Siirry sisältötekstiin

Soveltuuko Chromebook yrityskäyttöön?

15 tunnin akkukesto, 2 sekunnin käynnistymisaika, ylivertainen tietoturva ja helppous houkuttelee, mutta onko Chromebook jo valmis yrityskäyttöön?

ChromeOS
ChromeOS

Yhteenveto

Chromebook oli positiivinen yllätys. Pelkistetty ja kevyt käyttöjärjestelmä on helppo oppia ja sen sovellusvalikoima on yllättävän laaja. Rajoitustensa takia sitä ei voi suositella varauksetta, mutta vastapainoksi se tarjoaa ylivertaisen tietoturvan, ylläpidon ja helppouden.

Kenelle: työntekijöille, joiden päivittäiset työkalut ovat jo pilvipalveluita. Chromebook soveltuu erinomaisesti myös yhteiskäyttöön.

Kenelle ei: työpöytäsovellusten käyttäjille – erityisesti ääni- ja graafista editointia tekeville.

VahvuudetHeikkoudet
+ Tietoturva– Ei Win/Mac-sovelluksia
+ Käynnistymisnopeus– Offline-käytön rajoitukset
+ Akkukesto– Tulostin- ja VPN-rajoitukset
+ Käytön helppous– Ei Java-tukea
+ Ylläpito

Johdanto

Työskentelen toimitusjohtajana 130 hengen ohjelmistoyrityksessä. Moni yhtiössämme käyttää Mac-koneita, mutta enemmistö – minä mukaan lukien – on tottunut käyttämään Windowsia. Ennen minua kukaan ei ollut vielä siirtynyt Chromebookin käyttäjäksi.

Päätin ryhtyä koekaniiniksi, koska käytän enää hyvin vähän asennettuja työpöytäohjelmistoja. Lisäksi minua houkutteli Chromebookin mainostettu nopeus, tietoturva ja akkukesto. Yhtiömme omat tuotteet ovat selainkäyttöisiä, joten Chromebook kiinnosti myös imagosyistä.

Pyrin tässä jutussa keskittymään asioihin, jotka askarruttivat minua yrityskäyttäjänä: käyttöönotto, tietoturva, sovellustarjonta ja offline-käyttö. Toivottavasti tästä on apua muillekin.

Chromebookin valinta

Markkinoilla on paljon edullisia 200-400 € hintaisia laitteita. Vaikka ensimmäiset Chromebookit lanseerattiin jo 2011, yrityksille suunnattuja tuotteita on alkanut ilmaantumaan vasta lähiaikoina. Itse päädyin valitsemaan Dell Chromebook 13 kosketusnäytöllä. Hiilikuitupintainen laite näyttää laadukkaalta ja siinä on 15 tunnin akkukesto, reilusti tehoa ja erinomainen näppäimistö. Haittapuolena on 1,6 kg:n paino. En kirjoita tarkempaa arviota Dellistä, koska sellainen löytyy jo täältä: https://www.engadget.com/2015/10/16/dell-chromebook-13-review/

Chromebook
Dell Chromebookiin ei ole saatavilla telakkaa, joten käytän monitoria USB-hubina.

Ulkoisen näytön kanssa kannettavan luukun voi sulkea, jolloin Chromebook muuttuu “Telakoituun tilaan”. Chromen oma näppäimistö on kerrassaan nerokas. Toivoisin saavani sellaisen myös ulkoiseksi näppäimistöksi (numeronäppäimistön kanssa), mutta toistaiseksi niitä ei ole vielä saatavilla Suomessa ja jenkkiversiotkin oli myyty loppuun Amazonissa.

Chromebookin näppäimistö
Chromen näppäimistössä CAPS LOCK on korvattu Google-haulla ja F1-F12 -näppäimet toimintopainikkeilla. Virtapainike on tuttu Macbookeista.

Käyttöönotto ja tietoturva

Kone käynnistyi ilman asennuksia ja WLAN-salasanan syöttämisen jälkeen pääsin kirjautumaan sisään Googlen tunnuksilla. Minulla oli automaattisesti valmiina kaikki kirjanmerkit ja jopa aiemmin käyttämäni www-selaimen laajennukset. Myöskään käyttöjärjestelmän asetuksia ei tarvinnut säätää eikä niitä edes ole kovin paljon saatavilla – ei edes komentoriviltä (crosh).

