Siirry sisältötekstiin

Kohti Ylläs-Leviä, osa 2: Nyt sitä saa

Niko Kytö on päättänyt, että Tukholma saa 4.6.2017 kunnian isännöidä hänen ensimmäistä maaliin asti juoksemaansa maratonia. Lue lisää Nikon valmentautumisesta.

Edellisessä postauksessani aloitin kertomukseni matkastani kohti kahta maratonia: Visma Ski Classics Ylläs-Levi osakilpailu sekä aikaisemmin vielä avoimena ollut juoksumaraton. Nyt olen päättänyt, että Tukholma saa 4.6.2017 kunnian isännöidä ensimmäistä maaliin asti juoksemaani maratonia. Koko hanke hermostuttaa välillä hyvällä, välillä huonolla tavalla. Varsinkin hiihtokilpailu, kun en tiedä mikä minua odottaa, mutta kuten Viivi Pumpanen totesi Me Naiset-lehden Sport-liitteessä (osui käteen parturissa!), pelkonsa kohtaamalla voittaa aina jotain.

Viikko 43 sisälsi sopivan määrän eri tyyppistä liikuntaa. Fudistreenit ja sulkisvuoro menivät perussuorituksella, ja viikkoon mahtui yksi juoksutreeni. Teemun ohjeistuksen mukaan otin kevyemmin ja juoksin kotimaastoissa 8km -lenkin aikaan 53 minuuttia. Nyt sykkeet pidettiin siististi alle 150:n, ja jälkeenpäin olo tuntuikin siltä että olisi voinut juosta toisen mokoman.  Tarkoitus on totuttaa niveliä ottamaan lähes 90 kiloa painoa vastaan ja elimistöä tottumaan pidempiin urheilusuorituksiin.

Koska hiihto vaatii ylävartalon lihaksilta voimaa, kestävyyttä ja näyttävyyttä, päätin lisätä ohjelmaan hieman voimaharjoittelua. Kaupungin puistovirasto on ansiokkaasti ripotellut lenkkeilymaastojen varrelle dippitelineitä, leuanavetotankoja, monkey bareja kaikkea muuta kivaa, joten leikkasin salikorttinikin kahtia. Bootcampit pyrin pitämään joka toinen päivä, jolloin vedän leukoja, punnerran, kyykkään ja teen dragon flag -liikkeitä (hieno nimi jalkojen nostolle) omalla painollani, omassa lähimetsässä. Pelleihin en ole törmännyt.

Mesosin kovaan ääneen vielä kuukausi sitten, että hiihdon treenaaminen on meille etelän vetelille vaikeaa, koska meillä ei ole ikinä lunta. Tämän vuoksin aloinkin viime viikolla selailemaan netistä rullasuksia. Tätä kirjoittaessa on tullut jo yli 5cm, mutta latukoneilla ei tuonne ole vielä asiaa. Jokatapauksessa rullasuksien hankintaa voi ehkä lykätä, jos kaupunki saisi lumetettua Paloheinän pikkulenkin. Lauantaina haen hieman lyhyemmät sauvat ja alan treenaamaan tasatyöntöä, mikäli joku latu on saatu kuosiin.

Viikon varuste-esittely: Parempaa faktapohjaista päätöksentekoa ja oikeat välineet

Mainostamme erinomaista spend-anayysituotettamme (kyllä, spend-analyysi on oikea sana) kuivakoilla saatesanoilla “Faktapohjaisen tiedon avulla parempaan päätöksentekoon”, mutta tuota samaa hokemaa voi soveltaa niin HR-analysointiin, tilinpäätöksen analysointiin, verkkosivujen vierailijamassan analysointiin, kuluttajakäyttäytymisen analysointiin kuin ilmastonmuutoksen analysointiin. Tärkeintä on löytää keskeisimmät eri tekijöiden väliset korrelaatiot, trendit sekä poikkeamat ja kyetä suodattamaan pois turha kohina ja epäolennainen tieto. Kun tämä alkaa olemaan hanskassa, voi ennaltaehkäistä, että hommat menevät täysin puihin ja tavoitteisiin ei päästy, ja toimintaa voi tehostaa ja  kehittää kymmeniäkin prosentteja, voi keksiä uusia innovaatioita tai sitten vain nostaa joku tietty osa-alue esiin ja keskittää siihen hieman voimavaroja.

Oma datan kerääminen tämän hankkeen puitteissa on rajoittunut tähän asti vain syketietojen keräämiseen. Kuitenkin tarjolla on paljon muutakin tietoa, kuten Ylen aamussa biohakkeri Teemu Arina kertoi. Itse en kuitenkaan ainakaan tässä vaiheessa lähde hulluttelemaan hengitystiheyden tai sokeriarvojen mittaamisen kanssa, mutta muutama asia on helposti hoidettavissa. Polar Loop -mittarini ei ole ollut kauhean kovalla käytöllä, koska lähetän sykevyön tiedot suoraan kännykkään, mutta siinä on perin kätevä askelmittari josta alan nyt keräämään tietoa juoksulenkkieni askelmääristä. Ranteessa kiikkuvan mittarin lukemat eivät välttämättä pidä täysin paikkaansa, mutta ainakin tieto on sikäli eheää, että mittaustapa ja olosuhteet ovat aina samat, joten jos keskiviikkoinen 8km @ keskisyke 151 toteutui noin 10.800 askeleella, voi pidemmällä aikavälillä vetää syy-yhteyksiä esim. kadenssin ja kipeytyneiden polvien kanssa.

Asensin myös uuden pariston henkilövaakaamme, joka on syyllistänyt meitä tyhjän panttina jo yli vuoden. Aamupainot otan joka perjantai, ennen viikonlopun pikkujoulu- ja muita rientoja. Tänään vaaka näytti 86kg, toivottavasti en laihdu liikaa.

Niko Kytö

Kirjoittaja on Visma Enterprise Oy:n myyntipäällikkö, joka seuraa suurella mielenkiinnolla lumitilanteen sekä valtion hankintojen kehittymistä.

Suosituimmat