Siirry sisältötekstiin

Mimmit, antakaa ohjelmistoalalle mahdollisuus!

Ohjelmistoala on perinteisesti mielletty miehiseksi, mutta onneksi asenteet ovat viime vuosina muuttuneet. Miten naiset saataisiin innostumaan ohjelmistoalasta vielä enemmän?

Visma women in tech
Viestintäjohtaja Sanna Burton ja Visma Passelin & Paybywayn toimitusjohtaja Terhi Karasjärvi kuvassa oikealla.

Tavoitteenani on kannustaa, innostaa ja motivoida naisia antamaan ohjelmistoalalle mahdollisuus. Toimiala on aiemmin perinteisissä mielikuvissa ollut miehinen, vaikka Vismalla voimme iloita siitä, että Suomen henkilöstömme on lähes tasapuolisesti naisia ja miehiä. Verkostojen vaikutus naisten siirtymiseen ohjelmistoalalle on suuri ja tästä syystä Mimmit koodaa, Women in Tech, Mothers in Business ja muut verkostot mahdollistavat näitä kannustavia kohtaamisia.

Alan vaihtajat ja motiivit

Mimmit koodaa -webinaarissa helmikuussa 2021 oli useita naisia, jotka olivat vaihtaneet muilta aloilta koodaamisen äärelle. Kiinnitin huomiota tähän ilmiöön, koska minua kiinnosti alanvaihtajien motiivit uuteen ammattiin. Vastauksia oli niin monta kuin oli vastaajia. Kommenteissa tuli esiin esimerkiksi eri toimialojen työn ihmissuhteiden kuormittavuus. Työhön liittyy paljon tunne-elämän aspekteja sekä mm. riittämättömyyden tunne, kun kaikkia ja kaikkea ei ehdi tekemään toivotulla laajuudella.

Webinaarin mimmejä kiinnosti mahdollisuus tehdä jotain ihan uutta, ei-tyypillistä naisille miellettyä työtä. Samoin työllistymisvarmuus, vakituinen ja pysyvä työsuhde ohjelmistoalalla houkuttelivat. 

Rekrytoin erään alanvaihtajan meille töihin elokuussa. Hän kertoi saaneensa kommentteja rohkeudesta. Onko kyse rohkeudesta vai enemmänkin kynnyksen madaltamisesta ja tietoisuuden lisäämisestä siitä, mitä ohjelmointi oikeasti on? Tämä sai minut miettimään, että teknistä toimialaa kohtaan saattaa olla myös henkinen kynnys, joka on pystyttävä ylittämään. Tulee voittaa myös omat ennakkoasenteet.

Riitänkö minä?

Olenko oppinut tarpeeksi? Onko minulla riittävästi uutta osaamista? Nämä ovat kysymyksiä, jotka varmasti monen alanvaihtajan mieltä askarruttavat.
Meillä on juniori-koodarin paikka avoinna, mutta missä ovat kaikki naishakijat? Olen iloinen kaikista hakemuksista ja ne käsitellään sukupuolineutraalisti. Valitettavasti ne tällä kertaa edustavat vain yhtä sukupuolta. Samalla kun koulutusta lisätään, uskon että tulevaisuudessa tilanne tulee paranemaan. 

Iso tavoite on hyvä saada pilkottua pienempiin osatavoitteisiin. Ensisijainen tavoite on lyhyellä aikavälillä lisätä naisten kiinnostusta ohjelmistotoimialaa kohtaan. Auttaa madaltamaan kynnystä tulla alalle. Yksi innostuu yhdestä, toinen toisesta, joten tein listan mistä saat lisätietoja ja mahdollisuuksia siirtymisestä ohjelmistoalalle. Jos listasta puuttuu hyvä taho, niin laita viestiä.

Mimmit Koodaa: https://mimmitkoodaa.ohjelmistoebusiness.fi
Women in Tech: https://womenintech.fi
Mothers in Business: https://www.mothersinbusiness.fi

Terhi Karasjärvi on ohjelmistoalan kokenut konkari, jolla on yli vuosikymmenen kokemus johtotehtävistä. Terhi työskentelee Visma Passelin ja Paybywayn (Visma Pay) toimitusjohtajana.

Suosituimmat