Viime vuosina Windows-työkoneessani on ollut enää hyvin vähän asennettuja ohjelmistoja. Microsoft Officen ja Outlookin tilalle tuli jo pari vuotta sitten Googlen työkalut ja dokumenttien arkistointi siirtyi Google Drivelle. Tämän ansiosta Chromebookin käyttö tuntui luontevalta heti alusta alkaen. Chromebookin käytön helppous on verrattavissa iPadiin.

Chromebook on automaattisesti kryptattu käyttäjäkohtaisesti, varmuuskopiointi tapahtuu pilvipalveluissa eikä erillistä virustorjuntaohjelmaa tarvita. ComputerWorldin tietoturva-asiantuntija toteaa: “Without question, a Chromebook is safer than Windows, OS X, Linux, iOS or Android.

Sovellukset

Myönnetään, että viime vuosien ajan olen yhä ollut riippuvainen viidestä työpyötäsovelluksesta: Excelistä, Paint Shop Prosta, Spotifystä, Laskimesta ja Notepadista (kyllä vain!). Lähdin siis ensimmäisenä etsimään niiden korvaajia.

Positiivisena yllätyksenä Chromen sovelluskaupasta löytyy valtavasti vaihtoehtoja ja niiden asentaminen on verrattavissa Applen App Storeen. Sovellukset on pääosin ilmaisia, asentuvat sekunneissa ja löytyvät yhdestä paikasta. Osa sovelluksista toimii myös offline-käytössä. Kannattaa huomioida, että pian Chromebookeihin pääsee asentamaan myös Android-sovelluksia, joka oli pääsyy painavamman kosketusnäytöllisen koneen valintaan.

Chrome Web Store
Google Web Storen on kattava ja pian saatavilla on myös Android-sovellukset.

Positiivisena yllätyksenä Chromebookilla voi editoida Excel-dokumentteja ilman, että ne täytyy muuttaa Googlen formaattiin. Monimutkaisiin editointeihin kuten makroihin se ei pysty. Spotify toimii yhtä hyvin kuin Windows-versio, mutta siinä ei ole offline-käyttöä. Notepadille, laskimille ym. löytyi hetkessä aiempaa paremmat vaihtoehdot, jotka toimivat myös offline.

Jäin kuitenkin kaipaamaan hyvää ja helppokäyttöistä kuvankäsittelyohjelmaa. Parhaimmat tuotteet kuten Pixlr on tehty Flashilla, joka tuo omat ongelmat – esim. kuvia ei voi copy-pasteta muista lähteistä vaan ne pitää ensin tallentaa ja avata kyseisellä ohjelmalla. Muutenkaan en suosittele graafista työtä tekeviä hyppäämään ensimmäisten joukossa Chromebookin käyttäjiksi.

Spotify
Spotifyssä on hankala huomata eroa Windows-versioon.

Kannattaa huomioida, että Chromebook ei tue Javaa, jota on käytetty joissakin yrityksille suunnatussa SaaS-ohjelmistoissa, joten tällaisten tuotteiden käyttö ei onnistu Chromebookilla. Varmistin, että ainakin Netvisor, Severa, Maventa, Navita ja Onnistuu.fi toimivat ongelmitta.

Offline-käyttö

Akkukeston ja tietoturvan puolesta Chromebook on ihanteellinen ratkaisu matkatyöläiselle. Yhden päivän työmatkalle ei tarvitse ottaa laturia mukaan. Ikävä kyllä Chromebook on erittäin riippuvainen nettiyhteydestä. Netin katvealueella työnteko loppuu samalla sekunnilla ilmoitukseen “Trying to connect…”

Google mainostaa, että offline-tilassa voi mm. kirjoittaa sähköposteja, selata kalenteria, editoida dokumentteja, katsella videoita ja kuunnella musiikkia. Tämä ei kuitenkaan onnistu ilman ennakkovalmisteluja. Dokumenttien offline-käsittely edellyttää Google Driven dokumenttien kopioimisen offline-versioiksi ja sähköpostissa Gmail Offlinen käyttöä.

Google Drive Offline
Google Driven offline-käyttö vaatii vain yhden rastin asetuksiin – kunhan sen muistaa tehdä ennakkoon.

