Kesäloman loppu on uusi mahdollisuus

Viime päivinä on media ollut täynnä juttuja kesäloman päättymisestä, koulujen alkamisesta sekä ennen kaikkea aiheesta miten selvitä töihin paluusta. On esitelty ohjeita miten tunnistaa työuupumusta ja miten saada arki jälleen rullaamaan. Meitä tuetaan kauheisiin arkirutiineihin palaamisessa (hienoa!) mutta onhan kolikolla myös toinen puoli: töihin sekä arkeen paluu on uusi alku, mahdollisuus.

IT-osastomme kertoi, että kaikista yleisin tukipyyntö kesälomien jälkeen on salasanan resetointi eli vaihtaminen. Kesäloma on ollut niin totaalisen rentouttava ja töistä irrottava, että oma salasana on päässyt unohtumaan. Tietoturvallisuussyistä salasanaa ei ole kirjoitettu ylös ja kesäloman jälkeen saattaa olla vain haalea aavistus, mikä salasana saattoi olla. Kuten salasana, on loman jälkeen osa arkirutiineistamme hämärän peitossa. Miten tämä arki sujuikaan? Siksi tämä onkin hyvä hetki muutokselle! Vanhoihin tapoihin ja tottumuksiin on saanut nyt hieman etäisyyttä, ne eivät ole aivan tuoreimmassa muistissa.

Suurin osa meistä toistaa jokapäiväistä elämää rutiininomaisesti, kopioiden eilisen toiminnot huomiselle. Puheissamme löytyy usein toiveita ja ajatuksia muutoksesta, jotka ovat ”vain” toteutusta vaille. Puhuminen on helppoa, mutta se tekeminen… se on jo vaikeampaa. Usein se ei ole kiinni edes tahdosta, jotenkin muutos vain jää tekemättä. Tunnistat varmaan ajatukset ”ensi maanantaina aloitan”, ”ensi viikolla teenkin toisin”, ”ensi kuussa sitten”. Ja nämä toteutusajat eivät vain koskaan tule.

Uusi arki, uudet rutiinit

Muutos ei tarkoista sitä, että vaihdamme kaiken kerralla. Usein pääosa meidän käytännöistä ja tavoista toimia on testattu sekä hyväksi havaittu ajan kanssa. Mutta entä se pieni hienosäätö, jolla pystyisimme tekemään arjestamme enemmän omannäköisen, pystyisimme toteuttamaan toiveemme ja ajatuksemme. Miten saisimme nämä ajatukset johdettua toimintaan? Muutoksen aika on nyt, ennen kuin valumme takaisin vanhoihin, totuttuihin tapoihin. Aloittakaamme se nyt miettimällä yksi pieni muutos, jonka voimme tehdä heti, tänään, huomenna.. Toistetaan asia uudestaan ja uudestaan. Tehdään siitä tapa. Kun tämä yksi asia on viimein juurtunut mieliimme, valitaan seuraava asia, mihin haluamme vaikuttaa. Ei tehdä muutoksesta liian vaikeaa valitsemalla 12 asiaa ja yrittämällä toteuttaa niiden kaikkien säästäminen kerralla. Aloitetaan yhdestä pienestä asiasta.

Parjattu remontti

Ensimmäinen muutokseni tuli heti kesäloman jälkeen: toimistotalomme hissiä on korjattu koko kesän, eikä se ole vieläkään kunnossa. Tämä pakottaa kaikki käyttämään aikaisemmin vain satunnaisessa käytössä olleita rappusia. Vanhasta tottumuksesta huomaan säännöllisesti suunnistavani hissin oven taakse, kunnes huomaan korjausilmoituksen. ”Aivan niinhän se olikin”.. ja matka käy takaisin rappusten luo.  Rappuset sijaitsevat itse asiassa lähempänä toimistomme ovea ja kävelen niiden ohi matkalla hissille. Silti jotenkin rappusten käyttäminen tuntuu vain niin ylitsepääsemättömän vaikealta. Hyötyliikunnasta ja sen eduista puhutaan paljon. Olen niistä täysin samaa mieltä, silti samaan aikaan olen mukavuudenhaluinen ja perustelen itselleni hissin käyttöä suurilla kantamuksilla ja muilla naurettavilla tekosyillä.

Olen kävellyt rappusia nyt jo toista viikkoa ja huomaan, että kunto kasvaa ja rappusten päällä on aina tyytyväinen olo. Rappusten nousu synnyttää hyvänolon tunnetta, kuluttaa energiaa, saa veren virtaamaan kehossa ja sydämeen hyvää liikettä. Se hengästyttää, mikä on liikunnan tarkoituskin. Käyttämällä rappusia huomaan olevani myös tehokas: työpäivän jälkeen olen saanut jokapäiväisestä 30 min liikuntasuosituksesta jo osan tehtyä. Samalla työpäiväni on kulunut virkeämmin, kun työpäivään kuuluu näitä pieniä hyötyliikuntahetkiä.

Salaa olen alkanut toivomaan, ettei hissiremonttimme valmistuisi vielä pitkään aikaan. Todellinen testi kun tulee silloin, kun hissiä voi taas alkaa käyttämään. Lupaan siirtyä hissin kanta-asiakkuuden sijaan rappusten kanta-asiakkaaksi. Nämä bonuspisteet saa tuntea heti rappusten päällä.

Mikä on sinun muutoksesi alkaneeseen syksyyn?

0