Siirry sisältötekstiin

IT-budjetit kuriin investoimalla

Harva yrityspäättäjä pystyy kysyttäessä määrittelemään investointien suoran liiketoimintahyödyn. Kokosimme tähän kirjoitukseen 5 vinkkiä IT-kulujen hallinnointiin ja kohdentamiseen.

IT-Budjetit kuriin investoimalla

Yritysten vuosittaisiin IT-budjetteihin kohdistuu jatkuvasti kasvupaineita. Silti harva yrityspäättäjä pystyy kysyttäessä määrittelemään investointien suoran liiketoimintahyödyn. Oikein kohdennettuna pilvipalvelut saattavat olla ratkaisu IT-investointien kurissa pitämiseen.

Tässä 5 vinkkiä IT-kulujen hallinnointiin:

1. Minimoi tai eliminoi IT-resurssit

Kuinka monta IT-asiantuntijaa yrityksesi työllistää? Pilvipalvelut mahdollistavat sen, että suurin osa taloushallintojärjestelmän IT-vastuusta on ulkoistettu ja myös paikallisten työasemien ylläpitotarve vähenee. Omien ja ostettujen IT-resurssien tarve vähenee rajusti.

2. Tehot heti käyttöön

Joudutaanko järjestelmäpäivitykset tekemään ilta-aikaan, jotta vältetään katkot työskentelyssä? Pilvipalveluiden ansiosta käytössäsi ovat aina uusimmat järjestelmäversiot ja toiminnallisuudet. Päivityksiin kuuluu usein myös testipäivitys, joka täytyy hyväksyä ennen kuin uusi versio tulee tuotantokäyttöön. Näin pysytään selvillä siitä, milloin uusi ohjelmaversio otetaan käyttöön.

3. Huomioi takaisinmaksuaika

Mikä on yrityksen viimeisimmän IT-investoinnin takaisinmaksuaika? IT-investoinnit nähdään usein pakollisena kuluna eikä takaisinmaksuaikaa edes välttämättä aina lasketa. Pilvipalveluissa kulut kääntyvät tuotoiksi erittäin nopeasti:

  • Laitteistoja ei tarvitse hankkia eikä määritellä. Laitteistojen käyttöikä pitenee eikä paikallisia asennuksia tarvitse tehdä
  • Palvelun käyttöönottoasetusten tekemiseen kuluva aika on huomattavasti lyheempi
  • Käyttöönotto yleensä nopeampaa, koska palvelun toimittaja vastaa teknisestä ympäristöstä
  • Ennakkoinvestointi on pienempi, koska laitteistoja tai ohjelmistoja ei tarvitse ostaa

4. Ei lisäkuluja päivityksistä

Pilvipalvelut ovat parhaimmillaan osa yrityksen riskienhallintaa. Ennakoitavuus paranee ja yllätyspäivityksiltä sekä -laskuilta vältytään. Pilvipalveluihin sisältyy erilaisia ylläpitopalveluita kuten versiopäivityksiä, huoltopaketteja sekä pikakorjauksia. Muutokset toteutetaan toimistoaikojen ulkopuolella eivätkä ne vaikuta palveluiden käyttöön.

5. Maksa siitä mitä käytät

Monista järjestelmän osista ja ominaisuuksista tyypillisesti vain puolet ovat käytössä, loput toiminnallisuudet kuuluivat pakettiin vaikkei niiden käytölle olisikaan aitoa tarvetta. Pilvipalveluissa kiinteitä kuluja on vähän ja muut kustannukset perustuvat käyttöön: maksat ainoastaan käytetyistä sovelluksista ja IT-resursseista. Skaalautuvuus tuo joustavuutta ja lisää kustannusten hallintaa toiminnan kasvaessa, taantumassa tai kausivaihteluiden aikana.

Lue seuraavaksi:
Opas: Toimitusjohtajan tietopaketti ERP-projektista
Opas: ERP-projektiin valmistautuminen
Ymmärrä ekosysteemi hankittavan ohjelmiston ympärillä

Suosituimmat