Siirry sisältötekstiin

Etätyötä ja etäkoulua – etäällä mutta silti yhdessä

“Kaikki on vinksin vonksin, tai ainakin heikun keikun”, lauloi Peppi Pitkätossu lastenlaulussa. Siltähän elämä saattaa nyt hiukan tuntua, kun tuttu, turvallinen ja kiireinen arki muuttui ykskaks kotoiluksi, etätyöksi ja etäkouluksi. 

Etätyö

“Kaikki on vinksin vonksin, tai ainakin heikun keikun”, lauloi Peppi Pitkätossu lastenlaulussa. Siltähän elämä saattaa nyt hiukan tuntua, kun tuttu, turvallinen ja kiireinen arki muuttui ykskaks kotoiluksi, etätyöksi ja etäkouluksi. Miten ylläpitää yhteishenkeä, vaikka kaikki ovatkin erillään omilla tahoillaan?

Joillekin etätyöhön siirtyminen ei tuo arkeen mitään uutta, moni työskentelee kotitoimistolta käsin satunnaisesti, osa ihan kokoaikaisesti. Uusi työaikalaki teki muutenkin työn tekemisen joustavammaksi – myös ajan ja paikan suhteen. Yhteydenpitoon työkavereiden kanssa on olemassa monenlaisia työkaluja, ja uusi aikakausi innostaa kehittelemään vielä lisää tapoja yhteisiin etähetkiin. 

Meillä Vismalla on mm. luotu erilaisia chat-huoneita, yhteisiä kahvihetkiä ja jaettu arjen yhteisiä haasteita sanoin ja kuvin nyt kun myös lapset ovat kotona. Yhteinen etäarki on jopa lisännyt tiimihenkeä ja erilaisia innovaatioita, jotka molemmat kuuluvat myös yrityksen arvoihin. 

Kun toimiston sähköpöytää ei ole kotona, vain mielikuvituksella on rajat. Ergonomisempia ratkaisuja on innovoitu tekemällä seisomatyöpisteitä mm. silityslaudasta, pöytärakennelmista ja peliautomaatista ja kuvia keksinnöistä on jaettu kollegoille.

Yhteisömanagerina (Community Manager) Visma Enterprisella työskentelevä Marko Suomi on tottunut tekemään töitä myös etänä. Työssään hän pyrkii mahdollistamaan asiakkaille yhteisen alustan yhteydenpitoon ja ajatustenvaihtoon,  nyt viime aikoina myös sisäisen viestinnän kehittäminen on tullut yhä tärkeämmäksi.

Markon TOP3 vinkkiä etäpäiviin, oli kyseessä sitten työnteko tai vaikka koulunkäynti:

1. Aloita päivä kävelymatkalla

Lyhyt n. 15min. kävelylenkki aamulla ennen töiden tai opiskeluiden aloittamista aloittaa päivän reippaasti ja siirtää ajatukset pikkuhiljaa tulevien tehtävien pariin. Raitis ilma aktivoi ajatukset liikkeelle.

2. Huolehdi säännöllisestä arkirytmistä

Päivän aloituksen ja lopetuksen lisäksi pidä myös taukoja riittävästi. Selkeä lounastauko ja pienemmät tauot myös aamu- ja iltapäivällä rytmittävät päivää. Tee vaikka lounastreffit kollegan tai kaverin kanssa videoyhteyden välityksellä tai isomman porukan kanssa etäkahvit. 

3. Pidä huolta kunnostasi

Pidä “liikuntatunnit” ja välitunteja työjärjestyksessäsi. Valitse itsellesi sopivaa liikunnalista aktiviteettia joko kotona tai ulkona ainakin muutaman kerran viikossa. Kannattaa myös koneella istumisen sijaan pitää välillä kävelypalavereita, ne onnistuvat hyvin etänäkin. Ota myös tavaksi, että kun soitat puhelimella, nouse ylös ja kävele samalla.  

