Moni kuitenkin suuntaa toimistolle joka aamu. Säästöjä ja tehokkuutta pitää lisätä ja niitä etsitään vaikka mistä. Leikkausten ja säästöjen myötä avokonttorit ovat nousseet suosioon, vaikkakin tutkimusten mukaan ne vähentävät tuottavuutta. Koirat konttorilla puolestaan lisäisivät sitä. Tilavuokrassa organisaatio voi säästää huomattavasti laittamalla 100 henkilöä avokonttoriin yksittäisten huoneiden sijaan, mutta koituuko siitä kuitenkin enemmän kustannuksia? Itse koen, että avokonttorissa on hyviä puolia, varsinkin ns. hiljaisen tiedonsiirron ja sosiaalisessa kanssakäymisessä työkavereiden kanssa. Avokonttorissa on myös helpompi luoda ”me” henkeä ja innostaa muita.
Luonnollisesti on tilanteita jolloin tarvitaan hiljainen ympäristö ja täydellistä keskittymistä. Silloin apuna voivat olla esimerkiksi vastamelukuulokkeet tai hiljaiset huoneet. Aina nämäkään asiat eivät auta, olemmehan erilaisia jokainen. Suurin osa ihmisistä onneksi sopeutuu uuteen ympäristöön, vaikkakin sopeutumisaika muutoksiin on henkilökohtainen.
Miten yritys voi auttaa sopeutumista? Uskon, että johtamistavalla ja yrityskulttuurilla on suurempi merkitys kuin konttorin suunnittelulla tai muilla liitännäisillä asioilla. Loppupeleissä olemme kaikki tekemässä tehtäviämme parhaimmalla tavalla ja haluamme viedä organisaatiotamme eteenpäin.
Kannustava, joustava, tukea ja vapautta vastuulla antava ympäristö on, ainakin omasta mielestäni, yksi menestyksen avaimista. Luomalla positiivisen ympäristön tuottavuus tulee miltei itsessään, eikä työntekopaikalla ole merkitystä. Tällöin täyden keskittymiskyvyn vaativat tehtävät voidaan tehdä vaikka kotoa käsin. Lisäksi erilaiset työvälineet, niin mobiilit tai muulla tavalla joustavat ratkaisut, luovat positiivisia mielikuvia ja mukavuutta työssä. Meillä tämä toimii ja viihtyvyys on parantunut. Viimeisin EES-tutkimuksemme antoi tulokseksi hienosti 59.
Miten teillä, oletteko vielä konttorirottia vai vapaita lintuja?

Stefan Taurén
asiakkuusjohtaja
Visma Enterprise Oy