Yritykset pyrkivät kehittämään liiketoimintaansa ottamalla käyttöön uusia, aiempaa tehokkaampia järjestelmiä. Käyttöönotot eivät kuitenkaan aina suju ongelmitta.
Viime vuosina mediassa on ollut useita uutisia siitä, kuinka epäonnistunut järjestelmän käyttöönotto rampauttaa pahimmillaan koko liiketoiminnan (esimerkiksi: Oriola ei pystynyt toimittamaan elintärkeitä lääkkeitä, VR ei pysty myymään lippuja). Olen myös itse ollut urani aikana monenlaisissa käyttöönotoissa mukana – jopa sellaisissa, joissa kaikki ei ole mennyt ns. putkeen. Olenkin huomannut, ettei pelkkä järjestelmän toimittaminen asiakkaan hankinnan alussa kertomien määritteiden mukaan usein riitä. Käyttöönottoprojektit, joissa toimitaan tietojärjestelmälähtöisesti ovat lähes tuomittuja epäonnistumaan, kuten tämä Tuomioistuimen it-hanke kertoo. It-projektit ovat aina myös liiketoiminnan muutoshankkeita.
Esimerkiksi WFM*-työvuorosuunnitteluohjelmiston käyttöönotossa on aina ensisijaisesti kyse toiminnan kehittämisestä ja toimintatapojen muuttamisesta ja vasta toissijaisesti tietojärjestelmähankkeesta. Kyse ei ole pelkästä työvuorosuunnittelusta, vaan kokonaisvaltaisesta työvoiman hallinnan ohjauksesta. Siksi pelkkä tietojärjestelmän toimittaminen ei riitä, vaan tavoitteena on parantaa merkittävästi tuottavuutta. Käyttöönottoon tarvitaan nimenomaan aitoa ja rehellistä kumppania, joka pystyy ymmärtämään asiakkaan kokonaisprosessin sekä uskaltaa tarvittaessa liputtaa sellaiset asiat, jotka vievät asiakasta väärään suuntaan pois liiketoiminnan edun ajamisesta. Kumppanin pitää pystyä tukemaan toista silloin, kun omat jalat eivät vielä kanna ja olemaan valmis auttamaan tiukan paikan tullen.
Kumppanin pitää pystyä tukemaan toista silloin, kun omat jalat eivät vielä kanna ja olemaan valmis auttamaan tiukan paikan tullen.
Visma Numeronilla tuottavuuden kasvattamisen mahdollistavat keinot ja suositukset kartoitetaan ennen projektia tehtävässä esiselvityksessä. Esiselvityksessä muun muassa kuvataan asiakkaan henkilöstöhallinnon nykyprosessit, niiden kehittämiskohdat, asiakkaan työvoiman hallinnan tavoitetila sekä asiakkaan valmius lähteä henkilöstöhallinnan kehittämishankkeeseen. Projektia valmistellaan aina huolella WFM-käyttöönottomallin mukaisen projektisuunnittelu-vaiheen ajan. Niin projektinhallinnan kuin henkilöstöhallinnon asiantuntijamme auttavat asiakkaitamme koko projektin etenemisen ajan ja ovat valmiita tarttumaan ohjaksiin tiukan paikan tullen. Olen muun muassa itse entisenä työvuorosuunnittelijana ollut mukana auttamassa työvuorolistojen tekemisessä juuri ennen työvuorolistojen julkaisua tiukan aikataulun vuoksi. Teemme siis konkreettisesti yhdessä lopputulosta!
Tule mukaan WFM Forumiin 2.11.2017 kuulemaan, miten Oral Hammaslääkärit Oyj:ssä on rakennettu kokonaisvaltaista työvoimanhallinnan prosessia yhdessä Visma Numeronin kanssa. Oralin henkilöstöjohtaja Sara Purhonen kertoo tämän vuoden alussa käynnistyneestä WFM-käyttöönottoprojektista kokemuksiaan sekä antaa vinkkejä muille alkavien hankkeiden omistajille. Tätä tilaisuutta ei kannata missata! Lue lisää tapahtumasta.
*WFM =Workforce Management, Visma Numeronin työvuorosuunnitteluohjelmisto