Siirry sisältötekstiin

Sinullahan on niin iso pää että siihen näitä hattuja mahtuu

Keskustelimme työkaverin kanssa toiminnan kehittämisestä. Keskustelun lomassa hän kommentoi suunnitelmiani: ”Sinullahan on niin iso pää että siihen näitä hattuja mahtuu”.

monta hattua
Ilpo Terho monta hattua

Tuohon lauseeseen kiteytyy paljon. Olemme tehneet yhdessä vuosia töitä ja minulle tuo lause merkitsee vahvaa luottamusta ja kunnioitusta.

Olen kokenut suurena rikkautena sen, että tiimissä on ollut aina hyvä yhteishenki. Vuosien aikana olen saanut tehdä monipuolisesti erilaisia tehtäviä ja oppia uusia asioita. Tänä aikana olen huomannut, että aktiivisella osallistumisella keskusteluun voi omalta osaltaan olla vaikuttamassa tiimin työkulttuurin kehittämiseen. Kaikki tämä kehittäminen ja eteenpäin meneminen riipuu tiimin tahtotilasta. Jos asenne on kaikilla se, että uusia ”hattuja” ei haluta ottaa vastaan eikä haluta lisää vastuuta, pysähtyy tiimin työkulttuurin kehittäminen. Uuden ”hatun” vastaanottaminen tarkoittaa väistämättä lisää työkuormaa. Olenko valmis heittämään itseni likoon jälleen kerran? Ehdottomasti kyllä. Tiedän, että matkaan mahtuu tuskallisia ja turhauttavia hetkiä. Tiedän, että matkan aikana saan kokea monta onnistumisen hetkeä. Tärkein kuitenkin kaikessa tunnemyllyssä on se, että haluan olla omalta osaltani kehittämässä tiimin työkulttuuria taas pykälän verran eteenpäin.

Miksi kehittää, kun kaikki on jo nyt hyvin?

Nykypäivän työelämä tuo jatkuvasti uusia haasteita. On pystyttävä ketterästi mukautumaan muuttuvaan työympäristöön. On kyettävä kokoajan tuottavampaan ja tuottavampaan tekemiseen. On hyvä välillä tarkastella kriittisesti tiimin toimintaa ja käydä siitä avointa keskustelua työkavereiden kanssa. Olen kokenut suurta rikkautta siinä, että työkavereiden kanssa voidaan avoimesti ja rehellisesti keskustella kaikesta. Kun joku asia ei mene toivotulla tavalla, otetaan asia välittömästi käsittelyyn ja koitetaan siinä hetkessä löytää asialle ratkaisu. Saamme usein kuulla kiitoksia ja kehuja, jotka vaikuttavat tiimin yhteishenkeen vahvistavasti. Olemme oikealla tiellä, mutta emme halua pysähtyä tähän. Tiimin yhteishenki kasvaa yhteisten kokemusten myötä. Tähän vaikuttaa myös se, että voimme luottaa työkaveriin. Kunnioitamme toinen toisiamme ja olemme valmiita auttamaan tarvittaessa.
Sinullahan on niin iso pää että siihen näitä hattuja mahtuu – kyllä vielä mahtuu hattuja ja olen valmiina.

Suosituimmat