Siirry sisältötekstiin

Kuka pelkää pilvipalveluja?

Mietittäessä pilvipalveluihin siirtymistä, mielestäni tärkein asia mitä tulisi pohtia ovat yrityksen työntekijät. Kyseessä ei ole pelkkä teknologiapäätös vaan päätös parantaa henkilöstötyytyväisyyttä.

Uusia pilvipalveluja ilmestyy markkinoille yhä enemmän. Ne ovat aina vain toimivampia, luotettavampia ja nopeampia, onhan tekniikka ottanut jättiharppauksia viime vuosina. Myös käyttäjien odotukset ovat ohjanneet kehitystä oikeaan suuntaan. Kun esimerkiksi kommunikointi ystävien ja perheen kanssa on jouhevoitunut modernien viestintäsovellusten myötä, on odotusarvo myös työssä käytettäville ohjelmistoille noussut.

Vaikka pilvipalveluja on ollut tarjolla jo pitkään, yrityskäyttöön ne ovat levinneet jokseenkin maltillisesti. Leviämisen taustalla ovat hyödyt, kuten helppous. Pilviohjelmiston käyttö onnistuu millä tahansa päätelaitteella, työntekijän ei tarvitse enää olla fyysisesti toimistolla tehdäkseen työtä ja viimeisin ohjelmistoversio on käytettävissä aina ilman erillisiä asennuksia.

Mikä pilveen siirtymisessä mietityttää ja mitä sen sijaan tulisi pohtia?

Yleisin keskustelunaihe pilveen siirtymisessä on tietoturva. Moni mieltää oman palvelinympäristön turvallisimmaksi vaihtoehdoksi tiedon säilyttämiseen vaikka näin ei välttämättä ole. Onkin hyvä miettiä, onko oman yrityksen tietoturvaosaaminen parempaa kuin pilvipalveluja myyvien yritysten, joissa työskentelee tietoturva-alan ammattilaisia. Vaatii paljon aikaa, työtä ja tietoa pysyä ajantasalla tietoturva-asioissa. Loppujen lopuksi suurin tietoturvariski on aina käyttäjä, joka esimerkiksi;

  1. jättää koneen lukitsematta poistuessaan sen ääreltä
  2. kirjoittaa salasanat muistiinpanovihkoon talteen tai
  3. tekee töitä julkisella paikalla tai liikennevälineessä suojaamatta näyttöään tai yhteyttään.

Tämän vuoksi sisäiset ohjeistukset käyttäjille ovat tärkeitä, jotta jokainen oppii miettimään oman toimintansa seurauksia koko yrityksen kannalta.

Kun vertaa omaa palvelinympäristöä ja pilvipalveluohjelmistoa, harvemmin tulee ehkä miettineeksi että fyysisen laitteen voi varastaa tai se voi tuhoutua tulipalossa. Tällöin tietojen palauttaminen on mahdotonta niiltä päiviltä, joilta ei ole olemassa varmuuskopioita. Hyvä harjoitus on miettiä, mitä jos esimerkiksi kirjanpidosta tiedot katoaisivat vaikkapa viikon ajalta. Millaisia seurauksia tästä olisi?

Pilvessä tiedot ovat hyvässä tallessa. Me pilviohjelmistoja myyvät yritykset teemme tietoturva-auditointeja tasaisin väliajoin ja kehitämme ohjelmistoja jatkuvasti. Tiedot ovat varmennettuna useammassa konesalissa, joten käyttökatkos yhteen lokaatioon ei näy käyttäjille.

Mietittäessä pilvipalveluihin siirtymistä, mielestäni tärkein asia mitä tulisi pohtia ovat yrityksen työntekijät. Pilvipalvelut väistämättä nimittäin kasvattavat työtyytyväisyyttä. Joustava työskentely, etätyömahdollisuudet ja laiteriippumattomuus helpottavat työntekijän arjen suunnittelua ja pyörittämistä. Tyytyväiset työntekijät ovat tuottavampia ja sitoutuneempia, sekä levittävät hyvää mieltään ulospäin niin asiakkaille kuin potentiaalisille työntekijöille. Pilvipalvelut ei siis ole pelkästään teknologia päätös vaan päätös panostaa henkilöstötyytyväisyyteen.

Lue seuraavaksi:
Huomioi ainakin nämä tietoturva-asiat hankkiessasi pilvipalveluita
Opas: Pilvi vai On-Premise ERP?
Opas: ERP-järjestelmän vaihtajan opas ja äänikirja
Opas: Toimitusjohtajan tietopaketti ERP-projektista

Lue lisää Visman ratkaisuista toiminnanohjaukseen:

Suosituimmat