Yhteiset haasteet yhdistävät

Visma Enterprisen Communications Specialist Jenny Widlund työskentelee monenlaisen viestinnän parissa. Hän seuraa myös päivittäin työnsä puolesta sosiaalista mediaa. Haasteet yhdistävät ihmisiä, ja somessa vinkkejä ja apua on helppo jakaa monesta asiasta kuten etätyöstä, etäkoulusta ja siihen liittyvistä työkaluista, esimerkiksi Wilmasta. Sosiaalinen media on toki nimensä mukaan sosiaalista, mutta samalla kirjoitetun viestinnän kanssa saattaa törmätä tilanteisiin, joissa kärpäsistä kasvaa helposti härkäsiä. Vaikka kivoja emojeita onkin pilvin pimein, se on silti kasvotonta eivätkä tunteet silti aina kirjoitetuissa viesteistä välity. Jennyn omat vinkit etäpäivien vuorovaikutukseen liittyvätkin ihan perinteisiin asioihin: 

“Tekniikka mahdollistaa paljon yhdessäoloa, ja lähemmäksi kaverit ja kollegat tulevat, kun pidät etäpalaverissakin rohkeasti kameran päällä. Näin pääset näkemään työ- tai koulukavereita ja keskustelut sujuvat luontevammin. Samalla voit antaa muille uuden näkökulman itseesi siinä omassa lempparihupparissasi. Eikä pidä unohtaa, että omalla älypuhelimella pystyy myös soittamaan ihan perinteisen puhelun!”

Entä sitten koulunkäynti?

“Uusi viesti Wilmasta”, “16 lukematonta viestiä Wilmasta”…

Koulujen sulkeuduttua viestintä kotien ja koulujen välillä on noussut ihan uudelle tasolle. Paljon tietoa koulunkäynnistä kulkee nyt Wilman kautta. Nyt on selkesti alkanut Wilman tähänastisen olemassaolonsa kiireisimmät ajat. Kotona opiskellessa Wilma ei ehkä ilmoita kovin herkästi erilaisista tuntimerkinnöistä. Nyt kun vanhemmat muutenkin pääsevät mukaan etäkoulun elämään, kuka enemmän ja kuka vähemmän, Wilman lisäksi vanhemmat myös itse pääsevät antamaan suoraa palautetta “opiskelijoilleen”. 

Miten saada yhteistyö lasten, vanhempien ja opettajien kesken mahdollisimman sujuvaksi etäkoulussa?  Perheissä on sovittava uudenlaisista pelisäännöistä, välitunneista, ruokailuajoista, jne.  Vanhempien ei tarvitse korvata opettajaa, mutta monenlaisia neuvoja tarvitaan jo esim. tietokoneen käyttöön liittyvissä asioissa.

Kun perheen kuusi kouluikäistä lasta siirtyivät etäkouluun, antoi Visman koululiiketoiminnan avainasiakkuuspäällikkö Janne Lumme, itselleen myös väliaikaisen tittelin “kotikoulun rehtori”.  Koulutukseltaan Janne on opettaja ja taustalta löytyy myös monipuolisesti kokemusta koulun ja pedagogiikan digikehittämisestä. Kun kotona on monta koululaista, tulee etätyötä ja etäopetusta tarkasteltua myös huoltajan roolista.

Jannen vinkit etäkoulunkäyntiin sekä miten vanhemmat voivat osallistua siihen:

1. Suunnittele yhdessä lasten kanssa

Kootkaa perheen aikataulut yhteen näkyville. Sopikaa vastuista. Joustoa tarvitaan ja minuuttiaikataulu ei useinkaan toteudu. Mutta yhteiset raamit helpottavat jokaisen elämää.

2. Ole kiinnostunut

Osoita lapselle kiinnostusta, mitä kouluun kuuluu ja mitä tänään on touhuttu. 

3. Ole armollinen – itsellesi, lapselle ja opettajalle

Kehu, kiitä ja kannusta. Myös korjaavaa palautetta voi antaa, mutta pyri ratkaisuhakuisuuteen. Mieti, miten voisit itse olla osa ratkaisua. Muutostilanne on kuormittava kaikille, kun aikaan liittyy paljon muutosta ja epävarmuuttakin. ”Satu ja syli” ovat parhaita apuja pienten lasten murheisiin. Soveltaen sopii myös isommille koululaisille.

Suosituimmat