Siirry sisältötekstiin

Kasvuyritys, oletko oman kasvusi pullonkaula?

Pienen kasvavan yrityksen arki on usein hektistä ja henkilöstön kädet täynnä tekemistä. Jokaisen työntekijän työpanoksella on aidosti suuri vaikutus yrityksen menestymiseen ja näin ollen se, mihin työntekijä aikaansa käyttää, korostuu. Yhtälailla työntekijöiden hyvinvointi ja motivaatio nousevat tärkeään asemaan. Mikä siis vaikuttaa työntekijän hyvinvointiin arjessa? Mikä pitää kasvuyrityksen tärkeimmän moottorin käynnissä?

Työskennellessäni itse kasvuyritysten parissa minulle kerrottiin, että yksi konkreettinen tapa vaikuttaa yrityksen menestymiseen on huolehtia siitä, että työntekijöillä on käytössään työkalut, joita he mielellään käyttävät päivittäin ja jotka tekevät heidän arjesta helpompaa. Erityisen paljon pidin siitä, kun kuulin erään asiakasyrityksemme kirjanneen visioonsa seuraavan lauseen: 

”Työntekijöillemme tulisi tarjota sellaiset työkalut, jotka nopeuttavat työntekoa ja tämän myötä he pääsevät kotiin joka päivä 15 minuuttia aiemmin.”

Koska kasvuyrityksessä henkilöstöön kiinnitetään paljon huomiota, ei yleensä jää epäselväksi, kun käytössä olevat työkalut eivät enää vastaa tarpeisiin. Liiketoiminnan kasvaessa, on manuaaliset toiminnot kyettävä automatisoimaan. Oikeanlaiset panostukset teknologiaan ovat avainasemassa, jos yritys haluaa jatkaa kasvun polulla. Muutoin työntekijän arki alkaa kulkea tahmeasti ja kotiin ei todellakaan päästä 15 minuuttia etuajassa, vaan työpäivän pituus muuttuu suoraan verrannolliseksi yrityksen menestymisen kanssa.

Toiminnanohjausjärjestelmä nousee lopulta jokaisessa kasvavassa yrityksessä ajankohtaiseksi. Tarve ymmärretään viimeistään silloin, kun myyjät käyttävät leijonanosan työajastaan muuhun kuin myymiseen. Tämä aiheuttaa luonnollisesti paljon turhautumista ja epämotivaatiota. Kasvuyritys elää myynnistä mutta ilman toimivia työkaluja, myyjät käyttävät kallisarvoista aikaansa esimerkiksi siihen, että saavat rahan konkreettisesti virtaamaan yrityksen sisälle.

Ei ole lainkaan utopistista, että kasvuyrityksessä myyjät jahtaavat teknisempiä kollegojaan saadakseen tiedon siitä, miten paljon työtunteja kului asiakkaiden X, Y ja Z käyttöönottoprojekteihin. Kuukauden lopussa yrityksen talousvastaava lähettää sähköpostia, jossa hän muistuttaa myyjiä laskutuksesta. Näkyvyyttä ei ole ja myyjät tuhlaavat aikaansa toimenpiteisiin, jotka hoituisivat nykyteknologian avulla paljon fiksummin.  

Tarve toiminnanohjausjärjestelmälle on kasvuyrityksessä todennäköisesti ymmärretty jo kauan ennen projektin lopullista konkretisoitumista. Kun kiire on läsnä arjessa, eikä selvää vastuuhenkilöä ole olemassa, päädytään projektia helposti siirtämään kuukausi kuukaudelta eteenpäin. Ymmärrän hyvin, että jatkuva kiire aiheuttaa noidankehän, josta ulospääsyä on vaikeaa nähdä. Mielestäni oleellista olisi kuitenkin pysähtyä miettimään, eikö projektin käynnistäminen palvelisi yrityksen kasvustrategiaa ja henkilöstön hyvinvoinnin ylläpitoa? Sanoisin myös, että kykenemättömyys liiketoiminnalle kriittisten prosessien automatisointiin on oman oksan sahaamista pitkällä aikavälillä ja vaarantaa koko yrityksen toimintakyvyn.

Lue seuraavaksi:
Opas: Vinkit kasvuyrityksille ERP-järjestelmän hankintaan
Luotatko rutiinit mieluummin ihmiselle vai automaatiolle?
Näin arvioit yrityksesi taloushallintoprosessin nykytilaa
Verkkolaskutus on viisaan valinta


Lue lisää Visman ratkaisuista toiminnanohjaukseen:

Suosituimmat