Siirry sisältötekstiin

Keskity yrittämiseen ja unohda kirjanpito – 3 vinkkiä sähköiseen taloushallintoon

Seuraavassa blogitekstissä käsittelemme sähköistä taloushallintoa ja sen prosesseja käytännönläheisesti ja hyötykeskeisesti.

Sähköisen taloushallinnon avulla voit keskittyä yrittämiseen.

Tuntuuko, että välillä hanskat ovat hukassa yrityksen talouden hallinnassa? Ovatko kirjanpidon tositteet kateissa, jääkö laskujen lähetys iltatunneille ja laahaako talouden raportointi auttamattomasti jäljessä?

Yrityksen perustamisvaiheessa usein päätetään, hoidetaanko kirjanpito itse vai ulkoistetaanko se tilitoimistolle. Taloushallinnon ammattilainen, joko yrityksen sisällä tai tilitoimistossa, voi hoitaa kirjanpidon rutiinit. Yrittäjän on kuitenkin pystyttävä seuraamaan, raportoimaan ja ennustamaan yrityksen taloudellista tilannetta, vaikka lukujen pyörittely ei tässä vaiheessa olisi prioriteettilistan kärjessä.

Jos yrityksen tavoitteena on kasvaa tai edes pärjätä markkinoilla, on yrityksellä oltava ajantasainen ja reaaliaikainen tieto sen taloustilanteesta. Näin mahdollisiin poikkeamiin pystytään reagoimaan ajoissa.

Käyttääpä yritys tilitoimistoa tai hoitaa taloushallintonsa itse, kannattaa sen investoida sähköiseen taloushallintoon. Järjestelmää voidaan hyödyntää yrityksen sisällä tai tilitoimiston kanssa yhdessä, jolloin se tuo joustavuutta yhteistyöhön. Lisäksi yrittäjä saa arkeensa paljon hyötyjä: ajallista ja rahallista säästöä, automatisointia, talouden kokonaisvaltaista ymmärrystä ja helpotusta päätöksentekoon.

Pelkkä järjestelmän hankkiminen ei kuitenkaan ole avain onneen, vaan taustalla on suurempi liiketoiminnan muutos. Usein monia prosesseja joudutaankin samalla päivittämään yhteistyössä yrityksen, tilitoimiston ja ohjelmistoyrityksen kanssa. 

Tutustu oppaaseen: PK-yrityksen sähköinen taloushallinto: näin pääset alkuun

Tutustu oppaaseen

Seuraavat vinkit antavat käsityksen sähköisen taloushallinnon hyödyistä sekä kuvan siitä, miten voit hoitaa yrityksesi taloushallintoa esimerkillisesti sähköisten ominaisuuksien avulla. Lopusta löydät aiheesta laajemman oppaan, jonka voit ladata veloituksetta käyttöösi.

1. Hanki reaaliaikainen näkymä yrityksesi talouteen

Kun tiedät, missä mennään, voit perustaa päätöksesi arvailun sijaan faktoihin ja reagoida muutoksiin viipymättä. Helpota työtäsi ja investoi siihen, että saat tilin saldotiedon, osto- ja myyntilaskut sekä muut talouden tapahtumat samaan näkymään. 

Taloushallinto-ohjelmiston käyttö mahdollistaa yrityksen talouden prosessien ja toimintamallien sähköistyksen ja antaa näin mahdollisuuden reaaliaikaisiin raportteihin. Tämä puolestaan auttaa hahmottamaan talouden kokonaiskuvan ja antaa näkymän yrityksen koko rahaliikenteeseen, jolloin budjettia on helppo verrata liikevaihtoon. Jos talouden tapahtumissa on havaittavissa poikkeamia, voi budjettia säätää nopeastikin. Päätöksenteko on helpompaa, kun yrityksen taloudellisesta tilanteesta on saatavilla oikeaa ja ajantasaista tietoa. 

2. Ota yrityksesi rahankäyttö haltuun

Seuraa ja raportoi tehokkaasti kuluja ja menoja sekä priorisoi, missä järjestyksessä laskut maksetaan. Luomalla ostolaskuille jouhevan käsittelyprosessin laskut tulevat käsiteltyä oikea-aikaisesti ja saat näkymän siihen, mihin yrityksesi rahat kuluvat.

Taloushallintojärjestelmä ohjaa ja muistuttaa hoitamaan taloutta, jolloin manuaalisen työn inhimilliset virheet vähenevät. Aikaakin säästyy, kun kaikki rahaliikenne on nähtävissä ja jäljitettävissä samassa järjestelmässä. 

3. Varmista sujuva kassavirta ja hallitse yrityksesi saatavia

Hallitsemalla laskutusprosessia varmistat, että asiakkaasi saavat laskut haluamaan tavalla. Sinä puolestaan pystyt muodostamaan reaaliaikaisen kuvan saatavista, jolloin yrityksesi kassa pysyy kunnossa.

Tarjous-tilaus-laskutus-saatavienhallinta on prosessina raskas, jos sitä ei saa automatisoitua. Sähköisen taloushallinnon avulla voit luoda toimintamallit, joilla prosessi nopeutuu ja helpottuu. 


Taloushallinnon modernisoimisessa ei ole pakko hypätä heti syvään päätyyn, vaan voit sähköistää yrityksen taloushallinnon asteittain. Lue lisää sähköistämisen hyödyistä tai kokeile veloituksetta Visma Fivaldi -taloushallintojärjestelmää tällä sivulla.

Mitä hyötyä sähköisestä taloushallinnosta on?

Tutustu aiheeseen

Suosituimmat