Siirry sisältötekstiin

Näkökulmia tulorekisteriin

Tulorekisteri herättää monenlaisia tunteita eikä ongelmitta ole selvitty. Suuren kokoluokan muutokset vaativat hyvän suunnittelun lisäksi pitkäjänteisyyttä ja aikaa, yhteistyötä ja kehittämistä unohtamatta. Yllätyksiä ja haasteita ilmenee puolin ja toisin, uuden oppiminen ja uusien asioiden jalkauttaminen nielevät aikaa ja voimia.

Moni muistaa lapsuudestaan hiekkakakkujen teon. Lorun myötä kurkattiin, millainen kakku ilmestyy, kun ämpärin nostaa. Uutta kakkua kokeiltiin, ehkä hiekkaa hieman lisäten tai kovemmin lapiolla taputtaen, kunnes ennemmin tai myöhemmin kakku onnistui riemunkiljahdusten kera.

Hiekkakakkujen teko on varsin kaukana arjen työelämästä, mutta jotain siitäkin voi oppia, ehkä kärsivällisyyttä ja lopulta onnistumisen iloa? Riemunkiljahduksia ei tulorekisterin tiimoilta ole juurikaan kajahdellut. Muutos entiseen on suuri, se herättää monenlaisia tunteita eikä ongelmitta ole selvitty. Suuren kokoluokan muutokset vaativat hyvän suunnittelun lisäksi pitkäjänteisyyttä ja aikaa, yhteistyötä ja kehittämistä unohtamatta. Yllätyksiä ja haasteita ilmenee puolin ja toisin, uuden oppiminen ja uusien asioiden jalkauttaminen nielevät aikaa ja voimia.

Ei voi kieltää, etteikö viranomaisilmoittamisen yksinkertaistaminen kuulosta hyvältä asialta. Ohjelmistotoimittajan näkökulmasta tulorekisteriraportoinnin sujuvuutta edesautetaan mm. automatisoimalla ilmoittamista, tukemalla laajempaa tietosisältöä pakollisten tietojen lisäksi ja tarjoamalla ohjelmistokoulutusta ja ohjeistusta. Tämä on kuitenkin vain sivurooli, yksi osa kokonaisuutta. Yksilöt ovat pääroolissa muutosten läpiviennissä, työskentelevätpä he tiedon vastaanottajilla, lähettävänä tahona tai esim. ohjelmistotoimittajalla. Päärooli on myös työnantajilla ja esimiehillä muutoksen jalkauttamisessa.

Työssä ja työuralla tapahtuvat muutokset vaikuttavat yksilön ammatilliseen identiteettiin, osa vahvistaen, osa heikentäen sitä. Palkkahallinto on Tulorekisterin kaltaisissa muutostilanteissa kovilla, helpolla ei ole päässyt myöskään esim. tulorekisterin asiakaspalvelu. Tekniikkaa ja välineitä kehitetään, mutta pidetäänhän huoli myös yksilöistä?

Palkansaajan näkökulmasta katsottuna muutos vaikuttaa hyvältä. Omat tulotiedot palkkatietojen osalta ovat selkeästi ja ajantasaisesti nähtävillä, myöhemmin myös etuus- ja eläketiedot saadaan mukaan. Muutoksella on positiivinen vaikutus myös esim. etuuspäätösten käsittelynopeuteen. Mikäli tuloja kertyy eri työnantajilta, löytyvät tiedot kootusti yhdestä paikasta. Usein matkalaskut käsitellään erillisessä järjestelmässä, eivätkä päivärahat ja km-korvaukset tällöin näy palkkalaskelmalla. Tulorekisteri kerää nämäkin tiedot samaan paikkaan muiden tulojen kanssa.

Matka reaaliaikaisuuteen ottaa isoja harppauksia ja palapelin palaset löytyvät pikkuhiljaa yhdestä laatikosta. Käsitys omista ansioista ja verotuksesta ehkä rakentuu helpommin tällä tavoin. Joko olet käynyt katsomassa Tulorekisteristä omia tulotietojasi?

Valmista ei tule kerralla, kehitettävää löytyy, mutta tekeminen jatkuu tavoitteena se hyvä kakku.

Sinulle suositeltuja sisältöjä:
Näin työaikalaki velvoittaa seuraamaan työaikaa – tutustu työajanseurannan lakisääteisyyteen
Case Nespresso Professional: Kansainvälinen yritys tarvitsi palkkaohjelmiston Suomeen

Suosituimmat