua:
Onko rahoitustarve jatkuvaa vai satunnaista? Jos yrityksen toiminta hyötyy siitä, että saatavat kotiutetaan välittömästi, jatkuva factoring-rahoitus on hyvä vaihtoehto. Saatavienhallinnan voi myös ulkoistaa kokonaan, jolloin yritys voi keskittyä oman liiketoimintansa pyörittämiseen. Satunnaisiin rahantarpeisiin voi harkita factoringin ohella myös saatavien myyntiä.
Kuinka paljon tarvitaan joustoa? Rahoituksen voi toteuttaa myös niin, että kaikkea ei nosteta kerralla, vaan yritys voi valita, mikä osa laskutuksesta tulee rahoituksen piiriin. Usein tästä on se hyöty, että kustannukset lankeavat maksettaviksi vasta silloin, kun rahat nostetaan. Laskurahoitus on myös esimerkiksi pankkilainaan verrattuna erittäin joustava rahoitusvaihtoehto.
Rahoitusalan digitalisaatio on tuonut kiinnostavia uusia mahdollisuuksia myös laskurahoitukseen. Seuraavassa blogikirjoituksessa käsittelemme tarkemmin näitä uusia tuulia ja kerromme, miten yritys voi ottaa laskurahoituksesta kaiken irti.
Vismalta yrityksesi saa saman katon alta kattavat ratkaisut toiminnan rahoittamiseen ja saatavienhallintaan. Ota yhteyttä, niin katsotaan yhdessä juuri sinun yrityksellesi sopiva ratkaisu.