Kumpi voittaa, yritys vai työntekijä?

Asiakaslehtemme julkaisuun on enää viikkoja ja paine saada artikkelit valmiiksi on kovimmillaan. Istun työhön syventyneenä tietokone sylissäni, jalassa mukavimmat verkkarini ja parempiakin päiviä nähneet villasukat. Stereoista soljuu Adelen tumma ääni.

Verkkarini ja villasukkani eivät onneksi pääse häiritsemään kollegoideni keskittymistä, sillä teen työpäiväni tänään kotisohvalla. Ei ihme, että artikkelien viimeistely ja oikoluku sujuu kuin siivillä, sillä etätyön tuottavuus on faktaa.

Arvostetussa Stanfordin yliopistossa tehdyt tutkimukset paljastavat, että etätyössä työntekijät todella ovat tuottavampia. Lisäksi he ovat tyytyväisempiä, jolloin he tekevät työnsä paremmin ja ovat uskollisempia yritykselle. Töitä myös tehdään enemmän, kun työaikaa ei kulu työmatkaan tai kahvitauoilla juoruiluun.

Vaikka etätyöstä puhuttaessa keskitytään usein työntekijän kokemiin etuihin, todellisuudessa etätyössä voittaakin siis työnantaja. Työnantajan kannattaa panostaa etätyön mahdollistavaan teknologiaan.

Yritys on vain niin tehokas kuin työntekijänsä

Tutkimusten valossa etätyötä tekevä työntekijä toimii tehokkaasti, mikä saa myös yrityksen toimimaan tehokkaasti. Tämä tehokkuus kuitenkin edellyttää, että tärkeitä työtietoja voidaan tarkastella, tallentaa ja jakaa eteenpäin missä ja milloin vain. Oikeiden ohjelmistojen avulla työmatkalla, asiakastapaamisissa ja kotitoimistolla olevat työntekijät tekevät tehtävänsä ajantasaisen tiedon pohjalta.

Myös yritysjohto haluaa nähdä liiketoiminnan ajantasaisen tilanteen, jotta heillä on valmius tehdä päätöksiä sen kehittämiseksi. He siis tarvitsevat tiedot yrityksen tilasta reaaliajassa, eikä vasta päivien päästä, kun ne on ehditty syöttää yritysjärjestelemään. Työntekijän pääsy yrityksen tietojärjestelmiin muuallakin kuin toimistolla on siis myös yritysjohdon etu.

Teknologiako tehokkuuden este?

Valitettavan usein etätyön esteeksi kerrotaan edelleen sopivien työkalujen puuttuminen, vaikka esteenä on pikemminkin yritysten vanhakantaiset toimintamallit. Markkinoilla on tarjolla lukuisia pilvi- ja selainratkaisuja, joilla tehokas työnteko onnistuu missä vain. Esimerkkinä Visma.net -toiminnanohjausratkaisu, joka vastaa suorituskyvyltään parhaiden paikallisesti asennettujen ohjelmistojen tasoa.

Onko sinun yrityksessäsi etätyön tekeminen jo mahdollistettu teknologian avulla?

Jaana Vappula
Marketing & Communication Specialist
Visma Software Oy

0