Sovelluskaupasta voi rajata sovellukset sen perusteella mitkä ovat saatavilla offline, mutta enemmistö ei ole. Tilanne saattaa parantua olennaisesti sitten, kun Chromebookiin voi asentaa Android-sovelluksia. Oletettavasti suurin osa Android-sovellukset toimii myös offline-tilassa.

Tulostimet, tiedostopalvelimet ja VPN

Nämä kolme asiaa ovat vähitellen katoamassa yrityksistä, mutta tällä hetkellä niitä on lähes kaikilla – niin myös meillä.

Google on alkanut suunnata Chromebookia vahvemmin yrityskäyttöön. Alkukesästä Google julkaisi sovelluksen, joka mahdollistaa kytkeytymisen Windows-kansioihin. Se toimii asiallisesti. Windows-kansioista voi mm. suoraan editoida Excel-dokumenttia alkuperäisessä formaatissa ilman, että siirtyy Googlen pilveen. Tässä on kuitenkin rajoituksensa sillä osa Excelistä ei näy oikein ja salasanalla suojattuja Excel-tiedostoja ei pysty avaamaan Chromebookilla. Dropbox-tilit ja muut pilvipalvelut voi kytkeä helposti ja käyttö on varsin sujuvaa.

Chrome OS Network File Share
Chrome löytää myös jaetut Windows-kansiot.

VPN on tarpeellinen etätyössä ja työmatkoilla, jos yrityksen intra tai dokumenttipalvelin sijaitsee toimistolla. Chromebook tukee VPN-protokollista OpenVPN:ää ja L2TP:tä, muttei PPTP:tä. PPTP on tietoturvaltaan huonoin, mutta kaikkein käytetyin. Eli jos yrityksenne VPN-protokolla on PPTP, Chromebookilla ei saa aikaiseksi VPN-yhteyttä.

Chromebookilla voi tulostaa vain Google Cloud Print -tulostimiin. Tulostinta ei voi liittää Chromebookiin edes USB-johdolla. Täältä voi tarkistaa onko nykyinen tulostin Cloud Ready. Toinen vaihto on tulostaa perinteiseen tulostimeen PC/Mac-koneen kautta, johon löytyy ohjeet samasta linkistä. Kyseisen koneen täytyy olla päällä, jotta tulostaminen onnistuu. Jätin itse tulostimen kokonaan asentamatta ja pyrin tästä lähtien arkistoimaan & allekirjoittamaan kaikki sopimuksetkin sähköisesti onnistuu.fi ja contrtactzenin kaltaisilla palveluilla.

Johtopäätökset

Chromebook yleistyy vauhdilla. Yhdysvalloissa Q1/2016 aikana Dell, HP ja Lenovo myivät enemmän Chromebookeja kuin Apple Mac-koneita. Amerikkalaiset koululaiset eli seuraava työsukupolvi käytti jo vuosi sitten enemmän Chromebookeja kuin Windows- tai Mac-koneita. Chromebook tulee varmasti yleistymään yrityskäytössä, mutta vielä nykyisin Chromebook ei rajoitustensa takia sovellu yrityksen ainoaksi tietokoneeksi.

ChromeOS:n käyttöä voi kokeilla myös hankkimalla sadan euron hintaisen Asus Chromebit -tietokoneen. Se on on vain suklaapatukan kokoinen, mutta riittävän tehokas pyörittämään koko käyttöjärjestelmää. Windows on liian raskas käyttöjärjestelmä tikku-PC:lle, mutta ChromeOS toimii sujuvasti. Tikku liitetään suoraan videotykkiin, monitoriin tai televisioon. Langattomalla hiirellä ja näppäimistöllä se soveltuu esimerkiksi neuvotteluhuoneen esitystietokoneeksi. Löydät kattavamman arvostelun Digital Trendsin sivuilta.

Chromebit
Asus Chromebit on täysiverinen 12 cm pitkä Chrome-tietokone.

Chromebook on ylittänyt odotukset monella tapaa. Jään kaipaamaan Windows-koneesta vain kuvankäsittelyohjelmaa, Excelin makroja ja yhden nettipalvelun osalta Java-tukea. Niiden takia joudun todennäköisesti säilyttämään varakonetta, mutta päivittäisessä käytössä parissa sekunnissa käynnistyvä, helppokäyttöinen, tietoturvallinen ja hyvällä akkukestolla varustettu Chromebook on ykkösvalintani.

Suosituimmat