Siirry sisältötekstiin

Kirjanpidon sanakirja – termit tutuiksi askel askeleelta

Kirjanpidon sanasto on maallikolle yhtä termistöjen sekamelskaa. Yrittäjän on kuitenkin hyvä muistaa, että ensisijainen velvollisuus kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatimiseen ja tietojen oikeellisuuteen on yrityksellä, joten myös terminologian ymmärtäminen on tärkeää.

“Juu, meillä vaimo hoitaa tuota kirjanpitoa”. Tuttu lause, jota asiakkailtamme kuulee paljon. Yrittäjän puoliso – tai muu perheenjäsen (usein myös yrittäjä itse) – hoitaa yrityksen kirjanpitoa ja toisella kädellä auttaa vaikkapa myymälän puolella. Tavallista on, ettei taloushallinnon koulutusta tai aiempaa kokemusta ole, tai opiskelut on aloitettu työn ohessa. Mikä lähtökohta! Me nostamme täällä teille todella hattua – kirjanpito on koukeroineen aivan oma maailmansa, jossa virheisiin ei ole varaa.

Mietimme, miten voisimme auttaa osaltamme uutta yrittäjää tai aloittelevaa kirjanpitäjää selviytymään arjesta hieman helpommin. Mikä on ensimmäinen asia, joka laittaa pään pyörälle ja nostaa hikikarpalot otsalle?

Likviditeetti ja sisäinen laskentatoimi. Lisätäänkö kierroksia?

LIFO-periaate. Soliditeetti. Warrantti. Tuntuuko jo pahalta?

Nimellisarvo, repo, P/B-luku. Odottakaa, haen ämpärin!

 

Sen vuoksi olemme lanseeranneet sähköisen kirjanpidon sanakirjan.

Se on kaikille avoin ja vapaasti käytettävissä. Sanakirjasta on helppo etsiä kirjanpidon ja taloushallinnon termejä ja saada niille selkeät kuvaukset. Sanakirja ohjaa käyttäjää löytämään myös muita haettuun sanaan liittyviä käsitteitä, mikä helpottaa kokonaiskuvan muodostamista esimerkiksi perintään tai reskontraan liittyvistä käsitteistä. Kokeile vaikka!

Kun idea sanakirjasta syntyi, lähdimme tutkimaan verkosta tarjolla olevia vaihtoehtoja. Niitä on niukasti ja termit ovat hajallaan eri lähteissä. Kun etsit vastausta yksinkertaiseen kysymykseen ja päädyt kirjanpitolainsäädäntöön tai Valtiokonttorin sivuille, niin syntyy helposti tunne, että taloushallinto ja kirjanpito ovat vaikeasti lähestyttäviä. Koimme siis tarpeelliseksi luoda helppokäyttöisen ja kattavan työkalun, joka auttaa pilkkomaan laajaa kokonaisuutta helpommin ymmärrettäviin osiin. Toivottavasti olemme tässä onnistuneet.

Kirjanpidon sanakirja ei ole vielä valmis – itseasiassa se tuskin sitä tulee koskaan olemaankaan – sillä täydennettävää ja viilattavaa löytyy loputtomiin. Tekniikan kehittyessä on täysin mahdollista, että kokonaan uusiakin sanoja syntyy. Vai muistatteko kenenkään puhuneen 1980-luvulla transaktioista?

Aloitteleva kirjanpitäjä, yrittäjä, opiskelija tai muuten vain kirjanpidon kanssa painiva – tallenna suosikkeihisi www.kirjanpidonsanakirja.fi.

Passeli on helppokäyttöinen kirjanpito-ohjelma pk-yrityksille – kokeile 30 pv ilmaiseksi!

Lue lisää ja aloita ilmainen kokeilu

Suosituimmat