Siirry sisältötekstiin

Anna aivojen levätä, kurita kroppaa

Jatkuva kiireen tunne voi aiheuttaa stressiä ja tehdä työelämästä pelkkää päivästä toiseen selviytymistä.  Työstä palautuminen on elinehto sille, että esimerkiksi vaativaa asiantuntijatyötä on ylipäätään mahdollista tehdä täydellä kapasiteetilla. Palautumistapoja on monia ja tärkeintä on tunnistaa niistä itselleen sopivimmat.

Hyppy

Jatkuva kiireen tunne voi aiheuttaa stressiä ja tehdä työelämästä pelkkää päivästä toiseen selviytymistä.  Työstä palautuminen on elinehto sille, että esimerkiksi vaativaa asiantuntijatyötä on ylipäätään mahdollista tehdä täydellä kapasiteetilla. Riittävä vireystila tarvitaan, jotta työtä voi tehdä tehokkaasti ja tarkasti.

Kun työ on stressaavaa eikä palautumista tapahdu, voi tilanteesta seurata pahimmillaan työuupumus. Uupumisen yleisyyttä ja palautumisen puutetta ei ole Suomessa seurattu tarkasti, mutta työterveyslaitoksen mukaan silloin tällöin esiintyvä unettomuus on kuitenkin kaksinkertaistunut viimeisten 30 vuoden aikana.

Liikunta tehostaa sekä kehon että mielen palautumista

Työstä palautumisen keinoja on monia. Se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi kaikille. Pääasia on tunnistaa omalle mielelle sopivimmat keinot. Kun ajatus ei pyöri vuorokauden läpeensä vain työn ympärillä, saa vaikeiltakin tuntuviin asioihin uuden perspektiivin.

Mitä paremmin omaa mieltä osaa hallita, sitä helpompaa  palautuminen on. Itse liputan vahvasti liikunnan puolesta. Samalla kun mielen palautuminen tuottaa hyvän mielen hormoneja, liikunta tuo valtavasti iloa, positiivista energiaa ja terveyttä elämään.

Mistä aikaa ja energiaa liikkumiseen?

Vapaa-aika kuluu monen työssäkäyvän  kohdalla täysin perheen ehdoilla – arjen pyörityksessä.  Hektinen elämä on helppo tekosyy jättää oma hyvinvointi huomiotta. Usein aloittamisen vaikeus onkin  suurin este kaikelle muutokselle.

Kokosin muutamia vinkkejä, miten liikunnan voi saada juurrutettua osaksi arkea ja työstä palautumista:

  • Ota omaa aikaa ja lähde vaikka vain 15 minuutin kävelylenkille. Kävelylenkillä jos missä on helppo jäsennellä ajatuksia.
  • Jos tuntuu, että aikaa tai vaadittavaa energiaa ei iltaisin löydy, kokeile aamulenkkiä tai nipistä lounastauosta vartti ulkoiluun – pitäkää kollegan kanssa vaikka palaveri kävellen!
  • Kokeile rohkeasti uusia liikuntamuotoja – et voi tietää mistä pidät, ellet kokeile.
  • Hakeudu ohjatuille tunneille, jos haluat ulkoistaa kaiken ajattelun.
  • Sovi liikuntatreffit – pidät yllä ystävyyssuhteita, eikä sovitusta tule niin helposti luistettua.
  • Jos välillä laiskottaa, niin laiskottele hyvällä omatunnolla. Toimii täydellisesti palautumiseen!

Jos haet pitkäaikaista muutosta, älä aseta liian suuria tavoitteita heti alkuun ja ole armollinen itsellesi – pienistä lipsumisista ei kannata masentua ja luovuttaa, vaan senkun hyppää takaisin rutiineihin. 

Suosituimmat