Siirry sisältötekstiin

Liikkumalla energiaa arkeen

”Istumatyö tappaa”, huutavat otsikot. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan istuminen on lähes yhtä tuhoisaa kuin tupakointi. Ihmiskehoa ei ole luotu istumaan tuntikausiksi työpöydän ääreen. Visma Enterprise kiritti työntekijät liikkeelle hyvinvointiprojektin merkeissä.

Visma-Tornado-neukkari
Visman Tornado-neukkari Tampereella

Taistelu istumista vastaan alkoi kevättalvella 2018, kun Visma Enterprisen Tampereen toimisto muutti uusiin toimitiloihin. Työpisteiden ja neuvottelutilojen suunnittelussa otettiin ergonomia ja työntekijöiden toiveet huomioon. Uudet sähkösäätöiset pöydät mahdollistavat työn tekemisen nyt myös seisaaltaan. Tavallisten säädettävien toimistotuolien lisäksi toimistolta löytyy erilaisia vaihtoehtoja ergonomiseen istumiseen, kuten keinutuoleja, palloja ja satulatuoleja.

Visma Enterprise päätti myös tarjota henkilöstölleen mahdollisuuden osallistua Tampereen Ammattikorkeakoulun (TAMK) Hyvinvointiklinikan järjestämään työhyvinvointiprojektiin. Hyvinvointiklinikka tuottaa yksilöille, yhteisöille ja yrityksille erilaisia hyvinvointipalveluja, kuten toimintakykykartoituksia, harjoitusohjelmia, erilaisia testejä (esim. kehonkoostumusmittauksia) sekä teemäpäiviä hyvinvoinnin edistämiseen. Työhyvinvointiin keskittyvä projekti oli suunniteltu kestämään kolme kuukautta.

Alkumittauksilla oma lähtötaso selville

Ennen projektia kaikille osallistujille tehtiin kattavat alkumittaukset Tampereen toimistolla Naulakadulla. Toimistotalon ala-aula muuntui ketterästi hyvinvointiklinikaksi, kun TAMKin opiskelijat tulivat paikan päälle tuoden mukanaan mittalaitteita (mm. Tanita-kehonmittausanalysaattori), joilla tehtiin nopeat ja erittäin tarkat mittaukset.

Hyvinvointiprojekti koostui liikuntakerroista (mm. kuntosaliharjoittelua, liikkuvuuden ja syvien lihasten harjoituksia) sekä uni-, stressi- ja ravintoluennoista. Koko projektin ajan käytössä oli myös etävalmennustyökalu, Movendos mCoach, jonne kaikille projektiin osallistuneille annettiin hyvinvointiin ja liikuntaan liittyviä viikko-  ja viikonloppuhaasteita.

Lisätsemppiä liikkumiseen ja vinkkejä oman hyvinvoinnin kehittämiseen

Osallistujien toiveissa oli saada mm. uusia vinkkejä omaan jaksamiseen ja terveellisempään elämäntapaan. Liiallisen istumisen vaikutukset olivat syöpyneet projektilaisten tietoisuuteen, ja moni hakikin torjuntatapoja istumatyön haittoihin. Myös parempi unenlaatu oli monen osallistujan tavoitteena.

Yksi hyvinvointiprojektin osallistujista oli Mari Hentinen, joka toimii Service Ownerina Visma Enterprisella. “Lähdin itse projektiin mielelläni, ja halusin ottaa myös Enterprisen osalta koordinointivastuuta. Työhyvinvointi on tärkeä teema meilläkin, ja hienoa, että siihen annettiin tällainen mahdollisuus ja projekti TAMKin kanssa”, Mari kertoo.

Yhteisöllisyyttä ja tiimihenkeä

Hyvinvoinnin kohentamisen lisäksi osallistujilla oli tavoitteena myös tutustua työkavereihin työajan ulkopuolella. Varsinaisen ohjatun hyvinvointiprojektin lisäksi Tampereen konttorin henkilöstö innostui asettamaan omia yhteisiä viikkoliikuntahaasteita. Kukin kirjasi viikon aikana kertyneet liikuntasuoritukset. Viikkotavoitteen täytyttyä henkilöstö sai palkinnoksi mm. terveellisiä ja maukkaita välipaloja työpäiviä piristämään.

Osallistujien mielestä projektissa parasta olivat yhteiset liikuntahetket ja vertaistuki. Myös uusia lihaksia löytyi yllättäen useamman työntekijän kropasta erilaisten liikuntakokeilujen jälkeen. Tavoitteisiin päästiin pieniä asioita korjaamalla. Monen työntekijän hissimatka taisi projektin aikana vaihtua päivittäiseksi porraskävelyksi neljänteen kerrokseen.

“Toivottavasti tämä projekti herätteli osallistujia oman työhyvinvoinnin kehittämiseen. Itse sain paljon hyviä työkaluja ja muistutuksia mitä kaikkea vielä voisi kehittää omassa työhyvinvoinnissa”, Mari Hentinen toteaa.

Mari osallistui usean Vismalaisen kanssa myös Kilometrikisaan. Työpaikkojen ja erilaisten yhteisöjen välisestä leikkimielisestä Kilometrikisasta on kasvanut merkittävä arkipyöräilyn valtakunnallinen edistämiskampanja. Pyöräilykauden vedellessä viimeisiään on Mari mukana myös suunnittelemassa uutta liikuntaprojektia tälle syksylle.

Työhyvinvoinnista taloudellista hyötyä

Henkilöstön hyvinvoinnin merkitys liiketoiminnan näkövinkkelistä on todella suuri. Työhyvinvoinnin hyötyjen tiedetään realisoituvan paitsi säästöjen (mm. vähentyneet sairauspoissaolot), myös investoinnin tuoton (motivoituneet, energiset työntekijät) muodossa.

Visma Enterprise tarjoaa yrityksille työkalut työhyvinvoinnin mahdollistamiseen. Me tiedämme, että työvuorojärjestelyillä on valtava vaikutus työhyvinvointiin sekä jaksamiseen töissä ja kotona perheen kanssa. Visma Numeron WFM helpottaa henkilöstön toiveiden huomioimista suunnittelussa. Järjestelmän avulla suunnittelijoilla ja esimiehillä on aina reaaliaikainen (24/7) kokonaistilanne hallussa.

Suosituimmat