Siirry sisältötekstiin

Business Analyst -harjoittelijana Vismalla

Kesä Visma L7 -tuotekehityksen harjoittelijana

Suomen kesä ei ole tunnetusti pitkä ja joidenkin mielestä kesä ohitettiin tänä vuonna sään puolesta kokonaan heinäkuun ollessa kylmin 21:een kesään. Joinain kesäaamuina sai heinäkuussakin laittaa pipon päähän, ennen kuin lähti pyörällä rullailemaan Harjun mäkiä Lutakkoon Visman Jyväskylän toimipisteelle. Toimistolla ei sentään onneksi tarvinnut palella.

Kun aloitin kolme kuukautta kestäneen kesätyöni Visma Software Oy:llä, tuntui jo heti ensimmäisenä päivänä siltä, ettei kyseessä ole vain lyhyt määräaikainen työ. Kaikki kollegat ottivat lämpimästi vastaan ja heti sai tuntea kuuluvansa porukkaan.

Heti työn touhuun ja konkreettisiin kehitystehtäviin

Pääsiin työskentelemään Jyväskylän toimipisteeseen Visma L7 -toiminnanohjausjärjestelmän kehitystiimissä Business Analyst -harjoittelijan tehtävissä. Kehitystiimillä on järjestelmän toiminnallisuuden varmistamisen lisäksi kehitysprojekteja, joiden tarkoitus on kehittää ja parantaa järjestelmää. Yksi työtehtävistäni olikin testata uutta Ostolaskujen maksatus -sovellusta ja kirjata ylös sen mahdolliset puutteet.

Testaaminen on myös usein paras tapa oppia käyttämään jotain uutta ja tämän johdosta sainkin tehtäväkseni kirjoittaa sovelluksen käsikirjan. Kuulosti se kuinka tylsältä tahansa, oli käsikirjan kirjoittaminen todella antoisaa. Tähän vaikutti osaltaan se, että sain itse päättää rakenteen ja tavan, miten käsikirjan kirjoitan. Hyvän ohjeen kirjoittaminen on yllättävän vaikeaa. Lopulta syntyi kattava 49 sivuinen opas, jota yksikään käyttäjä tulee tuskin koskaan lukemaan sanasta sanaan, mutta josta käyttäjät etsivät tarvittaessa lisätietoja. Käsikirjan onkin oltava rakenteellisesti selkeä ja sieltä täytyy olla helppo etsiä haluamaansa asiaa. Onneksi tiimissä oli useampi BA, joilta sain tarvittaessa ohjeita, miten käsikirjasta saadaan rakenteellisesti hyvä ja asiasisällöltään kurantti.

Toinen projekti, joka laitettiin kesällä käyntiin, oli Ostolaskujen ylläpito -sovelluksen uusiminen. Kun jotain lähdetään uudistamaan, tulee ensin tietää mitä kehitystarpeita nykyisessä sovelluksessa on. Sainkin tehtäväkseni analysoida asiakkailta tulleita kehityspyyntöjä ja dokumentoida niistä selkeät vaatimukset. Vaatimukset käytiin tiimin kanssa myöhemmin läpi ja pohdittiin, miten toteuttamiskelpoinen tai tärkeä mikäkin vaatimus on. Vaatimusten pohjalta sain aloittaa uuden sovelluksen käyttöliittymän suunnittelun, josta tein erilaisia versioita.

Joustavat työtavat sekä mukavan rento ja auttavainen työyhteisö

Kaikin puolin oli ilo nähdä miten menestynyt asiantuntijaorganisaatio toimii. Kesätyöntekijänäkin sain tehdä joustavasti niitä töitä, joita oli suunnitellusti tarkoitus saada kesän aikana tehtyä – omatoimisuutta arvostettiin. Sain itse rytmittää tekemistä ja tyylikin oli vapaa – tuottavuus ratkaisi. Lisäksi työyhteisö Jyväskylän toimipisteessä oli todella mukava. Ei tarvitse ihmetellä, miksi siellä on moni viihtynytkin jo vuosia. Itse toimistokin sijaitsee mainiolla paikalla Lutakossa Jyväsjärven tuntumassa. Näinpä myös Suomipop-festivaalin aikaan toimiston ikkunasta suoraan backstagelle kun artistit odottelivat keikkaansa.

Joskus kuulee kesätöissä olleiden harmittelevan, kun ei ehdi nauttimaan kesän lämmöstä. Tänä kesänä se ei ollut varmaan kenelläkään ongelma, mutta minun puolestani heinäkuu olisi voinut olla lämpimin 21:een kesään, enkä siltikään vaihtaisi (työ)päivääkään pois.

Matias Kostiainen

Suosituimmat