Onko tasatyöntö työntämässä tieltään perinteisen, klassisen murtomaahiihtotekniikan? Tiedustelimme asiaa Visma Ski Classics -kisaan osallistuvilta, tunnetuilta pitkän matkan tiimeiltä Team Leaseplan Go:lta ja Team Santander:lta.
Pitkän matkan hiihto on kiehtova urheilulaji, jossa äärimmäinen kestävyysurheilu yhdistyy kansanjuhlaan ja sirkukseen. Lajin vaatimat valtaisat voimanponnistukset eivät olekaan vätyksiä varten. Pitkän matkan Visma Ski Classics -hiihtosirkuksen uuvuttavat ladut asettavat suuria vaatimuksia sekä fyysisille kyvyille että henkiselle vahvuudelle. Peninkulma toisensa jälkeen taittuu vauhdikkaasti. Jokainen lähtö vaatii taktista arviointia jo ennen matkaa sekä sen aikana. Visma Ski Classicsin voittajaksi nousee pitkän ja tapahtumarikkaan sesongin päätteeksi henkisesti ja fyysisesti kaikista raavain mies tai nainen. Visma Ski Classicsissa kaikki hiihdot hiihdetään perinteisellä tyylillä. Yhä harvempi käyttää silti pitovoidetta suksissaan.
Rintamat jyrkkinä
Syrjäyttääkö tasatyöntö täysin perinteisen hiihtotyylin pitkillä matkoilla? Tämä on nähtävästi yksi kaikkein tärkeimmistä kysymyksistä tämän päivän norjalaisessa pitkän matkan hiihdossa. Keskustelu tasatyönnöstä ja perinteisestä, klassisesta pitkän matkan tekniikasta (,johon sisältyy myös kaksoissauvonta potkun kera ja perinteistä latuhiihtoa) voi hyvin ja käy ajoittain kuumana.Tasatyönnön eturivin puolestapuhujat ovat sitä mieltä, että nyt vihdoinkin voisimme lyödä viimeisen naulan perinteiden arkkuun. Niin kutsutut traditionalistit puolestaan pelkäävät kehitystä ja haluavat jarruttaa sitä ankarin keinoin. Samalla yhä useampi eliittiurheilija panostaa määrätietoisesti pitkän matkan hiihtoon ja Visma Ski Classicsiin, jonka osakisoja kuntoiluhiihtäjät pitävät korkeassa arvossa.
Asiantuntijat vastaavat
Mitä asiantuntijat ajattelevat kehityksestä? Magnar Dalen on hiihtänyt mittariin mahtavat lukemat pitkän matkan hiihtourheilun parissa. Dalen kutsuttiin Team Santanderin manageriksi oltuaan viime vuodet Suomen maastohiihdon päävalmentajana. Emil Weberg Gundersen on Team Leaseplan Gon nuori ja eteenpäin rynnivä, mutta jo nyt kokenut johtaja. Hänellä oli meriittilistallaan Team Norgeshusin kolmivuotinen johtajanpesti, kun itse Thomas Alsgaard tarjosi hänelle joukkueen johtajan virkaa jo 27-vuotiaana. Esitimme seuraavat kysymykset näille kahdelle herralle, jotta tietäisimme miten rekrytointi Visma Ski Classicsiin on onnistunut, miten pitkän matkan hiihtourheilua voidaan kehittää eteenpäin ja jotta saisimme paremman kuvan suuresta hiihtotyylidebatista:
1. Miten nuorempien murtomaahiihtäjien rekrytointi pitkän matkan hiihtoon sujuu?
2. Saammeko tulevaisuudessa nähdä entistä useamman World Cupin maajoukkuehiihtäjän innostuvan pitkän matkan hiihdosta?
3. Saattaako perinteinen, klassinen murtomaahiihtotyyli kadota tasatyönnön vuoksi? Jos näin käy, mitä se merkitsisi pitkän matkan hiihtourheilulle?
4. Miten Visma Ski Classicsia voitaisiin kehittää entisestään?
Magnar Dalen:
1. Olemme huomanneet, että yhä useampi panostaa pitkiin matkoihin jo varhaisessa iässä. Kehitys on todella jännittävää.
2. Kyllä, uskon niin. Yksityisten joukkueiden parhaat urheilijat voivat saada hyvät palkat. Sitä paitsi eräiden suurten pitkän matkan kisojen voittamisesta saa enemmän kunniaa ja mainetta kuin monista maailmancupin kisoista. TV kattaa sitä paitsi pitkän matkan hiihdon hyvin.
