Siirry sisältötekstiin

Excel laulaa yrittäjän yössä – lipsahduksesta paisuu lihava virhe

Enemmistöä suomalaisia yrityksiä johdetaan yhä manuaalisesti eri järjestelmistä keräiltävillä luvuilla. Ajan haaskauksen lisäksi se lisää riskiä virheisiin, joka kertautuessaan voi antaa hyvinkin väärän kuvan.

Visma

Monessa suomalaisessa yrityksessä ja etenkin tilitoimistoissa on väkerretty viime viikot ahkerasti tilinpäätöksiä. Tilinpäätös on oma urakkansa myös rutinoituneelle ammattilaiselle.

Osalle yrittäjistä tilinpäätöksen teko on jokavuotinen jännitysnäytelmä, joka ratkaisee muun muassa perheen lomamatkan. Tulos on tehty jopa yli vuosi sitten, mutta lopullinen tieto voi pahimmillaan tulla vasta paljon, paljon myöhemmin.

Vaikka tilinpäätöksen lopputulos on harvalle täysi yllätys, sisältyy siihen monessa yrityksessä jännitysmomentteja. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat yhä nopeammin, jolloin ohjenuora yrityksen johtamiseen löytyy yrityksen liiketoiminnan luvuista.

Suomalaiset yritykset elävät nyt nopeasti muuttuvassa maailmassa. Sitä taustaa vasten Visman Digitaalisesta indeksistä löytyvä tieto hätkähdyttää: tilanne on kohentunut viime vuodesta, mutta yhä keskimäärin vain 60 prosenttia yritysten ajantasaisten avainlukujen jatkuvasta tarkastelusta on digitalisoitu.

Virhe kertautuu Excel-viritelmissä

Enemmistöä suomalaisia yrityksiä johdetaan yhä manuaalisesti eri järjestelmistä keräiltävillä luvuilla. Yrittäjän yössä ei kuulu vieno kuorsaus vaan näppäimistön rapina, kun yrityksen ajantasainen tilanne selviää vain Excel-ajojen sarjalla. Ajan haaskauksen lisäksi se lisää riskiä virheisiin, joka kertautuessaan voi antaa hyvinkin väärän kuvan.

Jos liiketoiminta on tasaista, on tämä toimintamalli ”vain” ajan ja resurssien hukkaa. Pahimmillaan epätarkka askartelu koituu yrityksen kohtaloksi.

Jos yrityksellä on likviditeettiongelmia, on kassanhallinnan kannalta elintärkeää seurata liiketoiminnan kehittymistä reaaliaikaisesti. Näin yritys voi välttää ongelmien kärjistymisen, palkat saadaan maksettua ja lainat lyhennettyä.

Likviditeettiongelmat voivat johtua esimerkiksi investoinneista kasvuun. Kun rauta on kuuma, on luontevaa ottaa siitä kaikki irti. Pienelle yritykselle iso investointi on kuitenkin myös vaaran paikka, joka vaatii tiukkaa seurantaa ja pelisilmää.

Pahimmillaan epätarkka askartelu koituu yrityksen kohtaloksi.

Osaava tilitoimisto on kullanarvoinen

Yksinäisenä yönä firman taloustilannetta pohtiessa voi tuntea olonsa yksinäiseksi. Analyysia ja näkemystä kannattaa kysyä tilitoimistostasi. Kirjanpitäjä on rautainen ammattilainen, joka välittää yrityksestäsi ja tietää missä mennään.

Verojen ja maksujen hallinnan ja ennakoitavuuden lisäksi hyvä tilitoimisto on kullanarvoinen monella eri tapaa. Esimerkiksi kasvurahoitusta hakiessa tai yrityskauppaa suunnitellessa reaaliaikainen ja luotettava kirjanpito on välttämätön.

Tilitoimistolta ostettu nopea konsultointi voi auttaa yritystäsi pääsemään hankalista kapeikoista jälleen kasvun polulle. Tilitoimisto voi myös tarjota sinulle järkevät työkalut, joilla voit itse seurata graafisessa ja helpossa muodossa yrityksesi talouden kehitystä.

Ei muuta kuin talouden seuranta kuntoon ja kauppaa tekemään!

Suosituimmat