Siirry sisältötekstiin

Kohti Ylläs-Leviä, osa 1: Maaliin asti

Toissa viikolla Visman Suomen pääkonttorilla järjestettiin Visma Ski Classics -promootiotilaisuus. Suomen eturivin pitkänmatkan ammattihiihtäjät kertoivat tilaisuudessa valmistautumisestaan Visma Ski Classics tourin päättävään Ylläs-Levi -osakilpailuun. Juha Mieto arpoi myös Visman Niko Kytön mukaan kisaan.

Visma Ski classics

Vuonna 2012 päätin, että juoksen maratonin. Puutteellisen teoriapohjan ja keskinkertaisen peruskunnon saattelemana lähdin treenaamaan noin 3 kuukautta ennen suurta päivää. Vantaan maraton käynnistyi 14.10.2012 aamulla ja päättyi osaltani 27 km kohdalla. Keräsin betonikinttuni ja lähdin kotiin nuolemaan haavojani.

Kaverini Teemu Törmälä oli samoihin aikoihin alkanut panostamaan kestävyysurheiluun.  Viimeisinä vuosina Teemu on rykinyt läpi useamman maratonin, pyöräkilpailun ja triathlonin.  Olemme käyneet kaveriporukalla vuosittain pyöräreissuilla ja yllättäen tasoerot ovat vuosi vuodelta kasvaneet, kun osa kavereista pyöräilee alle 200 km vuodessa ikivanhoilla hybrideillä ja toiset yli 4000 km viimeisen päälle olevilla kisapyörillä.  

Kävimme Teemun kanssa keskustelua treenaamisesta ja ravinnosta. Pidän itseäni kohtalaisen hyväkuntoisena kaverina, mutta kestävyysurheilussa pelkkä hyvä kunto ei riitä, vaan viimeisillä kilometreillä kyse on myös kivunsietokyvystä. Elopainon ollessa noin 90kg alkavat nivelet ja polvet olemaan koetuksella, varsinkin jos tekniikassa on puutetta. Neljä vuotta takaperin olin lukenut kirjasta tekniikkapuolta, mutta teorian yrittäessä kohdata käytäntöä, onnistuin vain runtelemaan lonkkani, polveni ja nilkkani. Lukemani 4 hour body oli kyllä muissa asioissa erittäin hyvä treeni- ja ravitsemusopas, suosittelen.

Lisämotivaatiota kansallisaarteelta

Toissa viikolla Visman Suomen pääkonttorilla järjestettiin Visma Ski Classics -promootiotilaisuus. Suomen eturivin pitkänmatkan ammattihiihtäjät kertoivat tilaisuudessa valmistautumisestaan Visma Ski Classics tourin päättävään Ylläs-Levi -osakilpailuun. Lisäksi Ylläksen ja Levin markkinointijohtajat kehuivat Lapin kevättä ja järjestäjätoimikunta kertoi yhteistyöstämme Ski Classicsin kanssa, muista osakilpailuista, järjestelyistä ja kaikesta muusta kiinnostavasta. Tilaisuuden päätähti ainakin omasta mielestäni oli eräs kaikkien aikojen urheilusankareista Lasse Virénin ja Matti Nykäsen ohella. Itse Juha Mieto nimittäin toimii Ylläs-Levi -osakilpailun kummina, ja aikoo lähteä itsekin kisaamaan. Kilpakumppaneiden joukosta löytyy myös eräs Thomas Wassberg, jonka roolia Mietaan legendassa ei voi todellakaan väheksyä.  

Tilaisuuden lopussa Mietaa arpoi yleisön joukosta Visman oman kisaajan. “Voittoarpa” osui sopivasti allekirjoittaneen kouraan, ja ensi vuodelle onkin sitten kaksi maratonia luvassa: toinen lenkkareilla ja toinen suksilla. Tulevien viikkojen aikana teen päätöksen tasatyönnön, vuorohiihdon tai yksipotkuisen tasatyönnön välillä. Pitääpä jutella asiantuntijoiden kanssa.

Vähemmän on enemmän

Tieto lisää tuskaa hallintaa. Teemu teki minulle hyvän maratonohjelman, joka huomioi myös fudis- ja sulkistreenini sekä satunnaiset salilla heilumiset. Sykevyön olin jo ostanut aikaisemmin (Polar H7) ja kännykästä löytyy Polar Beat -appi. Ensimmäinen sykevyöllä suorittamani treeni tapahtui 13.10. Kävin juoksemassa tutuksi tulleen kymppilenkkini Vantaanjoen maastoissa. Puristin treenin alle 50 minuuttiin. Saman viikon lauantaina juoksin vielä 12 km 66 minuuttiin ja olin tyytyväinen viikkooni.

Näytin Teemulle sykekäyrät. Keskisyke oli molemmilla lenkeillä melkein 170, kun sen pitäisi olla tässä vaiheessa vielä alle 150. Sulkiksessa ja fudiksessa saa muutamat hengähdystauot ja keskisykkeet ovatkin pysyneet 130:n pinnassa. Sunnuntaina kävin juoksemassa kympin ja keskisyke oli edelleen liian kova. Seuraavaksi pitäisi siis selvittää, mikä oma maksimisyke on ja tehdä kriittinen arvio siitä, “sykinkö” liian kovaa lenkeilläni.

Siitä lisää ensi viikolla. Lopuksi vielä sankarikuva kronikoihin!

Niko Kytö Ski Classics

Niko Kytö on vauhtisokea myyntipäällikkö, jonka intohimoihin kuuluvat loskaiset talvilajit, epärealistiset tavoitteet ja sähköinen hankinta.

Suosituimmat