3. Se ei minusta tekisi lajille kovin hyvää. Itse toivon puhtaita ylämäkikisoja klassiseen tyyliin.
4. Toivon, että olisi nykyistä enemmän kisoja, joissa lähtö ja maali ovat eri paikoissa. Reitti voisi mielellään kulkea yli tunturisolien ja korkeiden harjujen, ja mäkien olisi oltava raskaita. Se antaisi enemmän jännitystä ja vaihtelua.
Emil Weberg Gundersen:
1. Yhä useampi alle 25-vuotias ja sitä vanhempikin hiihtäjä on siirtämässä fokustaan pitkän matkan hiihtoon. Jotkut panostavat siihen jo todella nuorina. He ovat yleensä lahjakkaita ihmisiä, jotka pääsevät pitkälle. Visma Ski Classicsin joukkueiden taso on korkea, joten sinun on tehtävä perustyösi kunnolla ja valtavan laajasti, ja oltava vankkarakenteinen kestääksesi rasituksen.
2. Kyllä. Pikahiihtäjien kapasiteetti on riittänyt pitkiin matkoihin oikein hyvin. Heillä on voimia ja he osaavat nopeat loppukirit – heillä on yksinkertaisesti sanoen kaikki se, mitä tarvitaan hyviin tuloksiin pääsemiseksi. Luulisin myös, että murtomaahiihdon maajoukkueen allround-ryhmässä on joitakin, joita pitkän matkan kisat kiinnostavat pidemmän päälle. Taso on kehittynyt viimeisen muutaman vuoden aikana valtavasti.
3. Tästä oppineet kiistelevät. Pitkän matkan hiihdossa tasatyöntö on epäilemättä se juttu, joka toimii. Ainoa kisa, jonka voi yhä voittaa pitovoitelun avulla on Birken. Siihen tarvitaan sitä paitsi keli, joka on suotuisa pitovoiteelle ja maailman huippueliitin hiihtäjille. Monet nuorista kasvavat nyt tasatyönnön parissa, ja he vievät kehitystä eliittitasolle. Tasatyöntö on saanut paljon huomiota, ja vuorotteleva latuhiihto katoaa pikkuhiljaa. Jotta klassisen tyylin tekniikan koko kirjo saataisiin säilytettyä, on säädettävä tyylirajoituksia ja muita äärimmäisiä toimenpiteitä.
4. Kilpailujen määrää voidaan lisätä voimakkaasti. Hiihtäjät voivat osallistua kaksiin hiihtoihin saman viikonlopun aikana – ja vielä tehdä niiden välillä verryttelylenkin. Siten lajin harjoittajista tulee näkyvämpiä ja liikuntahiihtäjien tavoitettavissa olevia. Meidän ei myöskään kannata järjestää alle 50 kilometrin kisoja. Visma Ski Classicsin hiihtojen on oltava pitkiä, raskaita ja ainutlaatuisia. Kuvittelen mielessäni 110-120 kilometrin hiihtokilpailuja. Meidän on uskallettava olla innovatiivisia ja satsata tähän!
Inspiroidu Marcialongasta
Etkö ole saanut nähdä riittävästi Visma Ski Classics -kisoja? Jo ensi sunnuntaina käynnistyy eräs suurista klassikoista, nimittäin Marcialonga. Sekä Dalenilla että Weberg Gundersenilla on syytä olla optimistisia. Viime viikonlopun La Diagonelassa Petter Eliassen (Team Leaseplan Go) vei voiton, heti kannoillaan Tord Asle Gjerdalen (Team Santander).
Moenasta lähtevässä ja Cavaleseen päättyvässä italialaisessa hiihtoseikkailussa hiihdetään 70 tiukkaa kilometriä tasamaalla. Viimeiset kaksi kilometriä on kuitenkin hiihdettävä melko jyrkkää ylämäkeä ennen kuin voi lopultakin ylittää maaliviivan ja tuulettaa. Yksi asia on varma: Saat nähdä laumoittain supervahvoja, jänteviä hiihtäjiä, jotka ovat käyttäneet kaikki voimansa. Sekä pitkän matkan hiihtokisojen eliitin, joka sauvoo eteenpäin liukkain suksin.