Siirry sisältötekstiin

Management Trainee -vuoden tunnelmia

Julian Management Trainee -vuotta on takana nyt 9 kuukautta. Syksyllä Trainee-vuosi tulee päätökseensä, ja Julia siirtyy kohti uusia haasteita Visman sisällä. Mitkä ovat Julian tunnelmat? Mitä hän on oppinut kuluneiden kuukausien aikana?

Istun kirjoittamassa tätä blogipostausta uudessa väliaikaisessa kodissani Hollannin Utrechtissa, ja viimeistä trainee-projektia on takana nyt pari viikkoa. Yhteensä trainee-vuotta on takana 9 kuukautta – aika on mennyt aivan käsittämättömän nopeasti! Työskentelen tällä hetkellä Visman tuoreen yritysoston Raetin toimistolla Amersfoortissa HR-tiimin kanssa. Viimeisessä projektissani keskityn Visma Raetin employee journeyyn, eli siihen aikaan jonka työntekijä viettää yrityksessä, alkaen rekrytoinnista ja päättyen työsuhteen loppumiseen. Haastattelujen avulla selvitän minkälaisia kokemuksia eripituisissa työsuhteissa olleilla henkilöillä on ollut sekä miten Visma Raetin HR-tiimi voi parantaa esiin tulleita epäkohtia. Erittäin mielenkiintoinen projekti siis kyseessä!

Sen sijaan että kirjoittaisin yksityiskohtaisesti projekteistani, haluan käydä läpi tulevalle Management Trainee -kandidaatille mielenkiintoisia asioita – minkälainen tämä vuosi on ollut? Mitä tämän vuoden aikana oikein on oppinut? Mitä hyötyä tästä ohjelmasta on ollut? Nämä kysymykset mietityttivät ainakin itseäni ennen ohjelman alkua. Tämä vuosi on ollut intensiivinen, olen oppinut itsestäni sekä työntekijänä ja persoonana enemmän kuin olisin voinut kuvitella. Oppimiskäyrä viime vuoden elokuun lopusta lähtien on ollut todella jyrkkä. Olen saanut asua viimeisen vuoden aikana viidessä eri maassa, minkä ansioista sekä Visma yrityksenä että Visman business-yksiköt ovat tulleet erittäin tutuksi. Ainoana ongelmana on se, että kaverit ja perhe ovat tiuhan muuttovauhdin takia usein pyörällä päästään ja heille tulee usein yllätyksenä se etten asukaan enää samssa paikassa kuin kaksi kuukautta sitten.

Kämppikset Kööpenhaminassa

Oma trainee-vuoteni on ollut erittäin monipuolinen, ja olen päässyt yhdistämään sekä teknistä että kaupallista osaamistani. Projekteissani olen päässyt muun muassa luomaan chatbotin, tehostamaan asiakaspyyntöjen käsittelyprosessia sekä vaikuttamaan siihen mitä ja miten asiakasdataa voidaan käyttää asiakastyytyväisyyden lisäämiseen. Muut traineet ovat myös kirjoittaneet omista projekteistaan viimeisten kuukausien aikana, niistä voit lukea lisää täällä. Yksi parhaista puolista projekteissa on ollut se, että aiheisiin sekä sijainteihin on päässyt traineena itse vaikuttamaan hyvinkin paljon, minkä ansiosta olen päässyt kokeilemaan sitä mikä mahdollisesti voisi tulevaisuudessa kiinnostaa enemmänkin. Projekteissa pääsee aina pariksi kuukaudeksi syventymään uuteen aiheeseen, minkä vuoksi trainee-ohjelma on paras mahdollinen paikka oppia uusista ja ennestään tuntemattomista aihealueista. Vuodesta on saanut eniten irti, kun on rohkeasti hypännyt tuntemattomaan.

Vuodesta on saanut eniten irti, kun on rohkeasti hypännyt tuntemattomaan.

