Siirry sisältötekstiin

Mikä on työaikapankki ja miten se toimii?

Työaikapankin avulla on mahdollista säästää ja yhdistää työaikaa, vapaita tai vapaaksi muutettuja etuuksia. Työaikapankki mahdollistaa työn ja vapaan yhteensovittamisen ja lisää joustoa työpaikalla.

Mikä on työaikapankki ja miten se toimii?
Mikä on työaikapankki ja miten se toimii?

Työaikapankki ei ole peikko, vaan mahdollisuus

Työaikapankki mahdollistaa lyhyesti sanottuna työntekijöiden ja työnantajan välisen jouston. Esimerkiksi yritys, joka haluaa palkita työntekijäänsä “likaisesta työstä”, luottamustehtävästä tai jostain muusta ikäväksi koetusta työtehtävästä, voi sopia, että siitä muodostuu työaikapankkiin käytettäväksi tunteja. Esimerkiksi lakisääteistä lomakertymää ei voi vastaavalla tavalla käyttää.

Työaikapankiksi voi mieltää myös hyvin yleisesti työaikalaista ja tesseistä tutun pekkaskäytännön. Tätä voidaan seurata helposti vaikkapa Visma Entryn työaikapankilla ja käyttää tarpeen mukaisesti. Esimerkiksi lomarahavapaiden seuranta ja käyttö on tietynlaista työaikapankin hyötykäyttöä – muutetaan rahanarvoinen etuus vapaiksi, joita sitten sovitusti käytetään.

Työaikapankin ajatus on olla mahdollistajana erilaisille paikallisille sopimisille ja se onkin muun muassa liukumasaldoja käytännöllisempi työkalu niihin tilanteisiin.

Työajanseurantajärjestelmä mahdollistaa työaikapankin käytön

Työaikapankki siis on käytännössä yksinkertainen työkalu nykyaikaiselle työnantajalle. Se vain on valitettavan vähän käytössä, vaikka esimerkiksi työaikalaki 2020 toikin työaikapankin mahdollisuuden myös järjestäytymättömille yrityksille. 

Aika monessa yrityksessä saatetaan sopia asioita tähän tyyliin: “Jos teet vähän pidemmän päivän, voidaan sopia, että se kirjataan sinulle tuonne pankkitunneiksi ja voit käyttää ne sitten vaikka ensi viikon lopulla.” Monesti este tällaisten sopimusten ja kirjausten käytölle on järkevä seuranta. Hektisessä arjessa sovitut asiat saattavat unohtua.

Siksi nykyaikainen työajanseurantajärjestelmä voi auttaa antamalla mahdollisuuden kirjausten tekemiselle helposti työaikapankkiin saakka sekä niiden käytön seurantaan.

Työaikapankki lisää joustoa työpaikalla

Joustava työnantaja saa palkinnon

Työntekijät määrittävät yritysten tekemisen tason ja tuloksen. Etätyöskentelyn räjähdysmäinen lisääntyminen ja joustavien työskentelytapojen ja -paikkojen käyttö on lisännyt myös tarvetta paikalliselle sopimiselle ja työaikapankkien käytölle. Mitä joustavamapi työnantaja, sitä joustavampi työntekijä; ja luultavasti myös sitä paremmin tulosta tekevä yritys. 

Työaikapankki on osa joustavan ja etätyöhön kannustavan työnantajan työkalupakkia. Siksi kirjausjärjestelmä, jolla työaikapankkiin tunteja kirjataan, tulee olla myös joustava ja ajantasainen. Jos siis sovitaan, että työpäivän aikana kirjatut matka-tunnit menevät työaikapankkiin, ne pitää myös siellä näkyä reaaliaikaisesti. Valitse siis viisaasti.


Visma Entry on helppo ja nopea työajanseuranta, joka vastaa modernin työelämän vaatimuksiin ja liikkuvan työn tarpeisiin. Tutustu Visma Entry työajanseurantaan tästä!

Aktivoi maksuton koekäyttö! Kokeile palvelua 14 päivää maksutta ilman sitoutumista ja koe työajanseurannan helppous!

Kokeile Entryä 14 päivää maksutta


Lue myös:

Opas: Pikaopas työajanseuranta­järjestelmän valintaan
Koronaexit ja uusi työ – näin työajanseuranta tukee etätyötä ja työn hybridimallia
Parhaat työajanseurantajärjestelmät 2021
Millainen on hyvä työajanseurantajärjestelmä pk-yritykselle?
Visma Entry asiakaskokemuksia: VS Vahinkopalvelut Oy
Visma Entry asiakaskokemuksia: Harjulan Setlementti

Suosituimmat