Siirry sisältötekstiin

Valmistaudumme kuntien taloustietojen raportoinnin uudistukseen

Valtiovarainministeriön Kuntatieto-ohjelmassa on muutaman vuoden ajan kehitetty uutta tapaa tuottaa kuntien tilastotietoja valtionhallinnolle. Uutta tapaa kerätä tilastointitietoja kuntien ja maakuntien taloudesta alettiin soveltaa vuoden 2018 lopulla.

Kuntien talousraportointi

Valtiovarainministeriön Kuntatieto-ohjelmassa on muutaman vuoden ajan kehitetty uutta tapaa tuottaa kuntien tilastotietoja valtionhallinnolle. Kohdevuosi, jota nyt raportoidaan on 2021. Taloustietojen raportoinnin lähetysajat ovat:

  • Talousarvio vuodelle 2020: lähetys 12/2019, kunnat ja maakunnat
  • Kuukausiraportti 1/2021: lähetys helmikuussa, maakunnat
  • 1/4-vuosi raportti Q1/2021: lähetys huhtikuussa, kunnat ja maakunnat
  • Puolivuosiraportti 2021: lähetys elokuussa, kunnat ja maakunnat
  • Tilinpäätösennakko 2021: lähetys 1/2021, kunnat ja maakunnat
  • Tilinpäätös ja kaikki lisäerittelyt vuodelta 2021: lähetys huhtikuu 2022, kunnat ja maakunnat

Mitä tarkoittaa XBRL?

Talousraportointi tullaan tekemään XBRL-muotoisena. XBRL on Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa kehitetty standardi taloustietojen esittämiseen rakenteellisessa muodossa. XBRL tulee sanoista eXtensible Business Reporting Language. Nimestä huolimatta se ei ole suoraan ohjelmointikieli, vaan pikemmin tapa kuvata tietoja tai asioita oman kielioppinsa mukaan niin, että tiedolle annetaan arvon lisäksi nimitys ja määritellään sen paikka muihin tietoihin nähden. Esimerkiksi tietoelementit nimetään erikseen ja sijoitetaan paikalleen tuloslaskelman muodostavassa rakenteessa. Pankit ovat käyttäneet XBRL:ää omassa viranomaisraportoinnissaan jo vuosia ja se on nykyään käytössä monilla eri aloilla ympäri maailman.

Kuntien ja kuntayhtymien XBRL taksonomia on määritelty JHS 194 ohjeessa. Se sisältää kuvauksen kerättävistä tiedoista vuodelta 2015, mutta tulee päivittymään Kuntatieto-ohjelman edetessä. Päivityksiin voi tutustua mm. Kuntatietoluotsi—sivuston kautta. Kuntatietoluotsiin on kerätty tietoa kuntien talousraportoinnin etenemisestä ja ohjeita uuteen raportointiin valmistautumisesta.

Valtionhallinnon on tarkoitus tulevaisuudessa siirtyä automaattiseen konekieliseen aineistojen keräämiseen etenkin kuukausittaisen tietojen osalta. Tämän vuoksi kuntien ja kuntayhtymien olisi hyvä suunnitella omat tilastokokonaisuutensa niin, että manuaalista jakoa eri seurantakohteiden välillä ei tarvitsisi tehdä, vaan raportointi saadaan automaattisesti.

Järjestelmämme tukevat uudistuvaa raportointi

Järjestelmämme tukevat uudistuvaa raportointi. Kuntien tilikartan, laskennan tunnisteiden ja muun parametroinnin avulla tiedot kerätään ja muunnetaan XBRL-muotoon edelleen lähetettäväksi. Tuoteversioiden yhteydessä toimitetaan tarvittavat ’koodistot’. Lähetys Valtiokonttorin taloustietojen siirtopalveluun voi tapahtua manuaalisesti käyttäjän toimesta tai suoraan Aditron järjestelmistä ohjelmoitavan rajapinnan kautta. Talousraportointiin tarvittavat muutokset järjestelmissämme ovat valmiina vuoden 2019 syksyyn mennessä. Konsulttimme auttavat ja opastavat raportointiratkaisun käyttöönotossa tarvittaessa.

 

Visma Public

Visma Public tarjoaa kunta-, sote- ja koulutussektorille suunniteltuja talous-, palkka- ja henkilöstöhallinnon ohjelmistoratkaisuja. Yli 200 kuntaorganisaatiota käyttää Visma Publicin ratkaisuja.

Tutustu Visma Publiciin

Suosituimmat