Koko ohjelman parhaista puolista ja yksi positiivisesti yllättänyt asia on se kuinka läheisiä meistä traineista on tullut kuluneiden kuukausien aikana. Neljännessä projektissa työskennellessäni asuin yhdessä toisen trainee-kollegani kanssa lähes kolme kuukautta Kööpenhaminassa, jossa erinäiset tapahtumat kuten asuntomurto, ongelmat julkisen liikenteen kanssa sekä yhteinen projektiaihe lähensivät meitä paljon. Muiden traineiden kanssa olemme viikoittain yhteydessä, joko videopuheluiden kautta tai viettämällä yhdessä iltaa mikäli olemme samassa paikassa. Muista traineista on tullut minulle tärkeä verkosto, jonka kanssa olen voinut jakaa sekä positiviisia että negatiivisia kokemuksia ja saada vertaistukea trainee-vuoden eri tilanteisiin.

HG Capitalin konferenssissa Lontoossa yhdessä kahden muun Managment Traineen kanssa

Valtavan verkoston luomisen sekä monipuolisten projektien ohella traineet ovat kevään aikana käyneet läpi ohjelman jälkeistä aikaa koskevan prosessin liittyen haastatteluihin ja valintoihin vakituisista työpaikoista Vismalla. Valinnat on nyt tehty, ja traineet tulevat kertomaan tulevista työpaikoistansa Visman kanavissa myöhemmin kesällä. Voin kuitenkin paljastaa että itse pohdin pitkään kahden erittäin kiinnostavan paikan välillä, mutta lopullinen valinta johti siihen että pakkaan kesän lopussa tavarani pakettiautoon ja ajan muuttokuorman Osloon jossa aloitan uuden työni Visman pääkonttorilla.

Traineiden yhteinen laskettelureissu Chamonixiin

Visma tarjoaa paljon kiinnostavia mahdollisuuksia trainee-vuoden jälkeen, mikä näkyi esimerkiksi siinä kuinka kaikki yhdeksän traineeta erilaisine koulutustaustoineen ja projektikokemuksineen löysivät itselleen mieluisan vaihtoehdon ensi syksylle Visman tarjoamista rooleista. Projekteista saatu kokemus projektijohtamisesta, uusien ihmisten kanssa työskentelystä ja uusien asioiden nopeasta oppimisesta on hyödyksi missä tahansa tulevaisuuden tehtävässä. Haluan erityisesti painottaa sitä, kuinka paljon vastuuta projektien vetämisessä saa. Uutta projektia aloittaessa saa tietenkin eteensä tehtävään liittyvät odotukset ja aikataulun, mutta se kuinka lopputulokseen oikein pääsee on täysin itsestä kiinni. Omien kokemusteni perusteella Vismalla luotetaan täysin työntekijän omaan kykyyn tehdä päätöksiä ja suunnitella projekti alusta loppuun. Vapaat kädet saadessaan pääsee hyvinkin luovaksi sekä kokeilemaan erilaisia työskentelytapoja joista voi mahdollisesti löytää sen itselle parhaiten toimivan tavan tulevaisuutta varten.

Joulujuhla Tukholmassa

Jos pohdit Management Trainee -ohjelmaan hakemista, suosittelen erittäin vahvasti tekemään niin. Kuluva vuosi on ollut huikea, enkä ole törmännyt samanlaisiin mahdollisuuksiin projektien tai ohjelman jälkeisten uramahdollisuuksien osalta missään muualla kuin Vismalla. Projekteista saadun palautteen perusteella pääsee kehittymään sellaisissa asioissa joita ei ehkä itselle tulisi mieleen. Tämän lisäksi mahtavilta kollegoilta sekä ohjelman aikana luodun verkoston kautta saa esimerkiksi uran ja työelämän suhteen neuvoja ja näkökulmia joita ei itse välttämättä olisi tajunnut pohtia.

Kaiken kaikkiaan kulunut aika on ylittänyt kaikki odotukseni ja ollut antoisampi kuin olisin voinut kuvitella. Trainee-vuoden aikana oppimiani tietoja ja taitoja tulen varmasti tarvitsemaan ja käyttämään tulevaisuudessakin.

Kiinnostaako Management Trainee-ohjelma? Voit lukea lisää ja hakea ohjelmaan täällä